Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Najlepszy system pomiarowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

dla mnie temat nie jest bardzo pilny, ja jeszcze mam wm61. Chyba że się okaże że te które macie lepsze. Swoją drogą, moglibyście zestawić stały zestaw i sprzedawać wkładki z kalibracją. Jakby to nie był majątek to sporo osób by sobie kupiło.
    Wzmacniacz mikrofonowy?
    Mam unijiga Irka, wprawdzie nie zmontowałem w obudowę, ale w stanie surowym zestaw mogę podesłać na testy jest kompletny i uruchomiony. Myślę że Irkowe produkcje można traktować jako sprawdzone :)

Skomentuj

Ale kto nam kalibrację będzie robił? Trzeba chyba mieć do tego odpowiedni system. Clio mogę mierzyć tylko efektywność wkładki i to tylko z odpowiednim dodatkowym urządzeniem.

Potrzebuję wzmacniacz mocy, w domu mam tylko amplituner, który średnio się nadaje do pomiarów :)

Skomentuj

Miałem na myśli jakaś np szerokopasmówka, jeden pomiar clio, drugi badaną wkładką, z różnicy zrobić plik kalibracyjny (względny, tylko pasma, nie w skali bezwzględnej). Ale jestem totalnym amatorem, nie da się tak?

Skomentuj

Muszę się zgłębić bardziej w temat. Pewnie coś takiego dało by radę zrobić. Najpierw pomierzę te wkładki które mamy i porównam to z mikrofonem Clio.

Skomentuj

Nie na temat...
            Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
            Ze dwa miesiące temu miał jeszcze parę kitów na stanie.
            -1szt. :flapper:

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
              -1szt.
              A, znaczy już jest u ciebie?

Skomentuj

Nie na temat...
                A, znaczy już jest u ciebie?
                Tak.

Skomentuj

Jaki mikrofon z kalibracją polecacie?

Skomentuj

Nwm ja korzystam z panasonica wm61a- chyba, bo kupiłem go na wiosnę br. co nie gwarantuje oryginalności. Jak by ktoś potrzebował to mam projekt eagle "preampu" fantomowego w SMD, tego co jest w dokumentacji arty. Idealnie mieści się w złączu XLR Amphenola. Napisałem w cudzysłowu bo ma jedynie za zadanie zasilić wkładkę i dać sygnał symetryczny.

Co by nie odświeżać poprzedniego tematu arty, zadam tutaj pytanie.
                    Dopiero uczę się ARTY, efekt ostatnich pomiarów:

Różowa ch-ka mojego, a zielony to NTi, podejrzę model M4260. Mierzyłem kolumnę dwudrożna, mikrofon skierowany w driver, jakieś 4cm od kolumny. Kształt dziwnie zbliżony do idealnego, ponieważ NTi ma taką ch-ke lecącą w dół na końcu. Możliwe że brak kalibracji, tzn podałem złą wartość napięcia na wyjściu i nie wpisałem wzmocnienia wzmacniacza mogły zaważyć nad kształtem? Zrobiłem 4pomiary, 2dla nisko-srednio tonowego i 2 dla drivera, jeden z 4cm, drugi z jakichś 40cm, wszystkie wykazały podobną różnice w górnych częstotliwościach.

PS. Nie wczytywałem pliku kalibracyjnego dla mikrofonu Nti, nie miałem czasu szukać firmie plików lub kopiować z analizatora.

Skomentuj

dla mnie temat nie jest bardzo pilny, ja jeszcze mam wm61. Chyba że się okaże że te które macie lepsze. Swoją drogą, moglibyście zestawić stały zestaw i sprzedawać wkładki z kalibracją. Jakby to nie był majątek to sporo osób by sobie kupiło.
                      Wzmacniacz mikrofonowy?
                      Mam unijiga Irka, wprawdzie nie zmontowałem w obudowę, ale w stanie surowym zestaw mogę podesłać na testy jest kompletny i uruchomiony. Myślę że Irkowe produkcje można traktować jako sprawdzone :)
                      Byłbym wdzięczny jak byś PCB ze spisem elementów wstawił :)

