Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny podłogowe - pomoc w wyborze właściwego kierunku

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny podłogowe - pomoc w wyborze właściwego kierunku

Witam wszystkich,
    Od kilku dni przeglądam forum, ale nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na moje pytanie, dlatego pozwoliłem sobie założyć nowy temat i poprosić Was o pomoc. Jest to mój debiut, więc proszę o wyrozumiałość. Tyle tytułem wstępu, a teraz przejdźmy do sedna sprawy.
    Od dłuższego czasu poszukuję kolumn podłogowych do stereo, z dobrym dźwiękiem, do pomieszczenia 30m2. Słucham różnej muzyki, wyłączając ciężki metal, jazz i klasykę. Preferuję dźwięk z nisko schodzącym, energetycznym i soczystym basem, średnica może być trochę ocieplona z bezpośrednimi wokalami, a wysokie tony szczegółowe, ale nie męczące. Generalnie zależy mi na dobrej scenie i w miarę naturalnym brzemieniu instrumentów. Kolumny powinny grać, w taki sposób, żeby żadne pasmo zbytnio nie wybijało się przed szereg. Jeśli to coś pomoże, to z gotowych konstrukcji, które ostatnio słuchałem, do gustu przypadły mi Dali Zensor 7 (może poza trochę za bardzo wysuniętym górnym pasmem).
    Zasadnicze pytanie brzmi: Czy dysponując budżetem 2000 zł (w uzasadnionych przypadkach 500 zł mogę dołożyć) warto pokusić się o samodzielną budowę zestawu, który powinien zagrać minimum na poziomie rzeczonych wcześniej Dali, czy lepiej szukać czegoś wśród gotowych używek?
    Nadmienię, iż w przypadku gotowego projektu (w tej cenie chyba indywidualny projekt nie wchodzi w grę?) musiał bym zlecić wykonanie surowych skrzynek, ale resztę jestem wstanie poskładać sam.
    Last edited by AndrzejM123; 21.12.2015, 08:49.

Gotowe masz po co to robić? Chyba, że dla zabawy i straty czasu to witamy w klubie

http://allegro.pl/dali-zensor-7-blac...875924063.html (Dali Zensor 7 Black !!! EKSPOZYCJA !!! GDAŃSK !!!)

Skomentuj

To chyba cena za sztuke :P to by jeszcze musial kolega dolozyc.

Skomentuj

No tak, ale jak chce wydać 2 koła + 500 górką to jeszcze 700 od mikołaja i ma gotowe takie jak mu się podobają :-)

Skomentuj

Z drugiej strony za tą kwotę złoży kolumny, które powinny zagrać lepiej :)

Do wyboru, do koloru:

http://diyaudio.pl/forumdisplay.php/39-Projekty-kolumny

Napisz jeszcze jakie masz źródło, jaki wzmacniacz?
          Last edited by Adam_85; 22.12.2015, 07:22.

Skomentuj

Dali podałem jako przykład szkoły grania jaką preferuję. Nie powiem, grają nieźle, ale moim zdaniem nie są warte, żeby zapłacić za nie ponad 3000 zł (szczególnie patrząc na materiały użyte do budowy tych skrzynek).
            Adam_85 podniosłeś mnie na duchu, bo własnie miałem taką nadzieję, że można zbudować coś oryginalnego, co zagra lepiej, będzie wykonane z dobrych materiałów i nie wydam na to fortuny.
            Gram z pc za pośrednictwem udac 2 i onkyo a-8840. Głównie flac i ogg z wysokim przepływem. Nie musisz do końca sugerować się tym zestawem, bo w kolejnym kroku planuję przeskoczyć na lepszego dac'a z bardziej neutralną charakterystyką ( mocno prawdopodobne, że również diy :) ), a jeśli zajdzie taka potrzeba mogę zmienić również wzmocnienie.
            Co z tej listy polecił byś do moich preferencji i takiej powierzchni? Aha i jeszcze jedno. Dobrze było, żeby br był z przodu - wiem mam wymagania, ale nie chcę, żeby żona marudziła, że kolumny stoją na środku salonu
            Last edited by AndrzejM123; 22.12.2015, 08:45.

Skomentuj

Ja bardzo lubię brzmienie Usherów (8948A + 9950, jest też zwrotnica z HDS), ale towarzysze dla tych kolumn mają spore znaczenie. Niestety nie mam porównania do DALI. Powinieneś zmieścić się w budżecie. Ja na wysokotonówkę dawałem w szereg z głośnikiem mundorfy EVO OIL.

No wlasnie te 30m2 nie ulatwia sprawy, ja mam glosniki w linii transmisyjnej, ale to i tak nie wiem.. poczytaj moze najpierw i zobacz co Ci wydaje sie ciekawe.
              Last edited by Adam_85; 22.12.2015, 09:38.

Skomentuj

Wygląda ciekawie, ale własnie obawiam się, że na mojej powierzchni zabraknie dołu. Wydaje mi się, że muszę szukać czegoś z podwójnym 6,5' min. Pewnie dwa 8948A na stronę dały by radę, ale najpierw musiał bym trafić na taki projekt. Znalazłem też coś takiego: http://diyaudio.pl/showthread.php/24...kt-by-Yoshi_80 ale chyba nie wyrobię się w budżecie :(
                Last edited by AndrzejM123; 22.12.2015, 10:02.

