Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak to zrobić?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak to zrobić?

Witam!

Mam takie pytanko.
    bo w artukule na stronce o wytłumianiu obudów pisze tak
    "bass-reflex - na wszystkie ścianki gąbka 1...2cm z zachowaniem odległości 1cm od płyty. Nie należy wytłumiać w pobliżu wlotu otworu, objętość można wyłożyć wełną lub watą, jednak bardzo rzadką. Ogólnie obudowy bass-reflex wytłumiamy słabo"

Wiec moje pytanko jest nastepujace - jak zachowac tą odleglość 1cm od płyty?
    Miacie może jakieś dobry na to sposób?
    Rozumiem że chodzi o to by gąbka nie dotykała płyty, jeśli sie myle prosze mnie poprawić.
    Tylko nie mam sposobu by to wykonać. Mysłałem aby porobić małe kwadraciki 1x1x1 cm i po przyklejać do ścianek w odstępach i do nich umocować gąbke. Lecz nie wiem czy to dobre rozwiązanie, więc prosze o pomoc.

Z góry THX

Pozdro 600

Wlasnie mialem takiego posta napisac

Skomentuj

Rozwiazanie pierwsze olej to i wsadz gabke jak Ci pasuje rozwiazanie drugie to co kilka cm nawet te 10 przyklejasz do scianek listewki pionowo czy poziomo i na to kladziesz gabke i masz 1cm odstep czy zalezy jakei listewki

Skomentuj

No wiec wygłuszyłem bez odstępu i jest OK, z wyjątkiem jednego:

Mam tunel Bass Reflex dlugi na 20cm srednica 6.5cm i teraz tak.

Jak testuje suba to tak jak by powietrze nie nadążało przez ten tunel taki jak by świst sie robi (nie gwiżdże ale słychać taki dziwny oddzwięk przy głebszym basie) czy to wina tego że Bass Reflex jest on zadługi.
        Odrazu powiem że jak wyjme tunel i przez sam otwór w płycie jest o niebo lepiej.
        Czy powinienem tunel skrucić???

Prosze o odpowiedz.

Skomentuj

Za mała średnica bass refleksu i dla tego tak świszcze. Musisz zastosować otwór o większej średnicy.

Skomentuj

A nie da rady nic zrobić z tym tunelikiem co już go mam? np. skrucić. nic to nie da?
            Otwór w płycie jest zaledwie o 1.5cm wiekszy od tego tuneliku.
            I bez tunelu gra wyśmienicie a z tunelem te świstu i bass jakiś taki gorszy jakby.

Skomentuj

skrócenie tunelu spowoduje podbicie basu w wyższych rejestrach.... zresztą rób tak żeby Tobie pasowało najlepiej kup 2 taki sam tunel i testuj kiedy jest najlepiej

Skomentuj

No więc tak: zrobiłem se tunelik równy średnicy otworu w płycie i długości na 15cm (zrobiłem go z rurki PCV aby tylko sprawdzić jak bedzie)
                No i efekt niczego sobie, obcinałem go po 1cm. i dalej nieciekawie.
                Najlepiej mi sie podoba jak jest sam otwór w płycie bez żadnego tunelu.
                I jeżeli mi nikt nie powie że tak nie może być, to chyba tak zostawie, bo według mnie jest najlepiej.
                Chyba że ktoś ma jakiś pomysł jeszcze, to chętnie wyprubuje.

Skomentuj

Facer. NIe kumasz że ztą średnicą niczego więcej nie wywalczysz. MUSI byś większa średnica, albo kup drugi tunel taki sam i bedzie oki z tymi dwoma. A jak tak bedziesz skracał ten tunel to tylko ch-kę spieprzysz.
                  To może w ogóle nie będzie rurki. Zaklej otwór i po kłopocie.
                  Brak tunelu to podbicie pewnych częśtotliwośći i OBCIĘCIE całego dołu!!
                  Zrób jak inni już gadali: 2 otwory albo jeden większy. KUMASZ??
                  Jak nie to rób po swojemu, ale nie pytaj innych o radę. Pozdro]

Skomentuj

Jak by zrobil 2 otwory musialy by byc odrazu dluzsze wiec wyszlo by jeszcze gorzej omg djsmol...

Skomentuj

eh. To jutro zrobie otwór na wewnętzną średnice tunelu 10cm i zobacze co z tego wyjdzie, tylko oby nie było gorzej bo jak będe musiał przez to potem wymieniać cała ścianke na nową to sie załamie.

Skomentuj

WIem, że muzsą być dłuższe. ALe koleś chyba w ogóle nie bierze tego pod uwagę, skoro tak tylko sobie skraca nie patrząc na skutki. A własciwie co mi do tego. Musi być szerszy i nac na to nie poradzi. POzdro.

Skomentuj

@djsmol tylko żebym nie musiał tak powiekszać że aż mi ścianki braknie.

Napisałem że bez tunelu gra dobrze i też napisałem że im krótszy tym gra lepiej, więc jak mi powiększenie wydmuchu nic nie da to tylko sie wku**** bo całego suba bedzie trza od nowa robić, bo zostane z wielką dziurą która mogła być przeciesz mniejsza.

Ale zobaczymy jutro jak dostane tunel na 10cm.

PS. teraz miałem średnice 8cm.

Pozdro 600

Skomentuj

To napisz, jakie głosniki są w tej skrzynce, znaczy się wielkość i jaki mają skok (tak na oko), to wtedy się cos dobierze.

Skomentuj

Czaruję...
                            X