Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Szukam projektu kolumn na 40-45 m2

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
    Za tyle już Iampa złożysz,
    Taniej złożysz, mi już tylko budy brakuje, mam wszystko włącznie ze sterownikiem i kilkoma wejściówkami, a wyszło ok. 650 za ZZty (bez barwy), i ze 200-250- za resztę. To zostaje ze 700 na obudowę, a w tych pieniądzach to i modushopa można już zamawiać. A jak pokombinujesz to urwiesz trochę.
    No chyba, ze roboczogodziny doliczysz :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
      Taniej złożysz, mi już tylko budy brakuje, mam wszystko włącznie ze sterownikiem i kilkoma wejściówkami, a wyszło ok. 650 za ZZty (bez barwy), i ze 200-250- za resztę. To zostaje ze 700 na obudowę, a w tych pieniądzach to i modushopa można już zamawiać. A jak pokombinujesz to urwiesz trochę.
      No chyba, ze roboczogodziny doliczysz :)
      U mnie samo trafo 230zł, radiatory 140zł, płytki ze wszystkimi wejściówkami, psu, ss to ponad 300zł. Kondensatory do zasilacza, trany końcowe itd itd. Zależy kto jak składa. 1500zł możesz śmiało wydać na części bez obudowy. Możesz wydać tak jak mówisz bardzo nie wiele, a i tak na pewno zagra
      Last edited by Adam_85; 18.11.2015, 08:23.

Skomentuj

No.. trafo z rozbiórek 100, kondy do zasilacza 81, radiatory ze 30 (niemałe, ale też z odzysku), sterownik Mariusza 90, i drobnica... no dobra, może 300zł, nie 250.
        Kurr.. tu parę złoty, tam parę i się składa, a miało być niedrogo, bo jeden stopień końcowy... :)

Skomentuj

Zgadzam się. Ja miałem yamahę rs700, nie dawała rady, później Grundiga V3, niby dawał, jeszcze BG1 i uniampa, też niby dawały, ale kolumny się obudziły dopiero z BG9, wcześniej dochodziło do lekkiego przesteru wzmacniacza. Zobaczymy jak będzie z mocniejszym Iampem.

Skomentuj

Nie na temat...
            300W do BG9 to nie za mało? Ja celuję w jakieś 500W 2x30V z Toroidy

Skomentuj

Nie na temat...
              Po co ci 500w jak dasz 30V??
              http://diyaudio.pl/showthread.php/25...l=1#post451996
              Z tego co liczyłem, to do kondów 63V graniczne jest bodaj 46V w spoczynku. I wtedy te 500W ma jakiś sens.
              Dla kondów 50V te 34V w spoczynku

Edit: coś się zły link podłączył, poprawiłem
              Last edited by Micwoj; 18.11.2015, 11:24.

Skomentuj

Nie na temat...
                Kondy mam 50V, już nie pamiętam czym się sugerowałem że takie trafo. Napisałem już do Borysa pytanie.
                i też Micwoj dałeś link do tematu iAmp, a ja piszę o BG9, miałeś pod BG9 te 300W?
                Last edited by malikowy; 18.11.2015, 11:27.

Skomentuj

Nie na temat...
                  Dałem linka do obliczania mocy wzmacniacza, wczytaj się w tego posta gavrona dokładniej. Mi z tego wychodzi przy trafie 34V ok. 100W dla 8R. Jeśli chcesz żeby iamp dał ci te 150-200W na 8R na kanał, to musisz mu te 45V trafa dać. Nie ma znaczenia uni, BG9 czy iamp. Różnią się tylko wartością napięcia nasycenia (te 6-7V podawane przez Gavrona)

Skomentuj

Nie na temat...
                    No dobra, chyba już powoli kumam OCB. Ale w takim razie odnosząc się do pierwszego postu o BG9 Borysa z jego tematu wychodzi, że żebym mógł dać większe napięcie niż 30V muszę wymienić kondy na 63V. Wtedy 2x35V i 400W trafo bo moc @4ohm to jakieś 170W, więc albo kombinuję tu i zmieniam albo zostaję tak jak mam 30V i w sumie faktycznie 300W styknie bo @4ohm wychodzi 115W. Chyba teraz dobrze to rozumiem? (jeszcze się uczę :rolleyes:)

Skomentuj

Nie na temat...
                      Daj trafo 33V jak do uniego, z kondami na 50V jest OK. i 300W starczy z poważnym zapasem. Bo do słuchania to nie ma co tak matematycznie sumować. Sinusa raczej nie będziesz słuchał :)
                      Kiedyś z ciekawości sprawdzałem watomierzem tego BG9, to przy słuchaniu takim że łeb urywało, z dużą ilością basu pobór mocy ok. 100-120W. Oczywiście ten watomierz g.. wart, ale coś tam pokazuje nie sądzę że przekłamanie przekraczało 2x. Więc wcale się nie dziwię że fabryczne wzmacniacze mają mniejsze trafa niż diy :) Zresztą zgadzałoby się to ze słowami Irka.
                      Ja się też uczę, ale to akurat się już nauczyłem. Szkoda że niewiele więcej :)
                      Swoją drogą, w toroidach cena chyba zależy od mocy, nie od napięcia.

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                        Panowie dział offtopic też jest.

Skomentuj

Witam oj się dzieje ;-) Powiem tak lampy nigdy nie słyszałem :huh: I na pewno nie dam rady czegoś takiego posklejać oprócz obudowy .
                          Tak sobie myślę że może trzeba by było zacząć właśnie od wzmacniacza i sprawdzić jak zagrają moje obecne kolumny ?
                          Tak czy owak nowe kolumny i ta będą tylko jaka kolejność będzie . Teraz mam śmieszny Amplituner ONKYO HT-R330
                          Jakaś propozycja na głośniku 22-25 cm ? Ten 29 trochę za wielki , żona nie zaakceptuje takich klocków ;-)

Skomentuj

Zamieszczone przez roman763
                            A może monitory wspomagane dobrym subwoferem?:)żona zaakceptuje ładne podstawkowce a suba się "schowa":)
                            Takie rozwiązanie było by ok , tylko nigdy nie mogłem takiego cuda wysterować zawsze było coś nie tak z tym basem.

Skomentuj

Zamieszczone przez Damian780425 Zobacz posta
                              Takie rozwiązanie było by ok , tylko nigdy nie mogłem takiego cuda wysterować zawsze było coś nie tak z tym basem.
                              Myślę, że 3 way to dużo lepsza opcja. A I-amp powinien zjeść Twojego Onkyo bez zająknięcia, genialny wzmacniacz z 10 klas wyższy

Skomentuj

Też tak myślę choć są na pewno dobre konstrukcje oparte o supwoofer . Jednak ja nie mam dobrych doświadczeń. Co do własnego wzmaka to czy są jakieś instrukcje dla niepoprawnych optymistów ;-)

Skomentuj

Wzmaka i tak trzeba kupić lub posklejać ;-) I chyba na tym się teraz skupie . O ile dam radę .:mellow:

Skomentuj

A co powiecie na takie zestawienie glosnikow.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Damian780425
                                    Taki zestaw na pewno by dal rade w 45m2.
                                    Tylko ceny nie male za glosniki.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X