Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

czy kolumny altus sa dobre?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Dj SMS
    a mi się kolumny Altus 110 spodobały, że chyba je skopiuje, tylko będą z innymi głośnikami
    Nie ma sensu. Prze to ze sa takie szerokie traca na przestrzennosci dzwieku.

Skomentuj

no ale zapomniałem dopisać że węższe :P bo u mnie jakby co to bez bass-reflexów i potencjometrów!!!

Skomentuj

taaaaak altusy sa super...
        wiadomo-jeden lubi czekolade,a drugi jak mu smierdza nogi.
        ale bez przesady!!!
        altusy produkowano w niezmienionej formie przez ponad 25 lat!!!
        nie postarano sie nawet o lustrzane odbicie obu kolumn-gdzie tu sterofonia!!!
        przystosowane byly do italo disco i modern talking puszczanego z magnetofonow kasetowych i colorofonu!!!.pamietam jak moj wujek puszczal cheri,cheri lady,to na dworze mielismy dyskoteke.i wlasciwie tylko do tego sie nadaja.nie do normalnego sluchania muzyki.
        za przechodzone altusy z allegro mozna zmontowac estadowki na stxie.niebo lepsze.
        btw-paradoksalnie,to wlasnie altusy przyczynily sie do upadku tonsila.

Skomentuj

Witam .

To czy są dobre .. czy nie .. zależy od gustu słuchacza , mają pewne 'naleciałości' estradowe ale za to też potrafią zagrać dużo dynamiczniej od małych zestawów , trzeba wybrać który głośnik jest bliższy ideałowi... ten co ma dynamikę nieadekwatną do realnego poziomu który występuje w naturze i w miarę równe pasmo ,czy wybrać głośnik z bardziej 'pofałdowanym' pasmem i realniejszą dynamiką.
          Jeśli chodzi o upadek Tonsilu to myślę że to wina samych Polaków którzy nie kupują polskich wyrobów z powodu najniższej jakości , oczywiście nie są to głośniki najlepsze na świecie ale na pewno zasługują na swoją cenę , jest sporo towarów polskiego pochodzenia które działają źle albo bardzo źle ,pewnie przekłada to się na ogólne pojmowanie polskiego produktu , poza tym totalny brak reklamy ... .

Jakiś czas temu byłem w dużym sklepie "Kino Domowe" , mnóstwo róznych marek, duże i małe kolumienki ,oczywiście najlepiej sprzedawały się średniej wielkości głośniki bo każdy chciał trochę BUM BUM, a akurat przy mnie pewnien pan kupował duże kolumny i nie mógł się zdecydować które wybrać Altusy 200 czy JBL ATX (tego największego z 25 cm basem), porównywał ..., i za nic nie chciał kupić Altusów choć grały 3 razy lepiej , syn go prosił o Altusy bo tamte ATX-y też mu nie odpowiadały .., jednak ojciec wybrał JBL bo to JBL i nieważne jak gra!, cena nieco wyższa i gorszy dzwięk , bas ma taką kontrolę jak buldog bez łańcucha + to że grłą średnicą jak w altusie, średnie tony bardzo słabo grały wyższym pasmem a kopółka wykonana z czarnego okropnego 'plastiku' brzęczała ,piaszczyła jak najgorszy sopraniak na świecie,jego praca kończyła się chyba na 12 khz..., wybór padł na duuuużo gorszy głośnik za wyższą kwotę , z powodów.... chyba akceptacji dla Tonsila?, Ja bym nigdy nie kupił tego ATX-a , a nowe Altusy grają rewelacyjnie jak na swą niską cenę przy dużej mocy akustycznej i braku zamulenia w stosunku do tego co oferuje obcy rynek - ludzie po prostu w tych marketach kupują masakryczne głośniki wybierając gorsze ,droższe, bardziej badziewne i 'sypiące trocinami' kolumny w takim wypadku Tonsil musiał upasć bo główny odbiorca masowy czyli 99,9 Polaków wybiera padlinę...

I nie chodzi mi o jakieś sprawy rozumiane tylko dla audiofilów i melomanów , bo w tych kategoriach tych głośników nie oceniam ale jako towar masowy jest 100%best.

Pozdrawiam.

