Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Klony Totem Mite + GDN

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Klony Totem Mite + GDN

Witam!

Posiadam od jakiegoś już czasu kolumny jak na załączonym obrazku. Miały to być wolno stojące klony Totem Mite ale ktoś wpadł na pomysł :biggrin: o dołożeniu na dole GDN 20/100/3. Obecnie GWDK + GDN grają na zwrotnicy od klonów a dolny GDN gra całym pasmem. Tutaj moja prośba o pomoc. Jak i czym obciąć pasmo dolnych GDN żeby się tak nie męczyły. Wszelkie sugestie na ewentualne 'upgrady' mile widzane.

Zamieszczone przez Buker Zobacz posta
    Tutaj moja prośba o pomoc. Jak i czym obciąć pasmo dolnych GDN żeby się tak nie męczyły.
    glosnik sie nie meczy, tylko psuje brzmienie calego zestawu

najlatwiej bylo by zastosowac aktywny wzmacniacz do subwoofera
    ale pewnie chcesz to zrobic prosto i pasywnie?

nadal nie widzialem rozwiazania jak wykonac pomiary takiego zestawu... wiec jedynie zostaje rozwiazanie uniwersalne
    mialem kiedys zestaw schneidera z subwooferem pasywnym i 2 kolumnami... tam byl zastosowany prosty filtr, ktory sluzyl jednoczesnie za gornoprzepustowy i za dolnoprzepustowy
    chyba nawet gdzies go jeszcze mam. ale to bylo na glosniki 8r :/

Skomentuj

Oczywiście najprostsze rozwiązania z reguły są najlepsze :). Może dodam jeszcze że całość jest napędzana Yamaha AX-496, GDNy mają troche ponad 14 litrów wolnego miejsca (z tego co wyczytałem to zdecydowanie za mało, ale tego już nie da się zmienić) a BR ma wymiary fi50 i 100 długości. Kolumny nie są w ogóle wytłumione, w środku znajdują się tylko kable i powietrze. :unsure:

Skomentuj

Dokupienie dobrej jakosci filtra pasywnego, moze kosztowac wiecej niz uzywany panel aktywny.

Skomentuj

Zamieszczone przez Buker Zobacz posta
          GDNy mają troche ponad 14 litrów wolnego miejsca (z tego co wyczytałem to zdecydowanie za mało, ale tego już nie da się zmienić)
          ktory gdn? 13 czy 20?

Skomentuj

Zamieszczone przez pawel s. Zobacz posta
            ktory gdn? 13 czy 20?
            gdn 20/100/3
            Last edited by Buker; 27.12.2015, 10:23.

Skomentuj

no chyba jaja sobie robisz?!
              przeciez w takiej pojemnosci powinien zagrac GDN 13 a nie 20cm :p

Skomentuj

Tych GDN 20/100/3 nie było w planach. :)

Skomentuj

to zmien obudowe :p
                  GDN 13/40/2 w 12 litrach zagra lepszym basem niz te 20cm w 14

Skomentuj

No tak by wypadało zrobić, ale na chwile obecną nie mam czasu. Poza tym wciąż została by kwestia tych GDN 20/100/3 czy obcinać je filtrem, czy zupełnie nowa zwrotka, a takiej raczej nikt nie robił bo bym ją już zastosował. No chyba, że coś przeoczyłem. :)

Skomentuj

pierw zmiana obudowy, pozniej projektowanie filtro
                      albo sprzedaj glosniki luzem i rob cos do czego jest gotowa zwrotnica

Skomentuj

A może Totem mite i sub aktywny na tych GDNach?

Skomentuj

to byloby najlatwiej... ale nie w tych 14 litrach! :(

Skomentuj

Dla Totemów nowe budki a sub oddzielnie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                              Dla Totemów nowe budki a sub oddzielnie.
                              Oddzielny sub odpada. Chciałbym zachować układ trójdrożny kolumn.

Skomentuj

Mimo napiętego grafiku, zdecydowałem się na budowę nowych większych kolumn. Projekt idzie do przodu (narazie jeszcze tylko w komputerze :)). Tylko czy ktoś z was drodzy forumowicze będzie w stanie zaprojektować zwrotnicę dla mnie do takiego układu (bo ja jestem w tej sprawie totalnie zielony)? Dobrze by było rzecz jasna wykorzystać elementy z obecnej.
                                Last edited by Buker; 02.01.2016, 17:21.

Skomentuj

Tylko zaprojektuj obudowe z basem na przedniej sciance, to unikniesz pozniej wielu problemow, rowniez finansowych.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                    Tylko zaprojektuj obudowe z basem na przedniej sciance, to unikniesz pozniej wielu problemow, rowniez finansowych.
                                    No to klops... XD

Skomentuj

Wydasz wiecej na zwrotnice i osoba, ktora bedzie do tego robic pomiary, bedzie miala troche wiecej pracy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                        Wydasz wiecej na zwrotnice i osoba, ktora bedzie do tego robic pomiary, bedzie miala troche wiecej pracy.
                                        nadal sie zastanawiam jak wykonac pomiary takiej kolumny?
                                        przeciez tutaj musimy mierzyc odbicie tego bocznego glosnika!
                                        od czego ma sie to odbijac? od scian docelowego pomieszczenia?

Skomentuj

Czaruję...