Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitorki do koślawego pokoju, budżet granicach rozsądku

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitorki do koślawego pokoju, budżet granicach rozsądku

Witam! to mój pierwszy post, napisze krótko o DIY mam tyle wspólnego co kosmonauta z polityką :)
    Nigdy nic nie robiłem ale zdolnosci manualne jakieś tam mam nie jestem typowym laikiem co nie wie co z czym się je.

Jako ze zestaw słuchawkowy mam już chyba taki co mnie satysfakcjonuje, przyszła pora na zestaw stereo. Jakiś rok temu sprzedałem zestaw bo urodziło mi się drugie dziecko i słuchanie w małym mieszkaniu nie wchodziło w grę, teraz mały rośnie a ja znów rozglądam się za jakimiś monitorami. Poprzednio miałem Monitor Audio BX2 charakterystyka grania mi nawet odpowiadała, chociaż wolał bym lepsze wypełnienie dołu, lepsze zejście i lepszą średnicę.

Budżet powiedzmy 1500zł

Teraz trochę was pomęczę, mam kilka pytań :)

1. Czy konstrukcja jaką uda mi się złożyć w ww budżecie będzie zdecydowanie lepsza niż gotowe zestawy znanych producentów w tej samej kwocie?
    2. Czy na forum są sprawdzeni ludzie którzy zajmują sie wykonaniem skrzyń?
    3. Mógłby ktoś wskazać sklepy z komponentami audio?
    4. Macie jakieś Tutoriale jak fornirować?
    5. Tak w przybliżeniu (orientacyjnie) ile może kosztować wykonanie u stolarza małych monitorów dwudrożnych prosta konstrukcja bez udziwnień?
    6. Mieszkam w Zielonej Górze może ktoś jest z forum z kim można by było nawiązać kontakt?
    7. No i ostatnie na tą chwile pytanie ale chyba najważniejsze, co polecacie w tej kwocie?

Na tą chwile to wszystkie pytania, mam jeszcze kilka odnośnie budowy skrzyni ale to później

Preferencje dźwiękowe:
    Czysta góra, szczegółowa i rozdzielcza średnica taka co niesie masę detali, bas z bardzo niskim zejściem nie dudniący ale rozdzielczy i sprężysty

Dziękuję i proszę o wyrozumiałość :)

Poniżej rysunek pokoju

11111.pdf
    Last edited by Tetii; 27.12.2015, 09:21.

Na większość pytań masz odpowiedzi na tym forum. Musisz się zdecydować co będziesz robił sam, najpierw piszesz że chcesz się z tym pobawić, później szukasz kogoś na forum ku stolarza co wykona skrzynki. Chyba najlepiej jak skopiujesz gotowy projekt, jest tego na pęczki w dziale gotowych projektów. Przejrzyj sobie go.

Skomentuj

Nie zrozumieliśmy się, pisałem tak z myślą ze mógłbym zaczerpnąć kilku porad od ludzi którzy mają na swoim koncie udane konstrukcje, narazie poznaje forum. Pytam o cenę orietacyjnie bo zastanawiam się czy nie dac stolarzowi tylko wyciąć elementy, resztę mógłbym spróbować poskładać sam.

Skomentuj

Na pierwszej stronie masz najważniejsze tutoriale jak zrobić skrzynki i okleić fornirem. Elementy płyty możesz zamówić prawie w każdym markecie. Klej też tam dostaniesz. Tak jak mówiłem, na początek spróbuj skopiować jakiś gotowy projekt, ewentualnie podpytać autora jak sobie poradził z niektórymi rozwiązaniami.

Skomentuj

Czaruję...
        X