Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ta030wa07 + fw146 + seas l22rn4xp lub dayton rs225 - projekt by raven1985

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Panowie ja nie mam problemu z tą oceną .
    Szkoda tylko że kolega zamiast odnieść się do moich propozycji odnosi się do postów nie związanych z tematem .
    Prosił bym o powstrzymanie się od niepotrzebnych komentarzy i formowania zarzutów .

Skomentuj

Nie na temat...

Skomentuj

Jesli chodzi o ten slaby bass w konstrukcji, to przy swojej zabawie ze zwrotnicami spostrzeglem jedna rzecz, mianowicia montowanie kondensatora o duzej pojemnosci rownolegle z glosnikiem basowym powodowalo zanik kopa bas byl fajny szczegolowy ale bylo brak kopa, miesa. Raven1985 czy moglbys to sprawdzic wymontowujac kondensator z basowca na chwile i zostawic sama cewke i sprawdzic czy bas sie poprawi aby potwierdzic albo obalic moje spostrzezenia? W moim przypadku charakteeystyka nie zmienila sie procz tego ze zbocze bylo lagodniejsze ale to nie powoduje przeciez miesistego pelnego basu. Pozdrawiam

- - - - - aktualizacja - - - - -

Spostrzeglem to gdy robilem zwrotnice dla kumpla do bardzo tanich marketowek z kondensatorem bipolarnym na gwizdku i tyle gdy wymodzilem bardziej zaawansowana zwrotnice bylo super ale kumpel powiedzial ze wczesniej byl lepszy bass,gdy wyjalem kondensator bas powrocil chodzi o samo mieso i wykop z tym ze u mnie to byl filtr zobla i mialem kondensator 33uF, byc moze to tylko zbiek okolicznosci w moim przypadku

Skomentuj

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
          El_liero a jak to będzie wypadało w przypadku głośników z korektorem fazy ? I Seas i Dayton w końcu takowy posiadają. Z rysunku wygląda to tak, że to kopułka w głównej mierze pompuje powietrze i wywołuje ten ruch w około cewki. Czy dobre jest zatem wnioskowanie, że głośniki z korektorem fazy będą gorzej wentylowane ?
          Dobrze jest wnioskowane. Naryzuj sobie na kartce budowę takeigo przetwornika i od razu zobaczysz gdzie spieprza powietrze. I to jest kolejny chwyt marketingowy (według mnie), który w wielu przypadkach nie ma za wiele wspólnego z korygacją fal mechanicznych a po prostu działa podobnie (ale nie tak samo) jak nawiercony rdzeń. Dla mid-wooferów lepiej jest wstawić stozek i napisać "korektor fazy" niż zrobić dziurę w motorze :).
          Pamietajcie jednocześnie, że producent testuje przetowrniki po 100h na nominalnej mocy, szumem różowym filtrowanym na pasmo uzyteczne (ogólnie w warunkach do jakich przetwornik został zaprojektowany + worst case) i potem bada zmianę temperatury w funkcji czasu czy w funkcji narastania sygnału. I jak są tam inżynierzy a nie rolnicy to nie wypuszczą przetownika na rynek, który się zjara po paru godzniach, więc ja bym się nie martwił wytrzymałością termiczną. :)

- - - - - aktualizacja - - - - -

A korektor fazy, wpływa na fale mechaniczne, gdy połowa długości fali padającej na niego jest równa/mniejsza od względnie największego wymiaru stożka. Czyli na ogół powyżej 8kHz, zależenie od wymiarów stożka. Tak samo (gdzieś był temat o modyfikacjach przetworników), jak ktoś chce zmienić coś w górnym paśmie niech zmieni sobie po prostu kształt, wymiary, materiał kopułki
          Last edited by El_liero; 11.10.2014, 00:14.

Skomentuj

000-1313 Cewka ind. 0,300mH +/-3% 0,260? dr.1,00mm śr.36 dł.15mm
            W cenniku polinka pod tą pozycją jest cewka z inną rezystancją:
            000-1313 Cewka ind. 0,300mH +/-3% 0,24Ω dr.1,00mm śr.36 dł.15mm

Czy to błąd przy opisywaniu projektu, czy coś się w ofercie polinka zmieniło i powinna być użyta cewka z pozycji 1315?
            000-1315 Cewka ind. 0,300mH +/-3% 0,260Ω dr.1,00mm śr.45 dł.8mm

Czy kondensator C1 68uF ze zwrotnicy "tradycyjnej" też może być elektrolityczny, tak jak 82uF dla Daytona RS225?

Skomentuj

Nie ważne którą kupisz mogą być obie :)
              Nie C1 powinien być foliowy .

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                C1 powinien być foliowy
                50zł, o ja
                Zwrotki na bogato wychodzą jakieś 440zł (czarne Jantzeny).
                Budżetowo z kondensatorami STX-a i słabszą cewką 1,2mH, jakieś 310zł (+ przesyłka kondów w kopercie, jakieś 10zł).

Skomentuj

Podawałem link gdzie można tanio kupić kondy :
                  http://www.sklep.monster.pl/68uF-400...6,5732%29.aspx

Skomentuj

Kupuję tam od kilku lat .
                    Ale ostatnio trafiły mi się dwa kondy które były uszkodzone , Jeden wcale nie puszczał sygnału 8,2uF a drugi dopiero przy większej mocy puszczał sygnał.
                    Ale w sumie na kilkadziesiąt - może kilka setek te 2 sztuki to nie tragedia.

Skomentuj

W takich sytuacjach warto miec miernik ESR.

Skomentuj

Gdzie można kupić wavecora na audiotransducers są niedostępne ?

Skomentuj

W Polsce już chyba nigdzie
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czy wycofali go z oferty? Można go zamienić na TW030WA08, czy zmieni to cały projekt?

Skomentuj

Wymiarami pasuje, ale jest 8ohm to jak myślisz

Skomentuj

TW030WA07 też ma 8 ohm -wysokotonowy głośnik 30mm bez ferrofluidu, 8ohm/89dB

Skomentuj

A sory bo myślałem że o 06 mowa

Skomentuj

Między TW030WA07 a TW030WA08 jest spora różnica i to w szczególności w części która jest najistotniejsza dla zgrania z średniakiem .
                                    Zamiana z pewnością nie jest dobrym pomysłem .

Skomentuj

Dlatego mam jedne i drugie :)

Skomentuj

Orientuje się ktoś czy TW030WA07 będą jaszcze dostępne, bo zacząłem już robić obudowy i nie wiem co dalej, kończyć czy wybrać inny projekt ?
                                        Może chciałby ktoś odsprzedać TW030WA07 ?

Skomentuj

Jedyne co mogę zaproponować jak 07 nie będzie dostępny to wykonanie zestawu z inną wysokotonówką .
                                          I raczej bardziej "oklepaną" która nie zniknie znowu z oferty za miesiąc .

Skomentuj

Czaruję...
                                          X