Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Diy STX MX-140 czy mod projekt by LuSzTi na FGX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Diy STX MX-140 czy mod projekt by LuSzTi na FGX

Dobry wieczór.
    Dwa słowa wstępu - jestem tu nowy i proszę o wyrozumiałość - admin mnie tu odesłał..

co mam sobie zbudować na pierwszy raz (czekam na decyzję za mnie - popartą przemyśleniami - mogą być w głowie):
    - Diy STX mx-140 (ze strony stx)
    czy analogiczne w formie
    - mod projekt by LuSzTi na FGX np. (tańsze a po wykresach też niezłe
    http://diyaudio.pl/showthread.php/21...embrany)/page3

moja sytuacja:
    - mam głośniki Genius SP-HF2000x (takie za 160zł kiedyś kupiłem z wbudowanym amp i uważam że jakość do ceny powalająca - ale być może mnie uświadomicie że jednak nie słyszę
    - nie lubię nadmiaru dudniącego basu bo mnie boli od niego głowa (ale nie chcę się go pozbawiać więc b-r raczej chcę - dokupię strojne skarpetki)
    - mam budżet 900zł na części niedrewnopodobne (ale czym taniej tym lepiej)
    - słucham prawie wszystkiego ale głównie rock, może być dobra elektronika i może czasem orkiestra? (a kalanetiks ćwiczę przy pop też)
    - odsłuch referencyjny dla mnie to radmory ls10 na wzmacniaczu denon (seria 500? - taka ascetyczna z funkcją direct) - uważam że wystarczająco na 20m2 pokoju

pytania teoretyczne:
    1. czy istnieją przeciwskazania przesunięcia kanału b-r z centrum w kierunku bocznej ściany w obudowie szerokiej na 22cm? (tak dla picu wizualnego - nic więcej) w takim monitorku 21x50x30
    2. czy głośniki już wefrezowane mogą być umieszczone na niepłaskiej powierzchni? chodzi mi o płynne górki (płaskie wzniesienia do głośników - z frezem rzecz jasna)
    ..nie wiem co jeszcze na pierwszy ogień

dziękuję z góry za poradę
    Michał
    Last edited by mkralias; 27.11.2015, 14:53.

Front powinien być taki jak w projekcie który zechcesz skopiować.

Skomentuj

Moja sugestia do 6 calowy głośnik zamiast 7 calowego z małą dobrą kopułką ...

Radmor ls10 to nie jest ta konstrukcji na ARN i ARV ?? jesli tak to wymagania masz bardzo małe ... ARV to marnie i ostro grająca wysokotonówka stere tonsile grają lepiej :). ARN to mułowate dudniące na basie głośniki ... Ale należy zaznaczyć ze za 30-40 zł bo tyle kosztowały za sztukę nie można wymagać :)

odp1. nie ma bardzo istotnych przeciwskazań
      odp.2 jesli kopiujesz projekt musi być idealnie tak samo jesli budujesz od podtaw to może experymentować
      Last edited by Zap Projekt; 27.11.2015, 18:41.

Skomentuj

rozmieszczenie głośników względem siebie to rozumiem - czyli "en face" pozostawiam nietknięte,
        chodzi mi o coś jak na poglądowym obrazku - widok frontu od góry

- - - - - aktualizacja - - - - -

te ls10 to w roku 96` kupowałem z tatą chyba 400zł za sztukę - czytałem że w170 niskośrodnioton

projekt techniczny chcę kopiować - ale wykończenie frontów pofantazjować - zamieściłem powyżej koncept
        pytanie czy to wpłynie na dźwięk z całą pewnością czy tylko domniemanie czy może wcale?

dzięki za sugestię - myślałem nad 15cm ale moje pewexostwo nakazuje mi porwać na coś opasłego - większego niż mam teraz znaczy (i tak dałem sobie spokój z 3way bo raczej nie potrzebuję)
        chyba że podpowiesz gotowy projekt na 6 calach który mnie nie zabije cenowo...
        Last edited by mkralias; 27.11.2015, 18:53.

