Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kolumny Diy byc moze nie typowe ma sens?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

I do tego trzeba będzie robić zwrotnicę.
    Albo możesz pójść po bandzie zrobić gotowy projekt 2 way a z tych tonsili subwoofery.

Skomentuj

Czyli tak te średnica stx i do tego wysokiego tonu horna kupić?
      I to da radę? Chodzi mi o to żeby ten Horn nie wydzieral się bo nie lubię nadmiaru wysokiego tonu a co do zwrotnicy wiem że stx na zamówienie jest w stanie zrobić a tak może inaczej co myślicie o stx fs 250? Bo myślałem jeszcze w taki sposób że może po prostu kupię je i do nich zrobię dobrego suba z tych gdn?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Czyli tak te średnica stx i do tego wysokiego tonu horna kupić?
      I to da radę? Chodzi mi o to żeby ten Horn nie wydzieral się bo nie lubię nadmiaru wysokiego tonu a co do zwrotnicy wiem że stx na zamówienie jest w stanie zrobić a tak może inaczej co myślicie o stx fs 250? Bo myślałem jeszcze w taki sposób że może po prostu kupię je i do nich zrobię dobrego suba z tych gdn? Czy może coś polecacie mi zależy na kopiacym oraz niskim basie nie wielkiej natarczywej górze ale równej średnicy.

Skomentuj

Zrobienie zwrotnicy, tj. połączenie elementów pod gotowy już projekt to co innego, niż jest zaprojektowanie i wykonanie od zera. A koledzy mieli na myśli właśnie zaprojektowanie. Do tego potrzebujesz sprzętu i softu pomiarowego. STX prawdopodobnie wykona Ci zwrotnicę jedynie w oparciu o gotowy już projekt. Schemat elektryczny musisz zrobić sam i policzyć wartości elementów. Wszystko jest opisane na głównej portalu.

Jeśli pojęcia, takie jak L-pad, pułapka rezonansowa, czy przesunięcie fazowe są Ci obce, to póki co skłoniłbym się w kierunku jakiegoś gotowego projektu. Niestety, zrobienie dobrych kolumn to nie tylko wstawienie kilku głośników w obudowę. Zwrotnica jest tu równie ważna, co dobór odpowiednich głośników i charakterystyki obudowy.

Skomentuj

Zamieszczone przez dawid21210 Zobacz posta
          co myślicie o stx fs 250?
          zobacz elektrino 250 - wg mnie lepsze i ladniejsze

Zamieszczone przez Piter93 Zobacz posta
          STX prawdopodobnie wykona Ci zwrotnicę jedynie w oparciu o gotowy już projekt.
          przeciez oni maja clio... ale nawet nie chce pytac ile by to kosztowalo :p

Skomentuj

To jest oczywiste, że mają system pomiarowy, bo jakoś te głośniki i kolumny muszą mierzyć

Zgaduję, że po prostu nikomu z STX'a "nie chciałoby" się projektować zwrotki na pojedyncze zlecenie. No ale faktycznie "chęci" mogą też zależeć od ceny

Skomentuj

ja na AS 2015 słyszałem STX elektrino 150, bas ulewał się z pokoju daleko na korytarz,
              więc elektrino 250 powinno zagłuszyć twoje oczekiwania basu :)
              pozytywnie.

Skomentuj

Zamieszczone przez dako333 Zobacz posta
                ja na AS 2015 słyszałem STX elektrino 150, bas ulewał się z pokoju daleko na korytarz,
                więc elektrino 250 powinno zagłuszyć twoje oczekiwania basu
                pozytywnie.
                Niestety nie.

Skomentuj

nie słyszałem ich na żywo a chciałem, ale nie było już czasu,(250)
                  byłem 3razy w pokoju o zawsze grało 150, gdzieś nawet na którymś forum przeczytałem, że specjalnie i celowo grały tylko 150 na promocję czy cuś,
                  a ty Marianie słyszałeś te 250?

