Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Modyfikacja Tonsil Fiesta Exclusive front

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Modyfikacja Tonsil Fiesta Exclusive front

Witam serdecznie,
    Na początku chciałem się przywitać jako że jest to mój pierwszy post na forum.
    Przez kilka lat używałem kolumny Tonsil fiesta exclusive front do słuchania stereo oraz oglądania telewizji – filmy itp. Pracują podłączone do wzmacniacza pioneer a400x po lekkim tuningu (opamp, kondensatory) oraz Cd pioneer PDS-802
    Proszę o poradę odnośnie adaptacji głośników wysokotonowych SEAS 27TBCD/GB-DXT w kolumnach tonsil fiesta front, po podłączeniu bez przeróbek zwrotnicy grają bardzo ładnie, ciszej ale wydaje mi się że znacznie lepiej niż standardowe tonsil GDWK 10/80/26 8 Ω, nie ma charakterystycznych metalicznych podbarwień.
    W kolumnach w standardzie pracuje głośnik wysokotonowy firmy tonsil GDWK 10/80/26 8 Ω oraz dwa nisko-średniotonowe 2 x GDN 15/40/5 - 8 Ω .
    Przerysowałem schemat zwrotnicy, brakuje w niej kondensatora c7 oraz rezystora 100 Ω przy wysokotonówce, są puste miejsca na zwrotnicy – tak było w standardzie.
    Proszę o sugestie odnośnie zmiany, ewentualnie całkowitej wymiany zwrotnicy umożliwiającej właściwą pracę wysokotonówek.
    Pozdrawiam

Bez pomiarów nic nie zrobisz i nikt Ci nie wyczaruje jak zmienić zwrotnicę.
    W przypadku takiej zamiany trzeba projektować zwrotnicę od podstaw na podstawie pomiarów.

Skomentuj

Zastanawiam się od czego zacząć, nie mam za bardzo możliwości przeprowadzenia pomiarów. Myślałem nad zastosowaniem gotowego projektu do tego typu głośników ale nie wiem czy to jest dobry pomysł. Domyślam się że wiele czynników ma wpływ jak to zagra.

Skomentuj

Tak jak koledzy mówią, bez pomiarów niewiele zrobisz. Pozostaje Ci dłubać w tym z kimś kto ma sprzęt. Jeśli mowa wysokotonówka gra ciszej możesz spróbować delikatnie ruszyć lpad.

Skomentuj

szukaj forumowiczow w swojej okolicy ktorzy maja sprzet pomiarowy i doswiadczenie w projektowaniu zwrotnic

to dobre glosniki i warto zrobic to raz a dobrze

Skomentuj

Może kogoś znajdę ze sprzętem do pomiarów w okolicy (kontakt mile widziany).
            W międzyczasie pobawię się rezystorem tłumienia aby dopasować poziom wysokotonówki.

Skomentuj

Po kilku dniach odsłuchu stwierdzam że poziom wysokich tonów jest optymalny (przynajmniej tak mi się wydaje) dźwięk jest ciepły bardzo przestrzenny. Pierwsze wrażenie było bardzo mylące, oryginalne głośniki wysokotonowe fiest grają charakterystycznym metalicznym dźwiękiem i dość mocno dominują nad pasmem. Byłbym wdzięczny za pomoc w pomiarach tych kolumn, myślę że po dobraniu odpowiedniej zwrotnicy będzie jeszcze lepiej :)

Skomentuj

napisz ogloszenie
                w Twojej okolicy moze sie ktos znajdzie

Skomentuj

Witam
                  Po małej przerwie aktualizuję temat, zakupiłem mikrofon pomiarowy panasonic wm61a zrobiłem do niego dedykowaną obudowę, poniżej pierwsze wyniki pomiarów:

Bawiłem się modyfikacją zwrotnicy wysokotonówki, na schemacie widać zastosowane elementy.
                  Kombinowałem trochę różnymi wartościami rezystorów, efekt jest zadowalający, zdecydowanie inne brzmienie od poprzedniego :)
                  Będę wdzięczny za konstruktywną pomoc.

Skomentuj

Coś z tymi pomiarami nie tak. Każdy głośnik zmierz oddzielnie i pokaż wyniki.

Skomentuj

Przesyłam aktualne pomiary, wprowadziłem kolejne zmiany w zwrotnicy aby dopasować fazę.

Skomentuj

A gdzie jest bramka przy pomiarze? Z jakiej odległości mierzysz?

Skomentuj

Pomiar robiłem z odległości 1 metra

Skomentuj

To jest coś nie tak. Ustaw bramkę na metr (dolne okienko w Holm).

Skomentuj

Chyba o to chodzi:

Skomentuj

Panowie trochę utknąłem, za bardzo nie wiem co dalej robić, wydaje mi się że jest nieźle ale może się mylę. Zależy mi aby wpasować się w oryginalny filtr dolnoprzepustowy fiest, zgrać fazę dobrać pasmo nie wiem czy idę dobrą drogą...

Skomentuj

Ja bym chociaz sprobowal zrobic zupelnie nowa zwrotnice. Dla mnie ten filtr dla midbasow, wydawal sie zawsze niepotrzebnie przekombinowany.

Skomentuj

A co sądzisz o fazie, jak próbuję ją dopasować wykres się pokrywa, przy pomiarze charakterystyki całej kolumny z tweeterem w przeciwfazie dołek mam bardzo słabo zaznaczony. Jak będę miał trochę więcej czasu to pobawię się z projektowaniem całej zwrotnicy.

Skomentuj

Dla mnie Twoje pomiary sa niestety malo czytelne, wiec nawet nie staram sie z nich cos szczegolnego wyczytac. Bez gwarnacji, ze robisz je poprawnie, nie ma co sie brac za projektowanie zwrotnicy, bo tylko bedziesz sie krecil w kolko.

Skomentuj

Na razie zostawię chyba jak jest, po świętach spróbuję pomierzyć głośniki bez zwrotnic w samych obudowach i poskładać nowe zwrotnicę od początku. Zastanawiam się jak przeprowadzić pomiar samych midwooferów bez zwrotnicy, każdy z nich ma osobną inną komorę.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X