Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jamo D450, uszkodzony tweeter

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jamo D450, uszkodzony tweeter

Witam,

jestem posiadaczem kolumn Jamo D450, niestety spalił się jeden głośnik wysokotonowy.
    Serwis konsbud wycenił głośnik na 300zł brutto. Jednocześnie zapytałem o impedancję głośnika - 3 ohmy.

Pytanie, czy mogę próbować wymienić głośniki lub głośnik na - http://audiotransducers.com/pl/104mm...25tg30-04.html ?
    Wygląda bardzo podobnie z tym, że impedancja wynosi 4 ohm. Kupić taki jeden, dwa czy lepiej zainwestować w oryginał

Problem w tym, ze zwrotnica była opracowana dla pierwotnego głośnika (o ile była w ogóle), wymiana jednego kompletnie nie wchodzi w grę, jak już to oba. Grać będzie, jak to jedna niewiadoma😉

Skomentuj

Witaj.
      Inny glosnik, to inna zwrotnica. Nie kombinuj. Dzialac bedzie, ale dzwiek bedzie daleki od idealu. To troche tak jakbys liczyl na to, ze wymieniajac jedno kolo w samochodzie, na jakies zupelnie inne ale pasujace na piaste, da Ci to wlasciwe prowadzenie i bezpieczenstwo. Jezdzic bedzie, ale co to za jazda.

Skomentuj

Dziękuję panowie, nie pozostaje mi nic innego jak kupić oryginalny głośnik...

Skomentuj

To co można ci jeszcze doradzić, to targuj się bo ten głośnik nie jest tyle wart.

Skomentuj

Drogo jak cholera. Kiedys potrzebowalem glosnik do monitorow studyjnych Alesis, to mi sciagali z juesej na zamowienie i zaplacilem mniej niz 100zl.

Skomentuj

Pany a wy zobaczyliście w ogole co to za kolumny są ? Ten tweeter to jakaś vifa jest, spójrzcie:
              http://www.audioreview.it/wp-content...toparlanti.jpg

Autorze, spróbuj wykręcić jeden z tweeterów, zrób zdjęcie naklejek, może akurat będzie jakiś kod po którym się dojdzie co to za model.

Skomentuj

woofery to nieco zmodyfikowane vify XT18
                wiec tweeter to pewnie zwykly najtanszy XT19 (czy to XT25?) z innym frontem

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                  (czy to XT25?) z
                  Gdzieś znalazłem, że to xt25. Jedyne czego nie jestem pewny to czy na przestrzeni czasu ten głośnik nie został zmodyfikowany. No ale z drugiej strony to ten sklep który oferował zamiennik i tak pewnie nie nie ma pierwowzoru.

EDIT:
                  http://www.jamo.com/docs/jamo/suppor...escription.pdf broszura producenta w której deklaruje, że jest to tweeter 1"

btw, Paweł może przeniesiesz wątek, bo do elektroniki to chyba średnio pasi
                  Last edited by waloos; 02.11.2015, 19:49.

Skomentuj

xt25 bylo duzo odmian
                    moze warto kupic tylko cewke i podmienic

Skomentuj

xt25 bylo duzo odmian
                      a czy różne modele mogły wyglądac tak samo ? Wiem, że są takie z dodatkowym magnesem, z tą plastikową komorą oraz bez niej. W D450 siedzi akurat ta opcja z komorą, która aktualnie jest w sprzedaży.
                      moze warto kupic tylko cewke i podmienic
                      To też nie głupi pomysł

Skomentuj

zwrocmy uwage na przyklad naszego rodzimego producenta
                        gdwk pc - prosty uklad magnetyczny
                        gdwk pcx - magnes z faradayem + komora (+ dodatkowy magnes?)
                        GDWK AWX - jeszcze wiecej bajerow w napedzie, a wciaz ta sama membrana!

tak wiec mozliwe ze oni robili podobnie
                        gorzej jak ja dodatkowo impregnowali czy zmieniali cewke itp

Skomentuj

tak wiec mozliwe ze oni robili podobnie
                          No tak, ale jakby nie było są to inne modele, mnie bardziej chodzi o to, że Vifa czasem odświeżyła model i niby zmieniała coś w oznaczeniu, ale i tak mogło się to mylić

Druga sprawa, że kiedyś na AS natknąłem się na jakiegoś posta w którym ktoś opisywał porównanie XT25 z wczesnych produkcji i w miarę obecnych. Ten ktoś, jak i jedna czy dwie dodatkowe osoby twierdziły, że te pierwsze produkcje grały zdecydowanie lepiej od obecnych. Zasugerowano teorię spiskową mówiącą, że Scan, a właściwie tymphany, specjalnie popsuło vifę, bo dystans w osiągach był niewspółmierny do relacji cenowej z topowymi szpilkami :)

Tak czy inaczej, ja na miejscu autora olałbym serwis i ten ich głosnik za trzy stówy.

Skomentuj

ta roznica wynikala raczej z przeniesienia produkcji do chin :(

Skomentuj

No może to być przyczyna.

Nie na temat...
                              Choć ja nie lubię takiego myślenia, że jak produkcja jest w Chinach to dziadostwo. Większość firm tam produkuje, ale to już od konkretnego podmiotu zalezy jaką wprowadzą kontrolę jakości i poziom dopuszczalnych odchyłek. Takie SB Acoustic są tam klepane, a zbierają bardzo dobre recenzje.
                              No i trzeba też wspomnieć o tym, że "Made in xxx" to dzisiaj gówno warte jest. Przecież na porządku dziennym jest produkcja np: w Polsce części które mają wybite Made in Germany.
                              I to wcale nie znaczy ze takie produkty są gorsze. Taka ciekawostka, pewnie niewielu z was wie, że w Płocku jest szwalnia Levi's, którą firma uważa za jedną z lepszych. Szyją tam topowe modele których boją się powierzyć mniejszym i młodszym firmom.

Skomentuj

Nie na temat...
                                co innego sam kraj produkcji, a co innego jak zmienily sie tez maszyny, materialy i osoby to kontrolujace

Skomentuj

Dziękuję serdecznie za wszystkie podpowiedzi. Zamieszczam zdjęcia przetwornika. Dodatkowo, zmierzyłem rezystancję cewki, wynosi 3.1ohm.

Napisałem do jednego z ludzi oferujących naprawę na allegro, koszt około 80zł.

Skomentuj

wrzuc zdjecia na nasz hosting obrazki.diyaudio.pl

Skomentuj

Czaruję...
                                    X