Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ta030wa07 + fw146 + seas l22rn4xp lub dayton rs225 - projekt by raven1985

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ta030wa07 + fw146 + seas l22rn4xp lub dayton rs225 - projekt by raven1985

Forumowy projekt 3 way z bonusowym daytonem rs225 na dole dzięki koledze konradzik88 :)

Tym razem 2 wersje zwrotki .
    - tradycyjna :)
    - i 1 rzędu na pochyloną ściankę

Jak ktoś chciał się przekonać czym się różnią to ma okazję :)

Zawodnicy :
    seas l22rn4xp
    http://www.seas.no/index.php?option=...=44&Itemid=461
    lub
    dayton rs225
    http://www.daytonaudio.com/index.php...ce-woofer.html

Fountek FW146
    http://www.fountek.net/products.asp?id=54
    wavecor tw030wa07
    http://www.wavecor.com/html/tw030wa05_to_08.html

Koszt kompletu głośników : ~1100-1200PLN

Budka :

Uwaga dayton ma inne wymiary !

Pojemności , BR wytłumienie :

FW146 ~14l

l22 - 35l strojenie 31Hz

rs225 - 40l strojenie 28Hz (wymaga nico głębszej obudowy każdy sobie mam nadzieje potrafi policzyć :) )

Komora średnio tonowego w całości wypełniona watoliną i filcem na ścianki (zachować nico luzu za głosikiem !).
    Bas : filc na ścianki i przynajmniej jedna warstwa watoliny na tylną ściankę (nie zatkać BR !)

Zwrotnica "tradycyjna" :

charki :

przeciw faza :

dayton vs seas

impedancja z daytonem :

schemat :
    (elementy dla daytona na zielono )

Cewki z polinka :
    000-5191 Cewka ind. 7,000mH +/-3% 0,533? dr.1,00mm Fe 0,252kg. śr.45 dł.46mm
    000-1785 Cewka ind. 8,000mH +/-3% 5,810? dr.0,50mm śr.33 dł.27mm
    000-2193 Cewka ind. 1,200mH +/-3% 0,280? dr.1,00mm Fe 0,027kg. śr.29 dł.30mm
    000-1313 Cewka ind. 0,300mH +/-3% 0,260? dr.1,00mm śr.36 dł.15mm

lub L2 powietrzna (jakieś 50PLN ! )
    000-1899 Cewka ind. 1,200mH +/-3% 0,330? dr.1,40mm śr.57 dł.30mm

Kondensatory foliowe z wyjątkiem basu tam elektrolit mile widziany :)
    Rezystory 5W starczą .

Coś od autora 1 :
    Zestaw stał u mnie dość długo dzięki czemu miałem czas na eksperymenty i dopracowanie zwrotki .
    Testowałem przeróżne konfigurację od stosunkowo prostych filtrów do bardziej rozbudowanych.
    W tym coś w stylu Harpi Acoustic czyli kontrowersyjny 1 rząd na metalowych głośnikach :)
    Okazało się jednak, że nie ma jednej słusznej drogi ... dlatego są 2 wersje zwrotnicy.

1 podejście jest konserwatywne podział na 2.5k i 3 rząd na fw146 z pułapką i korekcją impedancji .
    Próbowałem prostsze filtry ale dopiero na tym ten zestaw zagrał tak, że od razu wiedziałem, że to jest to :)

Brzmienie jest szczegółowe, precyzyjne, bez "sztucznej detaliczności" , lekkie wciąga się je uchem jak tabakę nosem . Dźwięki z tła są wyraźne bez "rozmycia" jak z papierowych membran . Myślę, że udało mi się uniknąć jednak przesadnej analityczności , sterylności .
    Bas... zarówno seas jak i dayton mają bardzo podobny charakter i osiągi . Bas jest spokojny, taki trochę nieobecny, wycofany brakuje mu pazura ... no po prostu jebnięcia brakuje
    Jednemu będzie to pasowało drugiemu nie . Mi nie pasuje .
    Jak miał bym wybierać to postawiał bym jednak na daytona . Dlaczego ? A dlatego :
    - jest tańszy :)
    - jest czarny :P
    - ma dużo lepszy napęd co za tym idzie niższe zniekształcenia nie tylko na basie ale przede wszystkim na niższym środku gdzie po prostu lepiej brzmi od seasa .
    - ma rezonans na 7k a nie na 4k jak seaas w zasadzie można by spokojnie zrobić na nim fajnie brzmiące 2 way z tym wavecorem .

