Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Szukam projektu kolumn na 40-45 m2

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Szukam projektu kolumn na 40-45 m2

Witam

Jestem tu nowym użytkownikiem , witam wszystkich :)

. Lubię sobie podłubać w czasie wolnym i naszło mnie sklecenie czegoś fajnego do posłuchania :biggrin:

Mam jeden projekt za sobą oparty na 2 x TVM ARN-150 + Visaton SC10N . Powiem , że grało to całkiem ładnie ( mam porównanie do altusów 300) i mój Diy jeśli chodzi o jakość przenoszonych dźwięków wypadł o niebo lepiej . Dało się słuchać muzyki z umiarkowaną głośnością , bo Altusy po cichu to słabo grały.
    Jednak po kilku latach nastąpiła przeprowadzka i tak z pokoju 15m2 zrobił się salon 40m2 i to w dodatku z płytkami na podłodze . I tak moje kolumienki przestały działać . Poszły do syna gdzie w pomieszczeniu 18m2 dają świetnie radę. Nie wiem czy piszę w odpowiednim dziale jeśli nie to proszę o przeniesienie. Poszukuje gotowych projektów na kolumny do takiego pomieszczenia , gdyż o ile potrafię używać elektronarzędzia oraz trzymać młotek to z samodzielnym projektem systemu elektronicznego nie ma mowy ;-). Słucham wszystkiego lista Top10 z eska to wykładnik :lol:. Fajnie gdyby sprawdziły się też do kina jako fronty i chyba bym nie chciał subwoofera. ( jakoś nigdy nie mogłem tego wysterować )

Projekt może być droższy od poprzedniego ale bez przesady . Chciałbym podyskutować o takim projekcie i otrzymać kilka porad i konstruktywnych uwag. Liczę na pomoc bardziej kumatych forumowiczów.
    Pozdrawiam

Określ z góry maksymalny koszt głośników+zwrotki, bo inaczej się wysypiemy z propozycjami i będziesz miał jeszcze większy mętlik niż masz..

Skomentuj

Dzięki za reakcję
      Myślę , że ze 2000 z drobnym przesunięciem opartym na poważnym argumencie da radę . Koszt samych przetworników oraz zwrotek.
      Będą to koszty marketowych kolumn. Ale jak wyjdzie tak jak w przypadku mojej poprzedniej konstrukcji to będę zachwycony.

Skomentuj

Najpierw przejrzyj projekty i napisz czy coś Ci wpadło w oko :)
        http://diyaudio.pl/forumdisplay.php/39-Projekty-kolumny

Skomentuj

Przeglądałem tylko niestety nie wiem które są do takich pomieszczeń ;-( .
          Inaczej bym tematu nie zakładał. Dlatego proszę o nakierowanie na sprawdzone konstrukcje do poskładania . Tak jak to było w przypadku poprzedniego projektu . Bardzo popularna konstrukcja 6-7 lat temu. W nowym projekcie powinny się chyba znaleźć 20 cm niskotonowce . Tak sobie myślę.
          Last edited by Damian780425; 16.11.2015, 21:00.

Skomentuj

zrób sobie druzynę A Ravena , da radę w takiej kubaturze

- - - - - aktualizacja - - - - -

znakomity współczynnik jakość -cena

Skomentuj

Witam serdecznie.Nagłośnić 45m/2 to nie taka prosta sprawa,wiem coś o tym.........Jak budować to min 3way ale na maksymalnie dużych woferach,kolejna rzecz to elektronika (wzmacniacz) która takie kolumny "udzwignie"bo żaden słaby wzmacniacz nie poradzi sobie.....niestety.To kolejny wydatek......no chyba że posiadasz wydajny wzmacniacz?Zyczę powodzenia

Skomentuj

Bardzo dobrze wiem o nagłośnieniu takiego pomieszczenia , moje kolumienki zagrały jak dwa kasprzaki . Tak więc zdaje się na wasze doświadczenie i nieprzypadkowe propozycje.
                będzie kilka rozsądnych to coś wybiorę. Nie koniecznie za 3-5 K , ;-) . Napęd też dojdzie bo moje mizerne Onkyo nie zadziała .

Skomentuj

Za 2 tys nie da się kupić głośników i zwrotnicy do sensownych 3 dróg. 500zł za zwrotnicę to minimum, a za 1500zł trudno kupić 6 głośników średniej klasy. Lepiej już zrobić przyzwoite 2 drogi np ushera 8848a + 9950 . Bardzo przyzwoity dźwięk i spokojnie można się w 2 tys zmieścić.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                    Za 2 tys nie da się kupić głośników i zwrotnicy do sensownych 3 dróg. 500zł za zwrotnicę to minimum, a za 1500zł trudno kupić 6 głośników średniej klasy. Lepiej już zrobić przyzwoite 2 drogi np ushera 8848a + 9950 . Bardzo przyzwoity dźwięk i spokojnie można się w 2 tys zmieścić.
                    Będę pokornie słuchał co macie do zaoferowania w szczególności Ciebie Yosi wszak ziomal . Pewnie będziesz skazany i udręczany przez moją osobę z powodu miejsca zamieszkania ;-). Powiem szczerze że o ile dźwięk stawiam po pierwsze to wygląd też by się przydał a te Ushery trochę mi nie podchodzą ( trzeba będzie wszystkim tłumaczyć że tak ma być ) a żona nie zrozumie ;-). Czekam na inne propozycje , od biedy da się do 3000 dociągnąć ale to już fullll.