Skomentuj

Zamieszczone przez DiGiCo Zobacz posta
                        Różowa ch-ka mojego, a zielony to NTi, podejrzę model M4260. Mierzyłem kolumnę dwudrożna, mikrofon skierowany w driver, jakieś 4cm od kolumny.
                        Pomiar w bliskim polu jest wiarygodny do pewnych częstotliwości zależnych od wielkości membrany. Nie wiem jakiej wielkości głośniki mierzyłeś, ale nie ma co patrzeć na to powyżej 1Khz.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Możliwe że brak kalibracji, tzn podałem złą wartość napięcia na wyjściu i nie wpisałem wzmocnienia wzmacniacza mogły zaważyć nad kształtem?
                        Raczej nie, w tych oknach kalibracja dokonuje się automatycznie. Jak połączyłeś pomiary z 4 i 40 cm ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                          Pomiar w bliskim polu jest wiarygodny do pewnych częstotliwości zależnych od wielkości membrany
                          z tego co pamiętam to pharoh podawał kiedyś wzór który brał pod uwagę wielkość ścianki a nie membranę.

EDIT:
                          o nawet szybko to znalazłem:
                          http://diyaudio.pl/showthread.php/21...l=1#post352778
                          Last edited by waloos; 20.11.2015, 21:14.

Skomentuj

Tak, była szersza dyskusja na ten temat. Prościej można tak : http://www.mh-audio.nl/Nearfield.asp

Skomentuj

Nie łączyłem tych pomiarów, po porostu przedstawiłem ten z bliskiego pola dla drivera(wysokotonowego). Dla 44cm wygląda tak:

Kolory tak samo jak powyżej, różowy to mój. Dzięki waloos za link, pewnie przyda się do właściwych pomiarów służących kalibracji :)

RAPER20XX w załączniku podsyłam pliki eagla, baw się. Spis elementów znajdziesz na schemacie, a dokładniejszy(jakie napięcia) na stronie arty.
                              Załączone pliki

Skomentuj

Wygladzanie 1/3?

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                  Nie na temat...

Tak.
                                  Jak i u mnie

Skomentuj

Zamieszczone przez RAPER20XX Zobacz posta
                                    Byłbym wdzięczny jak byś PCB ze spisem elementów wstawił
                                    Nie mam. To projekt i produkcja Irka, uderzaj bezpośrednio do niego.

Skomentuj

No taką ustawiłem wartość wygładzania, na jakiej Wy pracujecie podczas pomiarów?

JIG do Arty to banalna sprawa. Tym bardziej gdy myślisz o poważnej karcie dźwiękowej, takiej która ma np. rozdzielone kanały wejściowe. Wtedy całkiem z Jiga możesz wywalić linie mikrofonu. Tak jak to ma się w moim przypadku:

Dziurki w obudowie to pozostałość preampu, płytka umieszczona na gnieździe dużego jacka.

Skomentuj

JIG do Arty to banalna sprawa.
                                        Ale ten jig nie daje Ci mozliwosci pomiaru dwukanalowego.

Skomentuj

Jak to nie? Podczas pomiaru amplitudy, mikrofon wpinam w lewy kanał, a do prawego kanału doprowadzam sygnał z wyjścia wzmacniacza. Podczas pomiaru impedancji na lewy kanał idzie sygnał zza rezystora referencyjnego, a na prawy z przed niego(zza wzmacniacza). Do JIGa mam taki o to kabelek:

W zależności czy mierze w LIPIE czy w ARTA tylko sobie przepinam XLR'a, bo mikrofon jak wyżej pisałem również mam na XLR.

Tak na prawdę gdyby człowiek się uparł to pewnie można mierzyć amplitudę na samych kablach bez jiga, bo poziomy i tak reguluje kartą dźwiękową. Karta to Focusrite Scarlett Solo.
                                          Last edited by DiGiCo; 22.11.2015, 14:25.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X