po negatywnej stronie :
    - brak wentylacji napędu co na pewno przełoży się na niższą obciążalność termiczną to jedyna przewaga l22 moim zdaniem .
    Seas musi odświeżyć koniecznie serie Prestige bo zaczyna trącić myszką...

Podsumowując zestaw ze świetnym stosunkiem jakości do ceny . Stał obok 4 krotnie droższego zestawu i się dzielnie bronił .

"First Order"
    :)

Obudowa wymaga pochylenia o około 4 stopnie !!!!!

Pomiary :

rs225 vs l22

pomiar z 1m i z 2m bez bramkowania (kolumna w "polu swobodnym " wysokotonówka 2m nad ziemią )

Schemat :
    (na niebiesko dla l22 )

Cewki z polinka :
    000-5191 Cewka ind. 7,000mH +/-3% 0,533? dr.1,00mm Fe 0,252kg. śr.45 dł.46mm
    000-1785 Cewka ind. 8,000mH +/-3% 5,810? dr.0,50mm śr.33 dł.27mm
    000-2299 Cewka ind. 1,800mH +/-3% 0,430? dr.0,80mm Fe 0,021kg. śr.21 dł.40mm
    000-1867 Cewka ind. 1,500mH +/-3% 2,830? dr.0,40mm śr.28 dł.8mm
    000-0951 Cewka ind. 0,100mH +/-3% 0,10? dr.1,20mm śr.33 dł.15mm

lub L3 powietrzna ( 60PLN ! )
    000-1484 Cewka ind. 1,800mH +/-3% 0,420? dr.1,40mm śr.61 dł.30mm

Kondensatory foliowe z wyjątkiem basu tam elektrolit mile widziany :)
    Rezystory 5W starczą .

Coś od autora 2 :
    Jak widać 1 rząd jest tylko między średniakiem a kopułką .
    Zrezygnowałem z 1 rzędu na dół bo znacznie podnosiło to koszty a i seas nie brzmiał tak filtrowany za dobrze (dayton dawał radę ).
    1 rząd oczywiście elektrycznie bo akustycznie są filtry linkwitz-a 2 rzędu.

Jak to brzmi w porównaniu do "normalnej" zwrotnicy ?
    Pierwsze osłuchy to był WOW taki właśnie WOW i z tym WOW zostałem na 2 tygodnie :)
    Po 2 tygodniach do jednej kolumny załączyłem 1 rząd do drugiej "normalną" zwrotnicę i postawiłem obok siebie żeby przyjrzeć się temu "z bliska".
    I tak się zdarzyło, że jedna grała a drugą dopiero w locie montowałem i podłączyłem na jakiś czas tylko średniaka ...
    i wszystko zrobiło się jasne skąd to WOW się bierze :)
    Rezonans fw146 :) Dodałem drugą pułapkę i WOW wyparowało , znikło .
    A wszystko przedstawia poniższy obrazek :

Niby niewiele a jednak słychać...

WOW znikło a co zostało ?
    Na tej zwrotnicy zestaw gra jaśniej , detaliczniej ale mniej precyzyjnie za to z werwą , takim życiem (no znam takich co podsumowali by to w dwóch słowach - darcie japy ) aż chce się włączyć kolejny i kolejny utwór... pod warunkiem, że nie jest to akurat Jopkowa
    Nie wiem na którą wersję zwrotnicy bym się zdecydował ... chyba na obie naraz

Dla mnie pewnym minusem tej zwrotki jest lekkie wycofanie wokali przez dziurę na 2-3k niestety jedynym sposobem na załatanie jej było by asymetryczne położenie wysokotonówki :

Może i to i dobrze bo brzmienie nie jest "takie na pysk" jak ktoś to ładnie kiedyś określił

Próbowałem 2 rząd na wevecorze ale strasznie się darł na takim filtrowaniu z spółkę z fw146:???:

Kolejnym krokiem było pełne wyrównanie czasowe... robiłem już nawet wstępne przymiarki do budki jak serii Time Coherent harpii ale zabrakło czau może następnym razem .

