Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kolumny Diy byc moze nie typowe ma sens?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kolumny Diy byc moze nie typowe ma sens?

Witam jestem początkującym na tym forum ale zastanawiam się na budową kolumn diy z płyty mdf 20mm .
    Chodzi mi o to ze to ma być kolumna na dwóch gdn 30/120 ,średnicy od stx i wysokotonowy jeszcze nie wiem .Jeden gdn miałby być skierowany do ziemi około 70 litrów miałby plus BR a drugi gdn miałby być zamknięty i normalnie zwrócony do słuchacza nad tym średnica i góra i chodzi mi o to czy skierowanie gdn do dołu poprawi jego dźwięk chodzi mi o to aby w takim pudle nisko schodził? a ten wyżej żeby robił kopnięcie . czy taka konstrukcja. Ma sens? Dzis prześle jeszcze zdjęcia jak to widzę proszę o odpowiedź
    https://diyaudio.pl/i/27214/396194b7...1448877559.jpg
    https://diyaudio.pl/i/27214/fa4ec7f7...1448877573.jpg

Może lepiej napisz inaczej, co chcesz tym osiągnąć. Jak się określisz może znajdziemy lepszą metodę, aby to uzyskać.

Skomentuj

Nie na temat...
      Przepraszam, ale nie mogę się powstrzymać. Pewnie będzie:
      "mam już 3x GDN po regeneracji/oryginalne* i chcę z nich jak najwięcej basu"
      *niepotrzebne skreślić
      Odp: "sprzedaj to i zrób coś normalnego"

Kolego, powiem za kolegów od razu: zrób coś normalnego.
      Jeśli jesteś początkujący, to wybierz jakiś projekt z działu "projekty" i go zrealizuj. Będziesz miał fajne granie.
      Jak opchniesz te kameleony to będziesz miał sporą część budżetu na przetworniki z któregoś projektu.
      Jeśli chcesz sam, to musisz się przygotować mentalnie do zaprojektowania zwrotnicy. Wtedy przeczytaj najpierw artykuły z pierwszej strony.
      To co proponujesz zrobić jest cholernie skomplikowane i na dobrą sprawę nie wiadomo po co. Nic to nie da że te głośniki będą w osobnych pudłach czy w bok czy w dół.

Skomentuj

Co chce osiągnąć niski kopiacy bas z przyjemną średnica oraz góra nie natarczywĄ. Chciałbym zrobić coś z tych gdn dlatego ze podoba mi się w zeusie ze bas jest taki kopiacy mocny a nisko nie schodzi niestety nie tak nisko jak bym chciał i nie jestem początkującym robiłem parę kolumienek tylko do tych jakoś mnie ciągnie już od dłuższego czasu aby zrobić tak skonstruowana kolumnę i po prostu jestem ciekawy jak będzie grać w głośnik skierowany do dołu dlatego że wyczytałem tak głośnik skierowany powoduje brak martwych stref w pokoju kolumny głównie muzyka Ale czasem filmy typ muzyki rodzaj trochę rock i pop teraźniejszy czasem lata 80 i90 dlatego moje pytanie jest czy ta konstrukcja jest warta tego?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Gdn mam 4 ponieważ jestem posiadaczem zeusow apropo

Skomentuj

Nie na temat...
          Popracuj następnym razem nad konstrukcją zdań, bo tego sie nie da czytać.

Skomentuj

Zamieszczone przez dawid21210 Zobacz posta
            dlatego moje pytanie jest czy ta konstrukcja jest warta tego?
            Tak konstrukcja nie, ale kolumny na tych Tonsilach (obydwa w obudowie BR)+ średniotonowy + wysokotonowy już tak.
            Tyle że nikt jeszcze takiej konstrukcji nie złożył poprawnie (nie ma do tego odpowiedniej zwrotnicy).

PS. te Tonsile niżej by zagrały niż w Zeusach, alu muszą być inaczej strojone.

Skomentuj

Chodzi tobie aby jedna kolumna skaladala się z 2 gdn plus średnica i góra?

Skomentuj

Tak.

Skomentuj

A jakiś projekt konkretny proponujesz?

Skomentuj

rozumiem co masz zamiar zrobic... ale zastanawiam sie czy wsadzenie 2 GDNow w rozne obudowy nie spowoduje "pofalowania" charakterystyki?

mam w planach pobawienie sie w 2,5 drogi w roznych komorach, wtedy sie dowiem czy nie bedzie tutaj problemow z basem

ogolnie co do twojego pomyslu - lepszym pomyslem by bylo zrobienie kolumn 3 droznych na mniejszym wooferze z dobrym kopem i uzupelnienie tego nisko grajacym subwooferem.
                    lub kolumny 4 drozne :p

Skomentuj

A jakiś projekt konkretny proponujesz?
                      Czytaj uważnie:

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                      Ta konstrukcja nie, ale kolumny na tych Tonsilach (obydwa w obudowie BR)+ średniotonowy + wysokotonowy już tak.
                      Tyle że nikt jeszcze takiej konstrukcji nie złożył poprawnie (nie ma do tego odpowiedniej zwrotnicy).

