Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Najlepszy system pomiarowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Najlepszy system pomiarowy

Witam
    Śledzę forum i namnożyło się wiele projektów ala JIG.
    Pytanie kto mi odpowie który z projektów jest najlepszy z nich i czy jest możliwość kupienia go od kogoś w całości bądź jako kit lub choćby schematów.Chciałem kupić uni Jig'a od Irka ale cisza a zależało by mi na tym.

Za odpowiedzi z góry dziękuję Piotrek

Najdrozszy jest zakup skalibrowanego mikrofonu. Reszta to pikus, zrobisz za grosze.

Skomentuj

Ja uzywam JIG2 Borysa...

Skomentuj

Jig to pikuś, wiem bo oststnio sobie kompletowalem zestaw z budową majka włącznie. Jakim oprogramowaniem zamierzasz robić pomiary i jaką masz karte dźwiekowa do tego celu ?

Skomentuj

Tego Jig2 od Borysa to mogę kupić czy są dostępne schematy wraz z wykazem części?? Co do programu to mam SW, Arta, i nie wiem czy Lspcad się nada.Karty puki co mam 2 t.j. integre ac97 i sb 128. Ale i tak przymierzam się do zakupu jakieś RME albo coś z tej półki bo zajmuję się muzyką.

Skomentuj

Lspcad dzieki modulowi Justmls jest zupelnie samowystarczalny jesli chodzi o pomiary i symulacje zwrotnicy.

Skomentuj

Dzięki. A Jak z tym Jig2?? do kupienia? czy da rade ściągnąć w jednej paczce całość?.
              p.s i czy on jest wkońcu wyposażony w preamp?

Skomentuj

Zrob sobie jig arta, dziala rowniez z Lspcad. Preamp i amp podlaczysz osobno, chyba ze zalezy Ci na kompaktowym wszystko w jednym, to jakis Unijig.

Skomentuj

Dokładnie zależało by mi bardziej na takim kombajnie ala unijig. Jest opcja dostania tego? Bo Irek pisał że niema już żadnej płytki, sam mogę wytrawić ale jakiś schemat wykaz części. Będę bardzo wdzięczny taki prezent na święta

Skomentuj

Zamieszczone przez RAPER20XX Zobacz posta
                    Dokładnie zależało by mi bardziej na takim kombajnie ala unijig.
                    A jak często będziesz mierzył i przełączał z impedancji na SPL...? Fajnie mieć to w jednym "pudełeczku" ale później koncentrujesz się zupełnie na czym innym i przerzucenie dwóch kabli w niczym nie przeszkadza.

Skomentuj

Masz rację ale to mi nie będzie przeszkadzało , to jest nadzieja ?

Skomentuj

Nadzieja na co?

Skomentuj

Nadzieja na taki uni jig albo inny kombajn?. Po drugie nawet jak bym zrobił standardowego jig'a to i tak muszę mieć jakiś zewnętrzny preamp itd to wolę to mieć w jednym pudełku , a przełączanie kabli mnie nie irytuje.

Skomentuj

Jeśli chcesz to mieć razem i szybko, to pozostaje Ci kontakt do Irka. Kasa w sumie nie taka wielka, a będziesz miał wszystko w jednym. Preamp potrzebujesz (lub nie) do mikrofonu w zależności co kupisz. Słynna kapsułka Panasonica jest już niedostępna, możesz poczekać chwilę bo Paweł miał testować jakieś elektryty pod kątem liniowości, wiec może będzie coś dostępne za grosze. Jeśli nie pozostaje Ci, mikrofon pomiarowy fabryczn, i tu chyba najlepiej inwestować już w taki z plikiem kalibracyjnym. Wzmacniacz na pewno jakiś w domu masz Samego Jiga możesz zmontować sam wg manuala arty w godzinę, mając graty.

Skomentuj

Przyznam, ze caly system w jednym urzadzeniu to super wygodne rozwiazanie. Ja mam wszystko w osobnych elementach i wlasciwie tego nie rozpinam.

Od gory:
                              -karta usb
                              -preamp phantom 48v
                              -jig
                              -wzmak

Skomentuj

Weź pod uwagę to, że jeśli kupisz np. tego RME Baby Face, to tam masz preamp w tym urządzeniu. I to o niezłych parametrach.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                                  aweł miał testować jakieś elektryty pod kątem liniowości,
                                  Branża też miał po AS testować te które sprzedają. Ciekawe czy pamięta? no i czy się obrobił z robotą po AS.
                                  Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                                  to pozostaje Ci kontakt do Irka.
                                  Ze dwa miesiące temu miał jeszcze parę kitów na stanie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                                    Branża też miał po AS testować te które sprzedają. Ciekawe czy pamięta? no i czy się obrobił z robotą po AS.
                                    Micwoj, to do mnie?

Skomentuj

Zamieszczone przez charLeS Zobacz posta
                                      Micwoj, to do mnie?
                                      Sorry, zawodna pamięć, pomyliłem. Tak, do Ciebie.

Skomentuj

:) Bądź spokojny. Przetestuje te wkładki. Ale daj mi jeszcze chwile. Muszę skombinować dobry wzmacniacz do pomiarów i jakąś rurkę do wkładki mikrofonowej.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X