Skomentuj

Fakty sa takie ze jesli chodzi o zakupy towaru masowego, to Polacy wola tanioche i czasem badziewie.Nie oceniaja obiektywnie z tym sie zgodze.Jesli jednak chodzi o upadek polskich firm to jest cos wazniejszego niz popyt i sprzedaz. Obecnie nigdzie w Polsce nie liczy sie doswiadczenie, dobre wyniki itd tylko konszachty, posrednictwo zalatwianie i takie tam.Podejrzewam ze dyrektorstwo nie pozwolilo rozwijac sie firmie tylko budowalo domy i zatrudnialo fikcyjnych pracownikow ze swej rodziny albo wyprowadzalo w inny sposob pieniadze.,Szybkie napchanie kieszeni i ogloszeni eupadlosci na ktorej znow da sie zarobic a co tam rozwoj firmy skoro osoba bedzie za 2 lata prezesem w innej firmie albo i nie jak sie zmieni opcja polityczna.
            DO tego lekcewazace podejscie do klientow i podpisywanie umow monopolistycznych z jakimis podejrzanymi posrednikami.Podejrzewam ze ceny niektorych polskich prodyuktow i nie tylko w naszym kraju mozna by okroic o kilkanascie procent, gdyby nie rozni ludzie ktorzy na tym po drodze zarabiaja no i oszusci (przeciez w tym kraju nawet ocet sie podrabia).
            Jesli chodzi o same altusy to sa ich zwolennicy jak i przeciwnicy.Prawda jest taka ze byly dobre w swoich czasach , obecnie sa tanie z drugiuej reki i tyle.Dlatego uzywane znajduja nabywcow, a nowe tylko z sentymentu bo uzasadnienia innego nie ma.Nie maja ani dobrych przetwoenikow ani zwrotnicy . Przetworniki Tonsila nie ewoluowaly w podanych wyzej przyczyn, a nowosci wychodzily moze dla wlasnych potrzeb fabryki i innych odbiorcow, jak i montownia byla wykorzystywana dla potzreb innych firm.Poprostu dyrektorstwo na tym zarobilo.Po upadlosci znow sie ktos znajdzie i niepatrzac na zaplecze moze uruchomi w halach jakas ferme kur bo tak bedzie dla niego korzystniej.
            Szkoda polskiej mysli ktora jest tlamszona w zarodku przez sysyem nieformalny teraz bo cos z tego ze krol upadl (komuna) skoro dwor zostal (mafia)

Skomentuj

Zgadzam się z tobą Marku w 100%....

ale uważam że jak na tak duże i stosunkowo tanie głośniki - Altusy mają najlepsze przetworniki i dają najwięcej radości przeciętnemu Polakowi.. ze wszystkich marketówek w tej cenie

pozdrawiam.

ps. szkoda że wszystko psujemy(Ci na górze)

Skomentuj

a ja sie zgadzam i z MarkiemW i z Profesjonalistą w 100%

tylko zadajmy sobie pytanie: co byśmy wybrali piardki Creativa nie warte grosza 3 W RMS czy Altuski?? bo cena często podobna (nowe creativy - używane Altusy)

Skomentuj

DJ nowe a uzywane i rozne zastosowania.Napewno nie wyobrazam sobie przy PCcie Altusow.Za duze, za bliski odsluch, nie maja ekranowania.
                  To tak lapiac za slowa.Fakt ze czasem do zastosowan np na imprezki czy w knajpie duze Altusy sprawdza sie.Co do tego ze sa glosne nie ma watpliwosci natomiast nei wytrzymuja z powody prostych zwrotnic mocy znamionowej podanej na dluzsza chwile, przy nieprawidlowej obsludze regulatorow tonow.

Skomentuj

hmm Marek, ale chyba na biurko Altusów nie postawisz więc po co muszą być ekranowane ? :) ja bym rozstawił na podłodze :)

[ Dodano: 2005-04-28, 15:11 ]
                    i uwielbiam duże kolumny :)

Skomentuj

A ja wolalbym najmniejsze Magnat Vintage110 zamiast nich, kwestia gustu.Liubie prtzestrzen i dodatkowe meble mnie nie rajcuja:)

Skomentuj

Profesjonalista napisał:
                        "...Jeśli chodzi o upadek Tonsilu to myślę że to wina samych Polaków którzy nie kupują polskich wyrobów z powodu najniższej jakości , oczywiście nie są to głośniki najlepsze na świecie ale na pewno zasługują na swoją cenę..."

wszystko pieknie tylko czemu tonsil ma dalej ten swoj gupkowaty komunistyczny zwyczaj robienia wersji eksportowych, ktore jakby nie patrzec sa lepiej dopracowane i nie ma tam takich kwiatkow jak to juz czytalem ze cewka w jednym 11/100 byla aluminiowa a w drugim miedziana?? przez to miedzy innymi, mnie strasznie zraza do swoich produktow... a zeby wyrwac wersje eksportowa to trzeba sie nadzwonic napisac do magazynow...a itak cie najprawdopodobniej osraja cieplym kalem

Skomentuj

Masz rację Tonsil ma trochę 'gdzieś' swoich rodowitych odbiorców, sam kiedyś polowałem na GDN 20/100 i nie udało mi się go kupić bo to była tylko wersja eksportowa dla studyjnych monitorów.., kapitalizm ale za żelazną zasłoną... nie tylko przypadek Tonsilu ,jeszcze inne polskie firmy podobnie postępują... sam tego nienawidze i bardzo mnie to złości..