Nie polecam tej zwrotki jak ktoś będzie tym nagłaśniał "domówki" wavecor może nie wyjść z nich cało , przy takim filtrowaniu długotrwała praca z koncertowymi poziomami głośności wykończy nawet jego

Mały "reszercz" na koniec :
    Przy okazji zrobiłem małą serię pomiarów żeby zobaczyć czy jest jakaś magia w tym 1 rzędzie .
    Niestety wnioski są takie, że to co istotne ledwo widać na wykresach i ciężko to uchwycić a to co od razu widać i rzuca się w oczy ... no właśnie w oczy bo w uszy już nie koniecznie .

THD wececora gołego i na obu filtrach :

0.5V

2v

i to samo w dB

i dalej po filtracji % i db na 2V

1 rząd :

3 rząd :

i dużo ciekawsze pomiary sygnałem "multiton " bardziej przypominającym sygnał muzyczny :
    Cała ta trawa, szum pomiędzy prążkami to zniekształcenia .
    Dalej 2V.

"goły"

1 rząd :

3 rząd :

a teraz bohater czyli fw146 :)

"goły" :

1 rząd :

3 rząd :

i IMD

"goły" :

1 rząd :

3 rząd:

Zapraszam do dyskusji ...
    Last edited by raven1985; 24.08.2014, 22:54.

Dzięki Raven.
    Projekt z pewnością zdobędzie popularność .
    Druga wersja zwrotki faktycznie ma straszny dołek i ewidentnie tak niskie cięcie nie pisane temu TW.
    Dla Fountek FW146 potrzebne 14 litrów ?
    Last edited by toopcool; 24.08.2014, 21:14.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
      Pojemności , BR wytłumienie :

FW146 ~14l
      rozumiem ze wyniklo z postawienia przegrody?

ale sie rozpisales

calkiem ciekawy projekt wyszedl
      wavecor - tania dobra kopulka
      fountek - tani poprawny midwoofer
      no i na basie jest co wybrac

deker ma glosniki... poczekam az mi odeslesz wavecora i zobaczymy jak ten zestaw sie prezentuje

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
        rozumiem ze wyniklo z postawienia przegrody?
        wynikło z tego, że można było wsadzić więcej watoliny i lepiej wytłumić odbicia
        Początkow miałem tak jak projekt zakładał 7l ale ta pojemność okazała się ok dla 12cm daytona

deker ma glosniki... poczekam az mi odeslesz wavecora i zobaczymy jak ten zestaw sie prezentuje
        no to czekam
        tylko żuć mi adresem gdzie mam odesłać bo nie wiem czy ten co mam jest aktualny .

fountek - tani poprawny midwoofer
        średnie mi się bardzo podobają z tego głośnika, za tą kasę nie mam się do czego przyczepić .

ale sie rozpisales
        no wrzucenie tego zajęło mi 2h

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
        Druga wersja zwrotki faktycznie ma straszny dołek i ewidentnie tak niskie cięcie nie pisane temu TW.
        Ten dołek jest straszny na wykresie w odsłuchu już nie koniecznie
        Jest słyszalny ale nie jest to coś co czym należy się przejąć . Bez bezpośredniego porównania z dołkiem i bez byś nie zwrócił na to uwagi .

Akurat ten TW jest jedną bardzo niewielu kopułek które taki podział znoszą i to kosztujących koło "stówki" .
        Widowo, że przy takim filtrowaniu dużo szybciej "się skończy" .

Tak
        Last edited by raven1985; 24.08.2014, 22:57.

Skomentuj

Tak
          Uuu, to dobrze że moja górna komora jest tak duża.
          W 2way o pojemności 10L grał spoko, nie spodziewał bym się że w projekcie 3way potrzebne mu będzie aż tyle.