Skomentuj

Zamieszczone przez mkralias Zobacz posta
          pytanie czy to wpłynie na dźwięk z całą pewnością czy tylko domniemanie czy może wcale?
          - wpłynie na pewno i to w wielu aspektach

podpowiesz gotowy projekt na 6 calach który mnie nie zabije cenowo...
          - porozglądaj się sam / pod linków a forumowicze ocenią. Nie lubię komuś sugerować konkretnych rozwiązań.

co do mniejszego głośnika na Basie to poza nieco mniejszymi możliwościami w basie ( tobie nie zależy ) zdecydowanie lepiej grają na środku pasma.

Odnośnie 18 węglowej STXa osobiście bardziej lubię 15 węglową stxa :)
          Last edited by Zap Projekt; 27.11.2015, 19:13.

Skomentuj

Proponuje troch lepszy glosnik od STX w podobnej cenie SPH 136C jest go towy projekt. http://diyaudio.pl/showthread.php/24...lecie+diyaudio

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
              - wpłynie na pewno i to w wielu aspektach

- porozglądaj się sam / pod linków a forumowicze ocenią. Nie lubię komuś sugerować konkretnych rozwiązań.

co do mniejszego głośnika na Basie to poza nieco mniejszymi możliwościami w basie ( tobie nie zależy ) zdecydowanie lepiej grają na środku pasma.

Odnośnie 18 węglowej STXa osobiście bardziej lubię 15 węglową stxa :)

znalazłem w necie coś takiego co obrazuje wpływ obudowy na spektrum:
              http://www.audiostereo.pl/uploads/mo...5324_thumb.jpg
              i tak sobie imaginuje że gdybym zamknął się z nierównościani frontu do ok 1cm na krawędziach to nie powinno to wpływać.
              a jeśli jednak się myle to czy jest program któremu się model w 3d wciska z typem głośników i on wylicza co i jak do zwrotnicy?

Skomentuj

15 stx ma troszke gorszą linię ale serio pasmo przenoszenia od 30hz?
                jak to możliwe
                zastanawiam się teraz

Skomentuj

ale serio pasmo przenoszenia od 30hz
                  - daj sobie spokój z tym 30Hz ...:)

Skomentuj

Masz 900zł na elementy. Poczekaj jeszcze dozbieraj i skocz kilka klas wyżej jak STX i będziesz miał na dłuży czas spokój.
                    Proponuje:
                    http://seas.no/index.php?option=com_...its&Itemid=365 = około 1000zł głośniki + koszt zwrotnic, okablowania, dodatkowych elementów = 1200-1300zł max.

http://zaphaudio.com/SR71.html
                    Last edited by kondrax; 28.11.2015, 16:58.
                    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax Zobacz posta
                      Masz 900zł na elementy. Poczekaj jeszcze dozbieraj i skocz kilka klas wyżej jak STX i będziesz miał na dłuży czas spokój.
                      Proponuje:
                      http://seas.no/index.php?option=com_...its&Itemid=365 = około 1000zł głośniki + koszt zwrotnic, okablowania, dodatkowych elementów = 1200-1300zł max.

no zgadzam się z Tobą...
                      ale ja już sobie design dobieram i do szafki dopasowuje - się okaż że mają być inne :P
                      i tak z moim czasem - praca/dzieci to może za 3 lata coś powstanie!!
                      obczajam co podałeś dzięki

- - - - - aktualizacja - - - - -

konkret - dzięki

Skomentuj

Ja osobiście unikam głośników STX, niestety nie dbają o jakość. Kupowałem od nich 3 rożne głośniki. nie bylem zadowolony. Fabrycznie nie doklejony dolny resor, odesłany do naprawy. w sumie dwa razy im odsyłałem głośnik bo był wadliwy. Chciałem żeby wymienili mi na nowy w pełni sprawny, nie chcieli, tylko kolejna naprawa wchodziła w rachubę. Kupuje się nowy głośnik. a w efekcie dostaje się towar po trzech naprawach. W końcu oddali pieniądze i tak zakończyłem swoje przygody z STX-ami.
                        Raczej już nie skorzystam z ich oferty, chyba że poprawi się jakość i wprowadzą jakieś ciekawe nowe głośniki.

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax Zobacz posta
                          Proponuje:

Również jestem podobnego zdania, co prawda 18awx w innej aplikacji słuchałem i jeszcze ok, o tyle ten zestaw z fgx co prawda nie długo go miałem ale na pewno niskie i średnie tony bardzo dobrze wypadały natomiast tw odstawał poziomem od reszty.

Skomentuj

Czaruję...
                          X