Skomentuj

Ale z tą zwrotnice to aż taki problem jest? I czy na sens 2 gdn? W jednej obudowie

Skomentuj

Ale z tą zwrotnice to aż taki problem jest?
                          Tak.
                          Oczywiście możesz użyć uniwersalnej... ale nie polecam :)

I czy na sens 2 gdn? W jednej obudowie
                          Dodanie drugiego głosnika basowego spowoduje że kolumna zagra głosniej, głośniej od tej co ma 1 głosnik basowy, nic po za tym.

Skomentuj

hmm... w sumie mozesz zaczac od zmiany obudowy w zeusach
                            zeus z racji tego ze jest to kolumna komercyjna, ma sporo ograniczen czy uproszczen

jednym z nich jest za mala obudowa, przez co dobrze kopie, ale nie schodzi za nisko
                            zwieksz obudowe do proponowanych 60-70 litrow/szt to sie dowiesz czy poprawi sie zejscie i czy nie stracisz na kopie

Skomentuj

Ale ta obudowa ma być z br?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Inną sprawą jest ta za bardzo nie podoba mi się w zeusach wysoki ton może ktoś ma inny jakiś zamiennik co tak nie daje po uszach jak to nie skręca na wzmacniaczy to nie idzie wyrobić dosłownie czy idzie jakoś te górę ograniczyć czy jak ja wsadze w większą obudowę i ja wytlumie w sensie zatkam watą to będzie lepiej czy na zwrotnicy coś zmienić?

Skomentuj

Ale ta obudowa ma być z br?
                                tak
                                poszukaj projekty subwooferow na tych glosnikach i zobacz jakie pojemnosci i strojenia uzywali
                                zeus jest zdecydowanie za maly, stad ten brak zejscia na basie

Inną sprawą jest ta za bardzo nie podoba mi się w zeusach wysoki ton może ktoś ma inny jakiś zamiennik co tak nie daje po uszach
                                nie podoba sie? a to dziwne, przeciez to ich najlepsza tubka :p

zeusy praktycznie nie posiadaja zwrotnicy!
                                stad ich specyficzne brzmienie
                                zeby to zagralo znosniej to trzeba by wymienic GDWT na duzego drivera estradowego i zmienic tam zwrotnice... ale to i tak nie bedzie sie nadawalo do sluchania muzyki w domu
                                zeby to gralo w domu to trzeba zrobic tak jak piales w pierwszym poscie - GDWK + GDM. tonsile graja dosc wysoko (jak slychac w zeusach - jada pelnym pasmem!) wiec GDM nie musi byc wybitny

Skomentuj

Dobra, panowie,tylko dwa kameleony na strone, to jaką średniotonówkę ma dać? Estradową żeby dorównać efektywnością? I tubę na gór3 do kompletu?
                                  Przecież on chce to w domu, a nie na wesele.
                                  Ihmo, jakbyś zrobił normalne 3drogi na kameleonie, to byłoby ok.

Skomentuj

Jesteście w stanie polecić mi jakiś konkretny model głośnika sredniotonowego i wysokotonowego?

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                                      Dobra, panowie,tylko dwa kameleony na strone, to jaką średniotonówkę ma dać? Estradową żeby dorównać efektywnością?
                                      A po co estradówkę, wystarczy to: http://stx.pl/m-18-200-8-mcx.html

Do tego D-500 + horn http://stx.pl/d-9-500-8-ti.html i sprawa załatwiona...

...oprócz zwrotnicy :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                                        Dobra, panowie,tylko dwa kameleony na strone, to jaką średniotonówkę ma dać? Estradową żeby dorównać efektywnością? I tubę na gór3 do kompletu?
                                        nie przesadzaj z ta efektywnoscia!
                                        zeby to zagralo basem to trzeba dac do tego zwrotnice - juz nam ucieka efektywnosci. dajesz 2 woofery wiec oczekujesz nadmiaru basu a nie idealnej ilosci - znowu odejmujemy efektywnosci z kolumny
                                        pisales ze tuba sie nie podoba - to po co pchasz dalej tube na gore? daj "cykajaca" kopulke i bedzie lepiej jakosciowo!

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                        A po co estradówkę, wystarczy to: http://stx.pl/m-18-200-8-mcx.html
                                        nawet nie wiedzialem ze jest 18cm z seri MCX/SCX :o
                                        ale na gore bym dal cos podobnego do seas 27tbfcg i bedzie idealny zestaw do glosnego sluchania dla kogos komu juz altusy/zeusy nie wystarczaja

Skomentuj

Czaruję...
                                        X