Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

potrebuje rady co du wyboru przetwornika

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

potrebuje rady co du wyboru przetwornika

Witam, chce zlozyc sobie suba do pokoju musi byc on chyba najbardzije uniwersalny bo i do muzy i do filmow czasem sie przyda. wertujac forum wytypowalem 3 przetworniki
    - TONSIL GDN 20/80/2 (chyba ze macie inne pomysly na tonsila?)
    - Alphard CW1202C (ewentualnie moze cos innego mniejszego)
    - STX (no wlasnie ktory?:)

nie ukrywam ze licze pieniadze i im taniej wyjdzie tym lepiej. BARDZO zalezy mi na niskich kosztach...
    jakie obudowy do nich byscie proponowali i o jakich najlepszych rozwiazaniach konstrukcyjnych ile litrow jakie wymiary jaki br. no i oczywiscie jaka elektronionika do nich bedzie mi potrzebna, z gory dziekuje za pomoc! nie chce sie przejechac na tym bo to bedzie praktycznie pierwszy raz i nie chce sie zniechecic.

z neicierpliwoscia czekam na rozsadne i pomocne wypowiedzi.

A jaka kwotę chcesz przeznaczyć na budowe subwoofera? Czy ma być on aktywny? jeśli tak to określ całą sumę, którą przeznaczysz na przetwornik, wzmacniacz, trafo itp.

Skomentuj

aktywny nie chce sie ograniczac ze np 250 i stop bo moze zalatwie wiecej kasy jak bedzie taka potrzeba potrzeba. powiem tak ze bede mial tyle ile trzeba hehe. ale wolalbym wydac mniej. to nie ma byc rakieta tylko nie drogi dodatek. glupio napisane ale moze zalapiecie o co mi chodzi heh

Skomentuj

stx wyjdzie o wiele taniej niz dwa poprzednie, jesli chodzi o alfreda to wolalbym cw1002c, jak to Łukasz zawsze mówił bas mniejszych głośników jest szybszy a ponoc pomiędzy tymi dwoma jest spora różnca w tej szybkosci, napewno sie nie nim niezawiedziesz o ile masz konkretny piecyk tda to jest pikuśdla niego ale jakoś gra :)

cenna uwaga taka ze MOŻNA ten głosniczek wsadzić od 20 do do 60 (niepraktyczne) litrów w closed izagra świetne jak na tą firme oczywiscie, pozatym testowałem bo w 45 litrów w BR, powiem ze k tutaj zagrał dorbze, w symulacji impuls ponad 15 ms podbicie jakieś 4 db ale to co sie słyszy to w porównaniu z przypuszczeniami (negatywnymi) zagrał narpawde superancko :) niedługo na stałe go aplikuje w BR :)

co do stxa do 27/150 ..SC to jeden ... jak nie najlepszy ich głośnik który najlepij chyba nadaje sie do suba

dziwie sie ze do tej bandy dorzucilem 20 cm tonsilka przy konkretnych piecykach zostanie zjedzony przez w/w przetworniki , owszem jest dobry ale zalezy do jakiego pomieszczenia, nawet jesli jest ono male to ma konkuretna ze stajni STX chyba 22 ... oznacznie jego który jest o wiele tanszy a wcale niegorszy :P

[ Dodano: 2005-01-19, 12:06 ]
        w takim razie stx 27/150/4 sc do tego tda i bedzie c jak na 1 raz chulac ładnie, chyba ze wersja 8 ochmowa i mostek tda

Skomentuj

w takim razie stx 27/150/4 sc ew 27/150/8 jednak czy bedzie jakas roznica w dzwieku?
          no i jaka do niego obudowe polecicie? zamknieta br? ile litrow?