Skomentuj

Zamieszczone przez AndrzejM123 Zobacz posta
                  Wygląda ciekawie, ale własnie obawiam się, że na mojej powierzchni zabraknie dołu. Wydaje mi się, że muszę szukać czegoś z podwójnym 6,5' min. Pewnie dwa 8948A na stronę dały by radę, ale najpierw musiał bym trafić na taki projekt. Znalazłem też coś takiego: http://diyaudio.pl/showthread.php/24...kt-by-Yoshi_80 ale chyba nie wyrobię się w budżecie :(
                  Tylko ten 8948p jest trudno dostępny. A to nie jest to samo co 8948a.
                  Pozdrawiam.
                  Last edited by lokiec3; 22.12.2015, 11:05.

Skomentuj

lokiec3 , rozumiem ,że chodzi o 8848p?
                    Wygląda na to, że wróciliśmy do punktu wyjścia:( Może zacznijmy od tego ile najlepiej dróg powinny mieć kolumny i na jakich przetwornikach winny być zrobione?
                    Last edited by AndrzejM123; 22.12.2015, 10:48.

Skomentuj

No to tak.
                      2way to 2 way. Niskośredniak z jednej strony powinien być jak największy żeby był bas, z drugiej jak najmniejszy żeby była fajna średnica.

3way. Głośnik basowy na dole zwykle duży i oferujący przyzwoite zejście i przyzwoita jakość basu, średniotonowy, niskośredniak lub (rzadko) szerokopasmówka na środku nie musi być duża więc lepsza średnica i nie jest zmuszana do pracy z dużymi wychyleniami. I na tym koniec zalet, bo skomplikowana zwrotnica, problem z pomierzeniem kolumny w całym zakresie (problem z basem), trudniej zgrać wszystkie 3 głośniki do kupy.

2,5w taki 2W tylko z dopalonym basem. Midwoofer grający środkiem jest odciążony przez drugi woofer. Ale dalej jest to kompromis pomiędzy dwoma rozbieżnymi celami: jak najmniejszy i zarazem jak najwększy woofer

Wybór należy do ciebie.

Skomentuj

Ale mu pomogłeś
                        Pozdrawiam.

Skomentuj

Wiem, że nie można mieć wszystkiego, więc 2,5 way wydaje mi się być najrozsądniejszym rozwiązaniem. Odnoszę wrażenie się że głośniki niskotonowe o średnicach 8' i większych mimo że dają więcej basu, to jest on wolniejszy i bardziej się rozłazi, więc gdybym użył dobrych głośników 6,5' -7' w konfiguracji 2,5 way, to mógłbym liczyć na dobrą średnicę i odpowiednią ilość, w miarę szybkiego basu z przyzwoitym zejściem. Poprawcie mnie jeśli się mylę.
                          Last edited by AndrzejM123; 22.12.2015, 12:04.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                            Midwoofer grający środkiem jest odciążony przez drugi woofer.
                            Micwoj, coś pomyliłeś, ten co gra średnicą nie jest odciążony od basu, gra tak samo jak w 2way.

Może zacznijmy od tego ile najlepiej dróg powinny mieć kolumny i na jakich przetwornikach winny być zrobione?
                            Pytasz o najlepsze kolumny na świecie? :)
                            Bo odpowiedź brzmi: minimum 3way i jak najlepsze głosniki :)

Skomentuj

Wręcz przeciwnie. Jak chcesz niezamulającego basu to możesz zrobić 3w ravena na rs225 albo L22.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Nie gra tak samo, bo kompensacja bs jest inaczej. Ale różnice na średnicy pewnie minimalne.
                              Last edited by Micwoj; 22.12.2015, 12:09.

Skomentuj

Odnoszę wrażenie się że głośniki niskotonowe o średnicach 8' i większych mimo że dają więcej basu, to jest on wolniejszy i bardziej się rozłazi, więc gdybym użył dobrych głośników 6,5' -7' w konfiguracji 2,5 way, to mógłbym liczyć na dobrą średnicę i odpowiednią ilość, w miarę szybkiego basu z przyzwoitym zejściem. Poprawcie mnie jeśli się mylę.
                                Illuminatory mają ponoć dobry bas.
                                Tyle że za 2tyś. zł. masz już średniotonówki i basowe dobrej jakości, gdzie razem zamiotą Illuminatory.

Np. dajesz Satori na środek i SB23 na dół.

Skomentuj

marian, pytam o najlepsze rozwiązanie w zakresie mojego budżetu. Może lepiej zamiast ładować się w podstawowe 3 way lepiej zrobić 2 lub 2,5 way na lepszych komponentach?
                                  Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                  Np. dajesz Satori na środek i SB23 na dół.
                                  Znajdę gdzieś gotowy projekt z dobrą i w miarę detaliczną, ale nie krzykliwą kopułką?
                                  Micwoj, też zwróciłem uwagę na ten projekt. Chętnie znalazł bym kogoś w mojej okolicy, kto taki zestaw posiada i pozwolił by mi go posłuchać, żeby przekonać się na własne uszy jak to gra.
                                  Last edited by AndrzejM123; 22.12.2015, 12:25.

Skomentuj

2.000 - 2.500zł to kwota na całe kolumny czy tylko przetworniki?

Dobra, juz widzę, całe kolumny.

Skomentuj

Za całe kolumny z uwzględnieniem, zlecenia budowy skrzynek w stanie surowym.

Skomentuj

Ja mam L22, ale bez 4ki w środku i FW146. Ale na górze ushera 9950 i kompletnie inną zwrotkę.

Za całe kolumny z uwzględnieniem,
                                        To się powinieneś z grubsza zmieścić

Skomentuj

Czaruję...
                                        X