Skomentuj

Cóż można byłoby zrobić z tym basem żeby był?
            może by dać tego seasa w TL?
            albo zamiast seasa usher 8955A
            Pokuszę się na zbudowanie tego żeby sprawdzić jak gra bo za tą cenę to niezła okazja :)

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
              Uuu, to dobrze że moja górna komora jest tak duża.
              W 2way o pojemności 10L grał spoko, nie spodziewał bym się że w projekcie 3way potrzebne mu będzie aż tyle.
              Nie przejmuj się tym jak dasz 7 czy 10l będzie też OK. Byle było to jakoś tam uwzględnione w zwrotnicy (nachylenie zbocza i ewentualnie korektor impedancji na fs )
              Powyżej 50Hz nie ma żadnej istotnej różnicy ani w obciążalności ani w opóźnieniu grupowym a poniżej 50Hz nawet jak będziesz miał nisko podział to i tak głośnik jest już mocno filtrowany .

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez thomas Zobacz posta
              Cóż można byłoby zrobić z tym basem żeby był?
              Bas jest
              Nic z tym nie zrobisz charakteru grania tych głosików nie zmienisz obudową a inny głośnik to nowa zwrotnica .

Skomentuj

- ma rezonans na 7k a nie na 4k jak seaas w zasadzie można by spokojnie zrobić na nim fajnie brzmiące 2 way z tym wavecorem .
                To z tym WC - TW030WA11/12 to już chyba na pewno :) Ciekawe co to by z tego wyszło :drool:
                Słyszałem gdzieś o dawaniu nawet po dwa RS225 na kolumnę ale jaki miało by to sens ? :unsure:
                Last edited by ir0nhide; 05.09.2014, 20:13.

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                  Słyszałem gdzieś o dawaniu nawet po dwa RS225 na kolumnę ale jaki miało by to sens ?
                  2.5 way ma sens

Skomentuj

Witam
                    Zrobiłem kolumny zgodnie z zamieszczonym projektem (wersja na dayton)
                    Ściśle trzymałem się projektu (cewki z polinka dokładnie zgodne z opisem
                    - tak samo kondensatory, obudowa także zgodna z zaleceniami.

Najpierw zrobiłem zwrotnicę "tradycyjną" ale była lipa. Pomyślałem, że
                    może druga opcja będzie lepsza i potem walczyłem z 1 rzędem i powiem
                    szczerze, że ani jedna ani druga opcja zupełnie mi nie pasuje. Robiłem
                    wcześniej kilka polecanych projektów z tego forum i byłem bardzo
                    zadowolony z efektów a tu taka wpadka.

Kolumny na tych zwrotnicach mają beznadziejną barwę dźwięku i to
                    słychać. Po jakimś czasie (walka z ustawieniem w pomieszczeniu itp.)
                    okazało się, że nie da się na nich uzyskać przyzwoitej sceny.

Ale nie poddałem się doszedłem do wniosku, że głośniki nie mogą być
                    takie ostatnie i zleciłem zaprojektowanie zwrotnicy (dodatkową motywacją
                    była "utopiona" kasa). Chciał bym zamieścić schemat ale osoba która to
                    robi zajmuje się tym komercyjnie i z wiadomych powodów nie pozwoliła na
                    zamieszczenie schematu.

Efekty - kolumny zdecydowanie odżyły - pojawiła się ładna scena i
                    zdecydowanie poprawiła się barwa.

Ostatecznie polecam głośniki ale nie z opublikowaną zwrotnicą!
                    Nie mam do nikogo pretensji i doceniam wkład kolegi Ravena w końcu nikt
                    mu za to nie płaci poświęca swój czas i pieniądze ale radzę uważać bo
                    koszt eksperymentu okazał się zdecydowanie wyższy (części na 3 komplety
                    zwrotnic, dwie przesyłki, koszt nowego projektu zwrotnicy)

Może nie jestem audiofilem ale uważam, że głuchy nie jestem - moją
                    opinię potwierdziła osoba zmieniająca zwrotnicę - jemu też od razu coś
                    nie grało powiedział, że technicznie jest poprawnie ale chyba nikt tego
                    nie słuchał.