Skomentuj

Ściągnij sobie WinISD i instrukcję do niego i choć troszeczkę się sam pobaw. Troszkę inwencji twórczej, aby forumowicze mogli ci pomóc w stylu: "zrobiłem symulację w WinISD wychodzi mi cośtam cośtam blebleble..".
            A nie ograniczaj się tylko do: " polećcie mi głośnik, policzcie obudowę, zróbcie mi wzmacniacz itp...
            NIE OD RAZU RZYM ZBUDOWANO
            z czasem nauczysz się tego i owego, powoli zaczniesz to kumać ale musisz wykazać zainteresowanie bo inaczej nic z tego

Skomentuj

no chodzi mi o to zeby nie wtpoic pieniedzy bo nie przelewa mi sie odtatnio. pytam bo moze macie juz jakies w miare sprawdzone i pewne konstrukcje. zdecydowalem sie na tego stx i co do tego mam pytanie: jaka roznica bedzie odczuwalna miedzy 4 a 8 ochmowym? hmmm wzmacniacz bedzie sie roznil zatem ktory wyjdzie taniej bo elektronika mnie troche pociaga ale nie mam doswiadczenia bede to robil z kims kto sie zna ale musze najpierw wiedziec co przygotowac, wiec no wiecie;] dzieki

Skomentuj

Sprawa wygląda mniej więcej tak.
                Wersja najtańsza: GDN-27-150-4 + wzmacniacz na pojedynczym TDA7294
                najniższy koszt, niepełne wykorzystanie mocy głośnika.
                Wersja nieco droższa: GDN-27-150-8 + wzmacniacz mostkowy 2 x TDA7294
                nieco większy koszt, pełne wykorzystanie mocy głośnika.
                Jaka jest ta różnica kosztów? Jeszcze jeden TDA, większy radiator i transformator, większe kondensatory ... Powinno się to zamknąć się w kilkudziesięciu złotych.
                Można jeszcze rozważyć opcję GDN-27-150-8 + wzmacniacz na STK4048, ale przy zalewie miernej jakości (pewnie chińskich) podróbek zacnego układu Sanyo tego rozwiązania bym raczej nie polecał, chyba, że znasz pewne źródło tych kostek.

Skomentuj

no to GDN-27-150-8 + wzmacniacz mostkowy 2 x TDA7294 jakie zasilanie bedzie do tego potrzebne, filtry i reszta elektroniki bo sie nie znam, moze macie jakies gotowe opracowane 'zestawy' ze moge isc do sklepu zacytowac i dostane to co trzeba sprobuje zlozyc a jak nie to spec mi zlozy;] dzis kupie glosnik i zaczynam brac sie za obudowe, wiec jak cos czekam na propozycje jakies schematy i wszystko czego bede potrzebowal

mysle o obudowie otwartej 60l br 10cm dlugi na 30, jesli jest ok to lux;] slyszalem tez zeby nie robic szescianu jakie proporcje bokow beda najlepsze? myslamem o prostpopadloscianie z tylna sciana pochylona a od zewnatrz zostanie komra wsadzilym tam erlektronike. co wy na to?

taki jeszcez mam pomysl jak widac na zalaczonych obrazkach obudowa z tylna sciana pochylona co o tym myslicie??
                  no i ten 2gi motyw, przykrecenie glosnika od srodka zeby ramka byla zaslonieta bez wykonywania drugiej plyty, popatrzcie ocb moze zalapaiecie co mi po glowie chodzi i jak wyslicie ma to racje bytu? no pomocy pomocy ludzie;] dzieki
                  ps ta poprzeczka to wzmocnienie;p
                  Załączone pliki

