Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Cube audio f155 + pianocraft.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Cube audio f155 + pianocraft.

To mój pierwszy post więc na początku witam wszystkich.
    Mam pytanie - przeczytałem wiele dobrego o cube audio f155 i postanowiłem poeksperymentować z moim pianocraftem E810 w granicach rozsądku, że jak nie wyjdzie to płakać nie muszę że zainwestowałem kilka tysięcy a efekt żaden. Wybór padł więc na f155. Zamierzałem zbudować nowe skrzynki (monitory) pod f155 ale okazuje się, że te głośniki niemal idealnie wpasowują się wymiarowo w skrzynki E810. Oczywiście tweeter i zwrotnica zostaną odłączone. Czy ma to sens czy budować skrzynki a jak budować to tu potrzebuję pomocy bo wiedza moja jest znikoma. Ogólnie chcę uzyskać więcej przestrzeni i detaliczności w odsłuchu niż prezentują standardowe kolunmy z E810 a jak mnie najdzie na AC/DC to dopalę subwooferem. Dzięki!

ja je testowalem od 6 litrow b-r i gralo to na tyle dobrze ze usupelnione malym subem moglyby grac dluzej

tak wiec smialo mozesz zaczynac od tej obudowy .
    Last edited by dolphin123; 11.11.2015, 13:25.

Skomentuj

Dzięki za odpowiedź - dziś będę miał głośniki - po zamontowaniu podzielę się opinią :) - pzdr!

Skomentuj

Pianocrafty po upgrade - tweeter został odłączony, zwrotnice wyrzucone. Odsłuch - przestrzeń, detaliczność trzy poziomy wyżej niż na oryginalnych głośnikach. Delikatnie podbita średnica ale zakładam, że jak głośniki troszkę pochodzą wycofa się delikatnie na korzyść basu. Jeżeli średnica nie wycofa się po wygrzaniu poszukam pomocy u Was. Na razie jest prowizorka, teraz poszerzę frezy (brakuje ok 2 mm na klosz f155) i wygłuszę dodatkowo obudowę bo w oryginale wrzucone jest kawałek gąbki jak do kąpieli :) - tu prośba - macie pomysł jak wygłuszyć tą obudowę. Na razie dwa dni grają i jest coraz lepiej. Pozdrawiam!
        Last edited by t_rex_; 05.11.2015, 12:42.

Skomentuj

Powinieneś jeszcze skompensować baffle step i podbicie średnich częstotliwości bo będziesz sobie niszczył słuch słuchając za głośno z powodu zaburzonej równowagi tonalnej.

Skomentuj

w tym temacie liczę na Waszą pomoc - ja co najwyżej mogę omówić tu ewolucję skal modalnych na przestrzeni wieków :) - czarna magia dla mnie te baffle step itd :)

Skomentuj

najprosciej mowiac - z powodu dlugosci fali, bas "omija" przednia scianke obudowy przez co jest mniej efektywny.
              albo dajesz wielka przednia scianke (odgrode) albo kompensujesz ten efekt odpowiednia zwrotnica (przyciszamy reszte pasma)

z wlasnych doswiadczen z tym glosnikiem napisze ze wiele basu z niego i tak nie bedzie
              sluchaj w tej kolumnie tak jak jest. w miedzyczasie rob wieksze obudowy, ktore wyciagna cos wiecej basu z tego glosnika

Skomentuj

basu w tej obudowie nie szukam - jak pisałem f155 dopalone są subem z kompletu piano więc mam go pod dostatkiem. Wycofałbym delikatnie średnicę bo dominuje delikatnie nad resztą pasma tylko jak to zrobić.

Skomentuj

najlatwiej korektorem
                  najlepiej filtrem pasywnym
                  ale do tego potrzeba pomiarow i prob

Skomentuj

tylko filtr pasywny wchodzi w grę - znasz kogoś kto w Warszawie lub okolicach może to ogarnąć? Zastanawiam się jeszcze nad budową nowych skrzynek i zakup wyższej klasy szerokopasmówek (budżet na komplet do 1500zł) i budowy od podstaw nowych monitorów. Nie zależy mi w nich na nie wiadomo jak niskim basie - sub yamahy ładnie uzupełnia pasmo od 150Hz tym rodzajem basu, który uwielbiam i nie zamierzam z niego rezygnować. W monitorach przestrzeń i detaliczność - to jedyne kryterium. Może jest ktoś na forum, kto jest w stanie coś takiego dla mnie zbudować, jak pisałem wiedza z zakresu elektroniki jest znikoma a muzyki lubię posłuchać. Szerokopasmówka urzekła mnie tym, że nie ma podziału pasma tam gdzie ja go zawsze szukam - brzmienie gitar czyli zakres średniotonowy i nawet z f155 gitary wybrzmiewają jak z marshalla. Wysokie, których dla mnie zawsze jest za dużo w szerokopasmówce są dla mnie idealne No i ta dynamika.... stopa perkusji, werbel urzeka :) Jeżeli jestem w stanie zbudować parkę na dobrych szerokopasmowcach w okolicach 2500zł będę zachwycony :) Następnym krokiem będzie wzmacniacz lampowy, który ociepli mi brzmienie gitar mam nadzieję do poziomu banana na twarzy. Pozdrawiam entuzjastów i dziękuję za odpowiedzi i pomoc!

Skomentuj

Zamieszczone przez t_rex_ Zobacz posta
                      tylko filtr pasywny wchodzi w grę - znasz kogoś kto w Warszawie lub okolicach może to ogarnąć?
                      pewnie
                      lklukasz z forum (pewnie jeszcze kilku by sie znalazlo) albo STX w jozefowie. to ich glosnik wiec pewnie by sie obeszlo bez wysylania glosnika

Skomentuj

Ja sie nie znam
                        Pisz do stx
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...
                          A ja swojego f155 przed chwilą spaliłem. Także kolego uważaj ze zbyt dużą dawką mocy abyś swoich nie uszkodził...ehh
                          Mam nadzieję że się uda naprawić...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                            Ja sie nie znam
                            Pisz do stx
                            spoko - stx też mnie zlało :) ale jakoś dam radę, zawsze daję :)

Skomentuj

Wycofałbym delikatnie średnicę bo dominuje delikatnie nad resztą pasma tylko jak to zrobić.
                              Możesz spróbować za pomocą parametrycznego equalizera np. darmowego ze strony http://www.jamiebaudio.com/ poszukać żądanego zakresu filtracji, głębokości i stromości, a potem ktoś z forum pomoże dobrać Ci wartości elementów RC, a na koniec pozostanie pewnie jeszcze korekta filtrów po dłuższych odsłuchach.

na wszelki wypadek gdybyś nie wiedział jak zainstalować wtyczkę VST http://www.vsti.pl/24-tworzenie-muzy...studio-12.html
                              Last edited by KAPRINT; 07.11.2015, 19:32.

Skomentuj

lub ściągnąć darmowy

http://www.programosy.pl/program,wavosaur.html

Skomentuj

spoko - stx też mnie zlało
                                  a kiedy do nich dzwoniles/pisales?
                                  przeciez caly weekend na audio show siedza!

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                    pewnie
                                    lklukasz z forum (pewnie jeszcze kilku by sie znalazlo) albo STX w jozefowie. to ich glosnik wiec pewnie by sie obeszlo bez wysylania glosnika
                                    kontaktowałem się z nimi chwilę po Twoim poście :)

Skomentuj

no to zostaje jedynie lancaster, czyli wlasciciel cube audio

Skomentuj

Czaruję...
                                      X