Skomentuj

wszyscy wiemy że producentom, jak i wszystkim nam zależy na pieniądzach

Skomentuj

wszyscy wiemy ze jak cos sie juz robi to nalezy to robic dobrze... a nie jak nam sie podoba tym lepiej a tym odpadki

Skomentuj

Wyszperalem w starej gazecie schematy i ch-ke przykladowa podawana przez producenta.
                                Ale nisko schodza slysze czasem, zobaczcie sami kto musi widziec to na obrazku.Wieksze modele nie maja lepiej wiele.
                                Załączone pliki

Skomentuj

"...Jeśli chodzi o upadek Tonsilu to myślę że to wina samych Polaków którzy nie kupują polskich wyrobów z powodu najniższej jakości , oczywiście nie są to głośniki najlepsze na świecie ale na pewno zasługują na swoją cenę..."
                                  Kudłaty nie do konca. W duzej mierze przyczynila sie do tego fabryka. Zero rozwoju, poszli w niskobudrzetowek olumny zmaiast zrobic cos z wyzszej polki za rozsadne pieniadze.
                                  Dwa ludzie tam pracujacy oczywiscie nie wszyscy. O to przyklad:
                                  Dzwonie do Tonsila jakis rok temu z zapytnaiem o przetowrnik, iz chcialbym takowy kupic a w Opolu nikt nie chce mi go sprzedac/sciagnac (chodzilo o jakas 30-tke). Pani opryskliwie wreczy wykrzyczala: nie mam czasu bawic sie w pojedyncze glosniki, bo mi sie to nie kalkuluje....i rzucila sluchawka.
                                  Wniosek. SAMI SA SOBIE WINNI.

Skomentuj

Czy kolumny altus są dobre?
                                    Nie kolumny altus nie są dobre!

Jestem posiadaczem klocków 140 "prawie od przed wojny" no w każdym razie długo. I powiem Ci do czego są dobre:
                                    1.Do wku...rzania sąsiadów
                                    2.Jesli jakimś cudem dzwięk z kompuerowych monitorków kumpla pietro niżej dojdzie do ciebie po rurach możesz mu pokazac kto tu rządzi
                                    3Jeśli skleiłeś dwa kawałki sklejki:)(pytanie po co) i potrzebujesz docisku Altusy są idealne
                                    4.Jeśli masz jebane dziury w ścianach i nie masz czym ich zasłonić altusy zrobią to perfekcyjnie
                                    5Jeśli lubisz jak wszystko sie trzesie to altusy też dadzą rade
                                    6.Jeśli robisz impreze i chcesz zeby policja nie miała problemów ze znalezieniem organizatora to altusy ich poprowadzą.
                                    7.Jeśli kumple po 3 flaszce śpiewają jazda jazda jazda biała gwiazda to altusy piosenką Kelly family I can't help myself skutecznie ich zagłuszą

A jeśli naprawde chcesz delektować się muzyką to... za tę cene kup lepiej dobre słuchawki

BTW swego czasu przewiną sie temat dobrych Altusów 110 ale to juz chyba nie byłu altusy(zmieniona zwrotnica obudowa no co tam sie dało)

Skomentuj

Ezo i to jest własnie problem polskich producentów, poprostu "olewają" pojedyńczych klientów , 'zabierają sobie chleb' i narzekają że nikt nie chcę kupić tysiąca par kolumn..., albo stu tysięcy..., wiele firm powinno sobie napisać że sprzedają klientom nie mniej niż sto sztuk a jak nie to w ogóle nie dostaną ! (taka kara).

Ps. ze mną też nie chcieli rozmawiać z tego samego powodu..., nie tylko Tonsil, Radmor też..

Skomentuj

Znalazłem test Altusów...

http://www.tonsil.com.pl/events/test_altus300.htm

Skomentuj

KaJaK z tym testem altusów to nieźle pojechałeś, wydaje mi sie że każdy go czytał, chociaż kto wie...
                                          JA napisze jeszcze raz: Altusy są na imprezy.. do głośnego grania! Moje ida na sprzedaz... ja juz zrozumialem co to dobry dźwiek... Dużo lepiej zagrają monitorki chodźby na ARN150 z ARV, mi sie bardziej dźwięk podoba np z mojego centrala na ARN 116 i ARV niż z altusów... dlatego je sprzedaje i robie monitorki:)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X