Skomentuj

Jeżeli wybierzesz GDN-27-150-8-SS to obudowa, o jakiej piszesz jest jak najbardziej w porządku. Tunel też. Dla GDN-27-150-8-SC obudowa może być nieco mniejsza – ok. 50 litrów, tunel taki sam (10 cm) ale o długości 39 cm – mogą być kłopoty ze zmieszczeniem go w obudowie. Można zastosować mniejszy tunel, np. 9,0 cm o długości 31 cm lub 8,0 cm o długości 23,5 cm. Mniejszego niż 8,5 cm nie polecałbym. W 60 litrach ten głośnik też może pracować, ale w 50 litrowej skrzynce będzie miał nieco lepszą odpowiedź impulsową. Różnice jednak są niewielkie. Proporcje obudowy w przypadku subwoofera nie mają istotnego znaczenia (poza estetycznym). Możesz zrobić i sześcian – na dźwięk i tak nie będzie to miało wpływu.
                    Pochylanie tylnej ścianki jest kłopotliwe w wykonaniu i nie daje żadnych korzyści akustycznych. Proponuję ją wyprostować i zrobić prostopadłościenną komorę na elektronikę.
                    Głośnik montowany od wewnątrz wygląda fatalnie – to po pierwsze. Po drugie, aby go włożyć do środka i zamocować musiałbyś zrobić zdejmowaną którąś ze ścianek. To dalsze komplikowanie konstrukcji i utrudnienie w wykonaniu.
                    Przeglądnij dział
                    http://diyaudio.pl/forum/viewforum.php?f=5
                    znajdziesz tam kilka gotowych rozwiązań i zdaje się nawet konstrukcję na GDN-27-150 tyle, że ze starej serii.
                    Co do elektroniki – przeczytaj wątek http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.p...tda7294+mostek
                    Jeden z wypowiadających się tam forumowiczów – irek to doświadczony konstruktor. Napisz do niego to ci coś podrzuci.

Skomentuj

A ja słyszałem ze pochylenie tylnej sciany niweluje fale stojącą czy jakos tak :]

Skomentuj

ale dl fali przy niskich f nie miesci sie w obudowie suba :P
                        fala stojaca to wezel pomiedzy sciankami, glebokosc obudowy = dl fali obliczasz czestoltiwossc i masz f fsali stojacej,
                        zrozumiales :>?

Skomentuj

W subwooferze nie potrzebne pochylanie ścianek, bo się go nisko odcina, więc się fale stojące raczej nie wytworzą, co innego w normalnych kolumnach.

aryan, byłeś ciut szybszy

Skomentuj

Aaaaa dzięki :) czuje sie teraz mądrzejszy :P:P Pozdr.[list=1]:P:P

Skomentuj

co myslicie o tym wzmacniaczu do stxa 8 ochmowego? http://www.mdcs.elektroda.net/tda7294/tda7294.html i moze ma ktos jakis schemat matarzowy do tego wszystkiego? jakie plytki zastosowac?? prosze o pomoc;]

[ Dodano: 2005-01-20, 23:59 ]
                              A I MOZE KTOS WYRAZIC OPINIE CO DO TYCH GOTOWCOW??
                              http://www.allegro.pl/show_item.php?item=39322377
                              UND
                              http://matronix.no-ip.com/?cmd=wds100t
                              I CO DO OBUDOWY MAM DYLEMAT JAK ROZPLANOWAC PRZY TAKICH WYMIARACH ROZMIESZCZENIE GLOSNIKA I BR... MACIE JAKIES POMYSLY MA MIEC OK 50 L ;|

[ Dodano: 2005-01-21, 00:06 ]
                              MOZE PRZETWORNIK W PODLEGE A OTWOR BR NA 1 PLANIE?

Skomentuj

ten pierwszy prxzenosi 50-150 HZ czyli nie duzo
                                ten drugi ma szersze pasmo przenoszenoia ale mam moc 100w i 10 % zniekształeceni ten pierwszy penie tez tyle ma .

głosnik z przodu a ponizej centralnie pod nim albo z boku głosnika BR

Skomentuj

a moze ktos moglby mi sprzedac gotowy mostek tda z filtrem trafo i wszystkim co potrzebne do odpalenia moze byc bez panly zrobie sam ?

i kolejna koncepcja... moze zrobic go pasywnym?

Skomentuj

pasywny to pomyłka. obudowe zmniejsz troche te głośniki najlepiej pasują do 45-50L 60 to moze być zbyt wiele. strojenie daj na 35Hz podbiciem się nie przejmuj w praktyce będzie ok

Skomentuj

mIKI,
                                      poczytaj wątek
                                      http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?p=29436#29436
                                      i będziesz wiedział, kto ci może sprzedać uruchomiony moduł z mostkiem na TDA7294

Skomentuj

a czy zamiast jednego BR o srednicy 9,0 cm o długości 31 cm moge zastosowac wda mniejsze? no i w jakich rozmiarach w takim wypadku powinno byc?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X