Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny podłogowe 2,5 way czy 3 way?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny podłogowe 2,5 way czy 3 way?

Witam,
    nadszedł czas na zmianę kolumn w związku z czym mam dylemat:)
    Obecnie używam podłogówek DIY na ARN 188x2 + ARP150 + GDWK11/100 czyli nie najwyższych lotów. Przydało by się zrobić coś nowego, lepszych jakościowo.
    Założenie jest takie, że w nowym mieszkaniu nie bardzo jest miejsce aby postawić subwoofer więc pomyślałem o konstrukcji 2,5 way. Kolumny będą podłączone do amplitunera stereo HK3490, używane głównie do słuchania muzyki - radio FM, mp3 - oraz do oglądania filmów.
    Lepsze będzie 3 way czy 2,5way?
    Cena przetworników - dobrze gdyby udało się zmieścić w granicach 600-800zł

Ewentualna wersja z subwooferem (ampli ma wyjście na suba) jest jedynie przy założeniu że jest on małych rozmiarów.

Pomieszczenie nie jest duże ok 22m2.

Pozdrawiam
    Maciek

Zamieszczone przez maciekelga Zobacz posta
    Cena przetworników - dobrze gdyby udało się zmieścić w granicach 600-800zł
    Maciek
    Lepiej zostań przy tym co masz.

Skomentuj

Kwota budżetu jest na tyle mała, że ogranicza mocno wybór głośników, ale można odpowiednio ustalając priorytety coś wykombinować. Oczywiście podstawową kwestią jest to, czy jesteś w stanie samemu zaprojektować i wykonać taką kolumnę.
      Można rozpatrzyć takie klasyczne układy 3 drożne z popularnym głośnikiem basowym STX 22SCX:
      STX W.22.200.8.MCX 80 zł
      STX M.15.250.8.FCX 175 zł
      STX GDWK PCX/AWX 70 - 140 zł w zależności od wyboru typu głośnika
      325-395 zł
      lub np.
      STX W.22.200.8.MCX 80 zł
      TB W5-1367A/B 110 - 125 zł
      SB29RDC 196 zł
      386 - 401 zł
      Biorąc pod uwagę moje priorytety robiłbym coś takiego, ale jakie są Twoje priorytety nie wiem.

Skomentuj

Ok, dzięki.
        Ewentualnie można by rozszerzyć górną granicę powiedzmy do 1000zł...
        Tu już chyba by się FX300 kwalifikowało.

Skomentuj

A do tego nie dozbierasz?
          http://diyaudio.pl/showthread.php/24...t-by-raven1985
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez maciekelga Zobacz posta
            Ewentualnie można by rozszerzyć górną granicę powiedzmy do 1000zł...
            Tu już chyba by się FX300 kwalifikowało.
            zapomnij ze sie wyrobisz! :p
            przy obecnych cenach i stopniu skomplikowania tych kolumn masz marne szanse zeby sie wyrobic w 1500zl bez wykonczenia!

pod wzgledem jakosciowym warto zmienic te kolumny na np nowa wersje fx-200 wg ravena
            pod wzgledem ilosciowym nie wiem czy jest sens sie bawic...

moze lepiej zacznij od proby sprzedazy tego co masz obecnie? bo nie wiem czy bedzie latwo

Skomentuj

Z tego co widzę komplet głośników kosztuję 1060zł więc jest ok.

Co masz na myśli pisząc "pod względem ilościowym"?
              Stare nie idą na sprzedaż. Fajnie byłoby tylko zrobić do nich odpowiednią zwrotkę bo ta co jest to jest do bani..

Czy 2,5 way będzie lepsze od 3way do takiego zastosowania jak napisałem?

Czy jest jakiś projekt 2,5 way na W.18.200.8.MCX ?
              Wolałbym z zastosowaniem niskotonowych o średnicy do 18cm - nazwijmy to takim wymogiem konstrukcyjnym:) wtedy mogą być 2 niskotonowe na kolumne

Trochę motam bo chciałbym zrobić coś nowego, ciekawszego i grającego przynajmniej o półkę wyżej niż obecne Przy w miarę sensownym stosunku ceny do jakości.
              Last edited by maciekelga; 21.12.2015, 07:10.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                Ni diabła nie podobają mi się te głośniki...

Fajnie wygląda ten projekt:
                http://diyaudio.pl/showthread.php/26...jekt-by-Marios
                Budżetowo też spoko.

Skomentuj

Tylko brzmieniowo to przepaść :)
                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Domyslam sie ze tak jest, jednak design jest niestety nie do zaakceptowania przez zone:-) tak to juz jest.

Skomentuj

Nie na temat...
                      Zmień żonę :P

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                        Tylko brzmieniowo to przepaść
                        Tego nawet nie ma co porównywać. Pogubiłem się już który, design nie do zaakceptowania przez żonę? przywozisz, stawiasz i słuchach. Kupujesz butelkę dobrego wina i zaraz się podobają

Skomentuj

Haha, nie do zaakceptowania kolor glosnikow inny niz czarny :-)

Skomentuj

Te seasy wyglądają super, wystarczy dać ciemny fornir lub czarny lakier.. ale oczywiście to kwestia gustu.

Skomentuj

Po dłuższym zastanowieniu i waszych namowach stwierdziłem, że nie ma co na siłę wymyślać. Poczekam, dozbieram i pewnie wybór padnie na FX300. Jestem bardzo ciekawy tych kolumn.

Skomentuj

Czaruję...
                              X