Skomentuj

Alez perfidny ruch naganiaczy STX. Tak Was boli, ze Raven skrytykowal kolumny STX? Co za obluda i falsz! Zasrana cebulandia...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                        Alez perfidny ruch naganiaczy STX. Tak Was boli, ze Raven skrytykowal kolumny STX? Co za obluda i falsz! Zasrana cebulandia...
                        Czy ty aby nie do mnie pijesz?

Skomentuj

Spokojnie PM, może niech kolega adamnoris wrzuci fotki swoich kolumn i kolejnych zwrotnic na potwierdzenie swoich zmagań.

Skomentuj

Ok, czekamy na zdjecia z budowy i gotowych zestawow...

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz posta
                              Spokojnie PM, może niech kolega adamnoris wrzuci fotki swoich kolumn i kolejnych zwrotnic na potwierdzenie swoich zmagań.
                              Dokładnie, tak jak to ma miejsce na 4chanie "pics or it didn't happen !!!"

Jacy ludzi są zawistni, to się w głowie nie mieści...

Skomentuj

Kolego adamnoris, wstaw proszę zdjęcia z budowy i jakąś poglądową fotkę zwrotnicy.
                                A resztę proszę o wstrzymanie się od nieprzyjemnych wpisów. Dajmy się koledze wykazać.

Skomentuj

Po pierwsze to wróćmy do meritum słuchania muzyki czyli wrażenia odsłuchowe to kwestia indywidualna. Może oni po prostu lubią "słuchać dzwony" dla jednego poprawa może okazać się pogorszeniem... itp itd..

Zamieszczone przez adamnoris Zobacz posta
                                  Chciał bym zamieścić schemat ale osoba która to
                                  robi zajmuje się tym komercyjnie i z wiadomych powodów nie pozwoliła na
                                  zamieszczenie schematu.
                                  Nie ma problemu, pomiary tj. wykresy impedancji i ch-styk możesz bezproblemowo zapodać będziemy widzieć jak to wygląda i w jakich miejscach jest podział. (tak jak to A-V zrobiło z neutrino... )

Mówisz że ta osoba zajmuje się tym komercyjnie ? Hmm a gdzie więc można kupić jego kolumny na TYCH PRZETWORNIKACH ? Niech stracę kupię obie pary kolumn i ja je porównam :razz:

PS Jak wygląda firma STX teraz? :(
                                  Last edited by ir0nhide; 02.10.2014, 08:26.

Skomentuj

Panowie proszę... Poczekajmy na konkrety...

Skomentuj

Dziękuje za opinię .
                                      Chętnie, jeśli to możliwe, obejrzę pomiary nowej zwrotnicy .
                                      Last edited by dolphin123; 02.10.2014, 16:08.

Skomentuj

Witam
                                        Nie mam za bardzo czasu na pisanie na forum chciałem się tylko podzielić
                                        spostrzeżeniami moimi i moich znajomych. Ok nie mam tyle wiedzy co
                                        kolega raven ale mi się ten dźwięk nie podobał chyba mam prawo wyrazić
                                        swoją SUBIEKTYWNĄ opinię.

Osoba która projektowała tą zwrotnicę to jeden z forumowiczów - nie
                                        robi kolumn zarobkowo ale pobiera pewne opłaty za projekty zwrotnic - co
                                        zrozumiałe gdyż poświęca swój czas. Jak będzie miał ochotę się
                                        wypowiedzieć na ten temat to pewnie to zrobi.
                                        Zdjęć starych zwrotnic nie zamieszczę gdyż zostały rozmontowane - na
                                        szczęście trochę części z obydwu wersji ravena się pokrywało więc
                                        zostały użyte ponownie np. cały tor niskotonowy, połowa elementów z toru
                                        średniotonowego, i kilka elementów z toru wysokotonowego. Trochę
                                        elementów zyskało trzecie życie w obecnej zwrotnicy. Dopytam się autora
                                        czy mogę zamieścić poglądowe zdjęcie aktualnej zwrotnicy - jeśli tak to
                                        nie ma problemu.

Do Pgromca Mitów - jeszcze raz pytam czy twój wpis pod moją oceną adresowany jest do mnie?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X