Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z SW podczas kaibracji impedancji.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem z SW podczas kaibracji impedancji.

Witam wszystkich.

Sprawiłem sobie szybszy komputer do pomiarów w SW. I jest dziwna kwestia. Na poprzednim kompie kalibracja JIG`a przebiega bez problemu a na nowym jest babol z pomiarem impedancji.

W drugim okienku wystąpiła wartość ujemna! Sprawdzałem JIG`a-sprawny, kable też sprawne. Na obu komputerach zainstalowany jest win XP, karta dźwiękowa SB Live 0100. Kartę przekładam między komputerami. Na starym kompie jest dobrze, a na drugim za każdym razem to samo - wartość ujemna Series Resistance.

Może i coś przeoczyłem. Nie wiem.
    Czy możecie coś mi zasugerować, gdzie szukać błędu?
    Pozdrawiam.

To że jest minus przy tak małej impedancji okablowania jest akceptowalne nawet w instrukcji Yoshiego jest na screenie wartość ujemna.

Skomentuj

To znaczy, że nie wpisujesz wartości rzeczywistych rezystancji elmentów. PRzydałby ci się labolatoryjny miernik rezystancji :) Zmierz je najdokładniejszym miernikiem jak masz ty, przyjaciele, albo idź do sklepu i zainteresuj sie jakimś sprzętem, przetestuj go do swoich celów i podziękuj ładnie :) albo spróbuj na oko ustrzelić realne wartości.
      Ja mam dobre, krókie kabel i wychodzi 7.89 ohma ; 42miliohmy

Skomentuj

El_liero gdybyś mógł mi wskazać, które rezystancje masz na myśli byłbym wdzięczny. Które rezystancje powinienem zmierzyć.
        Przed pomiarem impedancji wpisuję 16 i przy drugim pomiarze 4 ohm. Czy o te wpisy chodzi? :blink:

Skomentuj

tak o te mi chodzi.

Skomentuj

Faktycznie. Pomierzyłem miernikiem te rezystancje na JIG`u i wpisałem je w okienka do kalibracji. Zamiast 16 Ohm mam 16,3 Ohma i oto co mi wyszło:

Wszystko hula jak ta lala.
            Dzięki.

Skomentuj

Czaruję...
            X