Skomentuj

A to się nie nadaje? http://diyaudio.pl/showthread.php/21...jekt-by-LuSzTi Nie doradzam sam mam ochotę popełnić tą TL (mam na18awx) ale jeszcze nie w tym roku.

Skomentuj

A te 40m2 to w całości muszisz nagłaśniać? Mam podobny salon z kuchnią i jadalnią, gdzieś 4,5x9m. Przy czym z 5m z tych 9 to salon, a reszta aneks kuchenny i jadalny. Więc de facto mam prostokąt 4,5x5m, w tym obrębie kolumny i kanapy i do tego przyległości. Odległość od frontów kolumn do głowy słuchacza, jakieś 3m. Dają radę spokojnie 3W na L22, FW146 usher 9950, podobny projekt do 3w ravena na L22, FW146 i vifie/hds tweteerze. Jeśli nie musisz nagłaśniać pełnych 40m, to może starczy? U mnie dają radę.

Skomentuj

Zamieszczone przez Damian780425 Zobacz posta
                          Będę pokornie słuchał co macie do zaoferowania w szczególności Ciebie Yosi wszak ziomal . Pewnie będziesz skazany i udręczany przez moją osobę z powodu miejsca zamieszkania ;-). Powiem szczerze że o ile dźwięk stawiam po pierwsze to wygląd też by się przydał a te Ushery trochę mi nie podchodzą ( trzeba będzie wszystkim tłumaczyć że tak ma być ) a żona nie zrozumie ;-). Czekam na inne propozycje , od biedy da się do 3000 dociągnąć ale to już fullll.
                          Pewnie, że ziomal bo ja z Żar pochodzę ;-) . Przy 3k już można sobie powybierać w głośnikach i sklecić sensowny zestaw wraz ze zwrotnicą. Niedawno projektowałem coś takiego dla jednego gościa, na SB acoustics SB29 + SB15 + HDS tweeter. Za same głośniki wychodziło coś w okolicy 2k. Z takim głośnikiem basowym spokojnie nagłośnisz 45 mkw ;-) . Z alternatywnych rozwiązań to coś na 22 seasa by też mogło się dać zrobić , może by zmieścił się w tym jakiś lepszy średniotonowiec lub po prostu byłaby niższa cena za zestaw.

Zamieszczone przez piotr f. Zobacz posta
                          A to się nie nadaje? http://diyaudio.pl/showthread.php/21...jekt-by-LuSzTi Nie doradzam sam mam ochotę popełnić tą TL (mam na18awx) ale jeszcze nie w tym roku.
                          Z całym szacunkiem dla firmy i fanów STX ale ich głośniki basowe to jakaś pomyłka jest. Do tej pory powstały chyba tylko dwa dobre głośniki tj 15 i 18 awx a reszta nie jest tak udana. Miałem 8" awx i to było strasznie cienkie. Z opinii znajomych wiem, że 10" wcale nie jest lepsze. Lepiej dozbierać i dołożyć te 100 czy 150zł do seasa czy sb niż kupować głośniki dwa razy.

Skomentuj

29 cm niezły garnek ale chyba troszkę za wielki , chyba że w boku obudowy . Yoshi czy masz może fotki tego zestawu ewentualnie wymiary skrzynek ? Miałem altusy na 30 podobna wielkośc , trochę za duże.

Skomentuj

Tu masz moją konstrukcję, całą na SBA ze wspomnianym głośnikiem basowym :)

Warto zainwestować w te głośniki :)
                              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czy mógłbyś podać wymiary paczek . Czy ten tv to 32" ? Szukam proporcji :biggrin:

A ten piec !!!!!!!!!!!! CZym to napędzasz ? :o
                                Last edited by Damian780425; 17.11.2015, 20:17.

Skomentuj

Czy mógłbyś podać wymiary paczek . Czy ten tv to 32" ? Szukam proporcji :biggrin:

A ten piec !!!!!!!!!!!! CZym to napędzasz ? :o
                                  TV to raczej 24 cale :p

Skomentuj

TV to 23 cale a piec do wielki Advance Acoustics MAP407.
                                    Wymiarów nie pamiętam, pytaj kolegi gokar83, on organizował skrzynki, ja doradzałem, mierzyłem i zwrotkowałem :)
                                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Trochę za drogi ten napęd znalazłem coś w tym stylu :

http://allegro.pl/yamaha-ax-1050-pot...786093219.html (## YAMAHA AX-1050 ## POTĘŻNA MOC 2x250W # PILOT #)

Skomentuj

Trochę za drogi ten napęd znalazłem coś w tym stylu :

http://allegro.pl/yamaha-ax-1050-pot...786093219.html (## YAMAHA AX-1050 ## POTĘŻNA MOC 2x250W # PILOT #)
                                        Za tyle już Iampa złożysz, a wzmacniacz naprawdę warty swojej niedużej kasy w stosunku do możliwości.

Skomentuj

Czaruję...