Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobór rezystora w pułapce

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dobór rezystora w pułapce

Hej .
    Jest jakaś metoda doboru rezystora w pułpkach, które sie robi w zwrotnicach ?

A Ty czytales arty na str glownej :???:

Na przyklad to:
    http://diyaudio.pl/content.php/41

Jest tam jak byk napisane:

Skomentuj

Dobieraj tak aby uzyskać wymaganą skuteczność układu. Możesz zrobić tak, że zaczynasz od bardzo małej rezystancji i podwyższając dojdziesz do optymalnego wycięcia ch-ki.

Skomentuj

Zamieszczone przez Spurek Zobacz posta
        A Ty czytales arty na str glownej :???:
        Czytałeś ale chyba umknęło.
        Liczyłem na jakies obliczenia filtra.

Skomentuj

To co można policzyć to rezonans czyli istotne są L i C. To jak bardzo ma wycinać pułapka dobiera się rezystorem. Na pewno można by to wyliczyć ale prościej zrobić to na podstawie symulacji ;-).

Skomentuj

Poszukawszy jakies wzory

f=1/(2π√(L*C)) - częstotliwość rezonansowa

Q=(√(L*C))/R - dobroć pułapki

Δf=f/Q szerokość pasma tzw. -3dB od piku rezonansowego
            Last edited by wiesiek9990; 16.11.2015, 18:29.

Skomentuj

Te wzory są bezużyteczne praktycznie (Oczywiście trzeba wiedzieć co i jak, i od tego się nadają ) bo najpierw musiał byś znać Q rezonansu który chcesz wyciąć :)
              Prościej coś symulować a potem posłuchać kilku wersji .
              Inaczej się nie da :)

Skomentuj

Teoretycznie można od czegoś zacząć - mamy pomiary charakterystyki, wiemy gdzie jest pik rezonansu głosnika - czyli mamy f.
                Drugi pomiar potrzebny do zakres częstotliwości w okolicach rezonansu, w którym głośnik sieje zniekształcenia, lub po prostu zakres który chcemy wyciąć pułapką.
                Czyli mamy Δf. Wtedy (teoretycznie ) mamy Q=f/Δf. Dalej zakładamy jakies standardowe (niedrogie) :) L. Wyliczamy C . Dalej już R=(√(L*C))/Q . R - rezystancja cewki + rezystor w pulapce . Chyba od tego można by zacząć robić symulacje ....?

Skomentuj

Nie wiem w czym chcesz robić te symulację ale moim zdaniem podchodzisz do tematu od dupy strony. Jedyna rzecz którą trzeba "wyliczyć" do rezonans układu LC czyli dobrać L i C. W praktyce w programie jak speaker wokrshop masz specjalne narzędzie które oblicza to za Ciebie. Jak masz takiego gotowca to można sobie zoptymalizować ręcznie L i C tak aby odpowiadało najbliższym wartościom z typoszeregu lub dobrać inne proporcje L do C co będzie mieć wpływ na szerokość rezonansu pułapki. Rezystor dobierzesz sobie metodą prób.
                  Tak jak napisał Raven, warto wiedzieć skąd się to bierze ale stosowanie tego w praktyce jest bez sensu bo stracisz tylko czas na jakieś obliczenia podczas gdy program zrobi to samo w ułamku sekundy. Ja to nawet nie liczę i czasem nie korzystam z narzędzia w SW. Po prostu wstawiam L i C jakiekolwiek. Ustawiam C zależnie od częstotliwości rezonansu np na 4,7uF (dla piku powiedzmy na 4-6kHz) i jadę z wartością cewki tak aby rezonans wypadł na wymaganej częstotliwości. Na koniec dodaję rezystor i sprawa załatwiona.

Skomentuj

Dokładnie robie tak samo
                    Raz szukałem kalkulatora to wiecej mi zajelo jego znalezienie
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                    X