Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Szerokopasmówka 6,5' - 8'

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Szerokopasmówka 6,5' - 8'

Co możecie polecić z dużych szerokopasmówek, które poradzą sobie i zagrają samodzielnie w pełnym paśmie? (prośba o nie pisanie, że szerokopasmówka nie gra, powieważ wiem o tym...) Osobiście słuchałem i jestem pod wrażeniem Sonido koszt w granicach 2 tyś za parę. W sumie wybór jest niewielki z tańszych znalazłem Visatona i Gradienta no i pełną ofertę TB ale jakoś mnie nie przekonują, chodź cena wyższych modeli dochodzi do tysiaka za sztukę.

cube audio F180
    tego modelu nie slyszalem wiec nie wiem czy radzi sobie na basie lepiej niz F-155

ale sonido bym tez sobie chetnie kupil

Skomentuj

http://www.visaton.com/en/chassis_zu...nd/bg20_8.html

Skomentuj

Wg mnie w tej wielkosci dobrze grajaca szerokopasmowka kosztuje majatek. Moze lepiej przemyslec mniejsze Sonido, albo wlasnie STX, tzn CubeAudio.

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
        http://www.visaton.com/en/chassis_zu...nd/bg20_8.html
        Mam, slabe.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
          Wg mnie w tej wielkosci dobrze grajaca szerokopasmowka kosztuje majatek.
          No właśnie. Chciałem się czym takim o wysokiej efektywności pobawić. Do tego będę miał niedługo lampkę małej mocy, może to fajnie się wszystko zgrać. Zamiast TB, chyba lepiej pójść w Sonido.

Skomentuj

Te male Sonido graly u Bodnara rewelacyjnie w pseudotubie. Chyba nawet razem sluchalismy.

Skomentuj

Sonido 145 w tubie Hornton projektu Bodnar Audio :)
              I masz fajne kolumny do lampy :)

Skomentuj

U pharoha sluchalem tych TB albo podobnych i bardzo pozytywne zaskoczenie.
                audiotransducers.com/pl/szerokopasmowe/273-tang-band-w8-1772.html

Skomentuj

ja polecam ten

http://audiotransducers.com/pl/szero...d-w6-1916.html

- - - - - aktualizacja - - - - -

u mnie gra w obudowie zamkniętej bo nie uznaje żadnych grzmiących rur typu br czy tuba.

musi wtedy mieć towarzystwo głośnika niskotonowego , u mnie 26 cm .

zwrotnica jest dsp FIR , bas wzmacniacz w kl D , szerokopasmówka na LM .

a tutaj coś na temat zwrotnicy

http://livesound.pl/tutoriale/artyku...yce-filtry-fir

mimo że są możliwe strome zbocza lepsze efekty brzmieniowe dają te łagodniejsze nachylenia.
                  audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
                  http://www.rane.com/note160.html
                  Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                    U pharoha sluchalem tych TB albo podobnych i bardzo pozytywne zaskoczenie.
                    audiotransducers.com/pl/szerokopasmowe/273-tang-band-w8-1772.html
                    No właśnie, solidnie ten głośnik wygląda. Cena praktycznie ta sam co Sonido, fajnie że ktoś go słuchał jest jakaś subiektywna opinia.

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                    Te male Sonido graly u Bodnara rewelacyjnie w pseudotubie. Chyba nawet razem sluchalismy.
                    Chyba tak:) u mnie wchodzi w grę tylko TL

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                      u mnie wchodzi w grę tylko TL
                      Ja bym poszedl raczej w te pseudotube. Pisze pseudotube, bo to dziala na basie jak TL, z taper ktory sie rozszerza. Poza tym mozna by bylo sprobowac MLTL. Wypowej TL moze byc malo basu.

Skomentuj

http://www.diyaudio.com/forums/full-...12p-mltls.html
                        marcinsywala.pl
                        Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
                          http://www.diyaudio.com/forums/full-...12p-mltls.html
                          Moze nie jestem do konca przekonany do MLTL ale to bardzo ciekawy rodzaj linii transmisyjnej. Niektorzy mowia, ze nie ma sensu robic innego rodzaju TL niz MLTL.

Skomentuj

Nigdy się nie zagłębiałem w tajniki MLTL - może warto o niej podyskutować w osobnym wątku?
                            marcinsywala.pl
                            Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Właśnie miałem to samo napisać:) to takie połączenie tl z br?

Temat można wydzielić, może coś dobrego wydumamy.
                              Last edited by Marios; 21.12.2015, 15:39.

Skomentuj

Ten głośnik nada się do MLTL?
                                http://www.juoiga.eu/images/datasheets/w6-623c.pdf

Skomentuj

Postaram sie najprosciej jak to mozliwe wyjasnic co to jest ML TL, jak dziala i czym sie rozni od BR, choc z pozoru wyglada tak samo.

W obudowie BR za strojenie ukladu rezonansowego odpowiada pojemnosci komory i masa w tunelu br. Nie jest istotny ksztalt komory, tylko jej pojemnosc. Obudowa MLTL stanowi pewne rozwiniecie zwyklej obudowy TL. W porownaniu do obudowy BR celowo robi sie wysokie i proste obudowy, ktore na calej swojej dlugosci ukladaja fale rezonansowa, ktorej czestotliwosc zalezy od dlugosci calego tunelu. Na koncu znajduje sie maly i krotki tunel BR, ktory sluzy jako dodatkowa masa "przyklejona" do konca obudowy tworzacej tunel. Dzieki temu rezonans mozna obnizyc.. Jaka jest roznica miedzy MLTL a BR? Obrazowo mozna to fajnie przedstawic za pomoca linijki. Wyobrazcie sobie, ze bierzecie dluga linijke i jeden z jej koncow mocujecie do biurka. Jesli pukniecie w linijke, zacznie ona drgac, bedzie miala swoj rezonans. Aby zmienic rezonans sa tylko dwie mozliwosci, wydluzyc linijke, lub zwiekszyc jej mase. I tutaj wlasnie przychodzi do pomocy dodatkowa masa ruchoma w porcie BR. Zatem, jesli do tej linijki dokleimy na jej koncu jakis ciezarek, to zmieni sie jej rezonans, na nizszy.
                                  Dokladnie w ten sam sposob ukladaja sie fale rezonansowe w linii transmisyjnej. W MLTL tunel jest dosc krotki, niemal calkowicie wytlumiony zeby pochlonic niechciane rezonanse, a na jego koncu ten maly port BR jest tym dodatkowym ciezarkiem. Dzieki temu mozliwe jest niskie strojenie, duza efektywnosc, przy stosunkowo krotkim tunelu.
                                  Last edited by Pogromca mitow; 21.12.2015, 16:54.

Skomentuj

Jak się oblicza MLTL do danego głośnika? Jaka jest optymalna wartość Qts głośnika do tego typu obudowy?

Skomentuj

Jak się oblicza MLTL do danego głośnika?
                                      No wiesz, nie ma jakiejs okreslonej reguly. W strojeniu BR tez masz pelno charakterystyk, ktore mozesz otrzymac dzieki manipulacji pojemnoscia i parametrami portu. Robisz tak jak uwazasz, ze jest ok.

Jaka jest optymalna wartość Qts głośnika do tego typu obudowy?
                                      Raczej przecietny, tak jak dla TL, powiedzmy od 0.35 do 0.5. Glosniki z poza tego zakresu rowniez da sie ogarnac, ale beda dawaly juz mniej optymalne wyniki.

Skomentuj

Da się taką obudowę symulować w tym programie? http://leonardaudio.co.uk/

Skomentuj

Czaruję...