Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sub na STX`ie - wątpliwości co do winisd...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sub na STX`ie - wątpliwości co do winisd...

Witam, przymierzam się do budowy suba na głośniku STX W.20.140.8MC. Wzmacniacz już mam - ma 100 wat przy 4 omach, więc z 70 watami na 8 omach poradzi sobie bez problemu. Wpisałem podstawowe dane głośnika do winisd, resztę program wyliczył sobie sam.

I tu pytanie - czy przypadkiem program nie przesadza z pojemnością obudowy? Na kartce liczyłem tylko obudowę zamkniętą, ale już widzę, że Qtc przy 45 litrach z kartki wyliczyłem 0,64, a winisd pokazuje 0,786. Dla ciekawości włączyłem także symulację obudowy BP, program też wyliczył sporą obudowę. Komu ufać? Obliczeniom z kartki czy programowi? :)

Last edited by pzdr600; 18.11.2015, 21:13.

Zaufaj producentowi.
    STX zaleca 35l. Większa to moim zdaniem przegięcie.
    W 45l to spokojnie można już 10" bass reflex budować.

Skomentuj

Zamieszczone przez pzdr600 Zobacz posta
      Komu ufać?
      producentowi najlepiej :
      . Recommended enclosure: 35L closed

Skomentuj

Witaj.
        Nie masz wiedzy, a kombinujesz. Moze lepiej na poczatek zrobic obudowe proponowana przez producenta?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Cholera, za wolny sie robie na starosc...

Skomentuj

Nie na temat...
          Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
          Cholera, za wolny sie robie na starosc...
          nie ty jeden

Skomentuj

Zrozumiałem. To jeszcze tylko jedno - jeśli chciałbym nieco niższe Fs, to ile powinienem doliczyć? +5 litrów? I ile litrów powinienem uwzględnić dla wzmacniacza, który będzie wbudowany w tylną ściankę? Wiem, pytania żałośnie proste, ale moja wiedza DIY jest na etapie początkującym...

Skomentuj

To jeszcze tylko jedno - jeśli chciałbym nieco niższe Fs, to ile powinienem doliczyć? +5 litrów?
              Parametr Fs oznacza rezonans wlasny glosnika bez obudowy.

I ile litrów powinienem uwzględnić dla wzmacniacza, który będzie wbudowany w tylną ściankę? Wiem, pytania żałośnie proste, ale moja wiedza DIY jest na etapie początkującym...
              Nie znamy objetosci jaka zajmuje Twoj panel. Mozesz ja obliczyc w przyblizeniu jesli bedziesz mial go w rekach i pomierzysz jego wymiary.

Skomentuj

Objętość wzmacniacza przyjmę jako 1,5 l. Chyba skrzynkę zrobię jako 40 litrów, tak aby schodziła nieco niżej, wybaczę jej ewentualny spadek efektywności.

Skomentuj

Nie na temat...
                  więc z 70 watami na 8 omach poradzi sobie bez problemu
                  To nie wzmacniacz ma sobie radzic z głośnikiem tylko głośnik że wzmacniaczem. Teoretycznie twoj wzmacniacz może uszkodzić głośnik.

Skomentuj

O uszkodzenie głośnika się nie ma co martwić, transformator w panelu wzmacniającym oddaje tylko 86 wat, poza tym wystarczy nie przeginać z głośnością...

Skomentuj

Bardziej szkodliwy dla głośnika jest za słaby wzmacniacz niż za mocny.

Ale jak ktoś jest głuchy to nie ma znaczenia.
                      Last edited by BIG ROMAN; 20.11.2015, 08:00.

Skomentuj

Czaruję...
                      X