Skomentuj

Słyszałem oba projekty.

Mi nie chodzi o to że te STX-y grają kiepsko na basie, tylko o porównanie do Zeusów, gdzie tam są głosniki 12".
                    Nie ma szans aby Elektrino grały mocniejszym basem.
                    Co innego jakość tego basu.

Niestety ktoś kto słuchał głosnika 12" na basie, będzie nie zadowolony jak właczy 6,5"... chyba że faktycznie chce przejść z łomotu na normalną muzykę... ale czytając temat chyba nie o to autorowi chodzi.

Skomentuj

tak ale zastanawia się nad konstrukcją stx fs250,
                      więc może wiatr zaczyna wiać z innej strony

Skomentuj

Nie na temat...
                        Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                        Niestety ktoś kto słuchał głosnika 12" na basie, będzie nie zadowolony jak właczy 6,5"... chyba że faktycznie chce przejść z łomotu na normalną muzykę... ale czytając temat chyba nie o to autorowi chodzi.
                        To 12" oznacza łomot?
                        Wiecznie narzekam:glare:
                        -Pieniądze szczęścia nie dają
                        -Kompromisy tym bardziej

Skomentuj

Nie na temat...
                          Zamieszczone przez Ven0n Zobacz posta
                          To 12" oznacza łomot?
                          Czytaj dokładnie cały temat.

jestem posiadaczem zeusow
                          Chciałbym zrobić coś z tych gdn dlatego ze podoba mi się w zeusie ze bas jest taki kopiacy mocny
                          Dla Ciebie Zeusy to nie "łomot"?
                          Last edited by marian; 02.12.2015, 16:11.

Skomentuj

Łomot to jest pojęcie tak względne dlatego że miałem kolumny fx 300 diy grały ładnie ale ja nie do końca tego szukam ja chcę aby to co mi gra to żeby było z jajem jak będę sobie chciał posłuchać bardzo wysokiej jakości z niewielką dozą basu subtelna średnica i delikatna góra to wezmę sobie słuchawki mi chodzi o to ze ja chcę kolumnę taka że jak oglądam film czy słucham muzyki czuje się prawie jak w imax (nie dosłownie Ale chociaż w jakimś stopniu) chcę aby ta kolumna miała jaja i żeby bas był kopiacy schodził nisko a góra była bardziej spokojna nic więcej nie chce powiedzie mi tylko czy jak bym zwiększył orginalana obudowę Zeusa np 100cm wys a 40 głęboka szerokość ta sama czy poprawi mi się zejscie tych gdn jeżeli jeszcze oddziele je w środku?

Skomentuj

Łomot to jest pojęcie tak względne dlatego że miałem kolumny fx 300 diy grały ładnie ale ja nie do końca tego szukam ja chcę aby to co mi gra to żeby było z jajem
                              Ok, rozumiem o co chodzi.
                              Z tych Tonsili da się zrobić coś fajnego, ale na to trzeba mieć (w Twoim przypadku) znaczną ilość kasy.
                              Raz, że na głosniki średniotonowe i wysokotonowe, a dwa, na projekt zwrotnicy (obstawiam 300zł, bo tyle koledzy biorą za projekt 3way), i do tego kasa za transport kolumn do projektanta zwrotnic.

Zeusy to "łomot", zrozumiesz jak usłyszysz dobrze zaprojektowaną kolumnę 3way na 2x12".

powiedzie mi tylko czy jak bym zwiększył orginalana obudowę Zeusa np 100cm wys a 40 głęboka szerokość ta sama czy poprawi mi się zejscie tych gdn jeżeli jeszcze oddziele je w środku?
                              Już było pisane że nie trzeba głosników oddzielać.
                              Jeśli zwiększysz obudowę i dobierzesz odpowiedni bas reflex, to tak, zagrają niżej.
                              Minusem niższego strojenia jest utrata "kopa", ale podejrzewam ze z samych wielkości membran kop nadal będzie.
                              Z resztą pasma nic sam nie zdziałasz, trzeba dodatkowych głosników + nowej zwrotnicy.

