Zamieszczone przez Adam_85
Zobacz posta
No chyba, ze roboczogodziny doliczysz :)
Po co ci 500w jak dasz 30V?? http://diyaudio.pl/showthread.php/25...l=1#post451996 Z tego co liczyłem, to do kondów 63V graniczne jest bodaj 46V w spoczynku. I wtedy te 500W ma jakiś sens. Dla kondów 50V te 34V w spoczynku Edit: coś się zły link podłączył, poprawiłem | ![]() |
Dałem linka do obliczania mocy wzmacniacza, wczytaj się w tego posta gavrona dokładniej. Mi z tego wychodzi przy trafie 34V ok. 100W dla 8R. Jeśli chcesz żeby iamp dał ci te 150-200W na 8R na kanał, to musisz mu te 45V trafa dać. Nie ma znaczenia uni, BG9 czy iamp. Różnią się tylko wartością napięcia nasycenia (te 6-7V podawane przez Gavrona) | ![]() |
No dobra, chyba już powoli kumam OCB. Ale w takim razie odnosząc się do pierwszego postu o BG9 Borysa z jego tematu wychodzi, że żebym mógł dać większe napięcie niż 30V muszę wymienić kondy na 63V. Wtedy 2x35V i 400W trafo bo moc @4ohm to jakieś 170W, więc albo kombinuję tu i zmieniam albo zostaję tak jak mam 30V i w sumie faktycznie 300W styknie bo @4ohm wychodzi 115W. Chyba teraz dobrze to rozumiem? (jeszcze się uczę :rolleyes:) | ![]() |
Daj trafo 33V jak do uniego, z kondami na 50V jest OK. i 300W starczy z poważnym zapasem. Bo do słuchania to nie ma co tak matematycznie sumować. Sinusa raczej nie będziesz słuchał :) Kiedyś z ciekawości sprawdzałem watomierzem tego BG9, to przy słuchaniu takim że łeb urywało, z dużą ilością basu pobór mocy ok. 100-120W. Oczywiście ten watomierz g.. wart, ale coś tam pokazuje nie sądzę że przekłamanie przekraczało 2x. Więc wcale się nie dziwię że fabryczne wzmacniacze mają mniejsze trafa niż diy :) Zresztą zgadzałoby się to ze słowami Irka. Ja się też uczę, ale to akurat się już nauczyłem. Szkoda że niewiele więcej :) Swoją drogą, w toroidach cena chyba zależy od mocy, nie od napięcia. | ![]() |
Skomentuj