Skomentuj

Wiesz ja lubię takie dziwne brzemienie to ze tam nie ma średnicy i basowki jchca ja nadrobić to jeszcze nie tak źle z tym wszystkim ogólnie podoba mi się jak grają(oprócz tych rzeczy o które temat się toczy) ale skoro mówisz że zeus to łomot podaj przykład kolumn ktore są zrobine też na 12 i nie jest to lomot

Skomentuj

ale skoro mówisz że zeus to łomot podaj przykład kolumn ktore są zrobine też na 12 i nie jest to lomot
                                  Avalon Isis :)

Ale zapewnie nie będzie Tobie dane ich posłuchać, więc napiszę, wszystkie kolumny na dobrych głosnikach 12" (jak i reszcie głosników), z odpowiednio zaprojektowaną obudową i zwrotnicą.

PS. używaj znaków interpunkcyjnych, bo nie da się tych postów czytać.

Skomentuj

Sorki za interpunkcję , nie rozumiem dlaczego nie będzie mi dane słuchałem wiele kolumn od Usher po Dali , focale czy Sonus Faber wysokich modeli po paręnaście bądź paredziesiat tysięcy złotych na wzmacniaczach pokroju Azura 851 czy Hegel HD380 więc wydaje mi się ze chyba będzie dane mi posłuchać jeżeli o to chodzi.

Skomentuj

Pytasz o kolumny na Tonsilach i masz Zeusyw domu, więc podejrzewałem że nie słyszałeś droższych kolumn, ponieważ ktoś kto usłyszy lepszy dźwięk to nie chce wracać do gorszego... o ile lubi słuchać muzyki a nie łomotu czy jazgotu.

Ok, słyszałeś, i jak porównanie do Zeusów wypadło? :)

Skomentuj

Nie ma co na ten temat nawet rozmawiać bo to jest wiadome ze biedny zeus nawet w 1/4 nie da rady ale to jest po prostu kolumna do której mam sentyment i tyledlatego chcę ja zrobić i wykonać jak najlepiej nie mam tylu pieniędzy aby wydawać na kolumny po paręnaście czy osiemdziesiąt tysięcy słuchałem wielu kolumn jutro też jadę odsłuchać z ciekawości nowego altusa 380 rzecz jest w tym że chce zrobić coś własnego z czego będę dumny i możemy się tu licytować i kolumny tylko czy to mam sens rozumiem że Avalon Isis sam słuchałes i odwiedzasz po prostu a nie przez to że para kosztuje 300tyś złotych?

Skomentuj

Nie na temat...
                                          Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                          PS. używaj znaków interpunkcyjnych, bo nie da się tych postów czytać.
                                          Sorki za interpunkcję
                                          Nie ma co na ten temat nawet rozmawiać bo to jest wiadome ze biedny zeus nawet w 1/4 nie da rady ale to jest po prostu kolumna do której mam sentyment i tyledlatego chcę ja zrobić i wykonać jak najlepiej nie mam tylu pieniędzy aby wydawać na kolumny po paręnaście czy osiemdziesiąt tysięcy słuchałem wielu kolumn jutro też jadę odsłuchać z ciekawości nowego altusa 380 rzecz jest w tym że chce zrobić coś własnego z czego będę dumny i możemy się tu licytować i kolumny tylko czy to mam sens rozumiem że Avalon Isis sam słuchałes i odwiedzasz po prostu a nie przez to że para kosztuje 300tyś złotych?
                                          Tego się czytać nie da...

Na początek:
                                          http://sjp.pwn.pl/zasady/Znaki-inter...je;629736.html
                                          http://sjp.pwn.pl/zasady/Znaki-inter...ne;629738.html
                                          marcinsywala.pl
                                          Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Czaruję...
                                          X