Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

WinISD a forumowicze

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

WinISD a forumowicze

Wkurza mnie to odsylanie do WinISD.

Wszyscy pisza, zeby sobie wziac i policzyc w WinISD, a potem jak przyjdzie co do czego i ktos poczatkujacy wklei to co policzyl na forum to wychodzi, ze jest ze dwa razy za duze i wszyscy po nim jezdza, ze "pralke" chce zbudowac.

Ja juz 2 dni czekam z zakupem desek, bo nikt nie jest w stanie mi odpowiedziec na banalne pytanie jaka w koncu objetosc powinna miec moja kolumna (temat "Pierwsza konstrukcja - pytania"). Tylko nie piszcie, zeby sobie wbil do WinISD i zobaczyl jaka charakterystyka mi sie bardziej podoba, bo zmieniam w zakresie 20-30l (2x STX GDN-17-80-4-SS) i wychodzi, ze odpowiedz impulsowa przesuwa sie niewiele, a linia -3dB o jeden Hz i nie wiem czy realnie bedzie jakas roznica czy nie.

Czasem tez ludzie podaja objetosc tak, ze nie wiadomo czy to przypada na glosnik czy na cala kolumne.

Nie odbierajcie tego postu jako ataku, ale wszyscy tu zaglebiaja sie w jakies dywagacje o szczegolach, a na proste pytania na odpowiedz w artykulach na stronie glownej, FAQ czy na Forum ciezko znalezc.

Pozdrawiam i dziekuje za szybkie i pozytywne rozpatrzenie mojej prosby ;-)

www.audiomania.prv.pl tam jest obszerny artykul na temat winisd jak tego nie zrozumiesz to ci juz nic nie pomoze

Skomentuj

Dzieki, zaraz przeczytam. Wiem, ze do wynikow z WinISD nalezy podchodzic z dystansem. Artykul przeczytam. Jedno tylko pytanie, dlaczego podchodzisz do mnie jak do idioty? Poczatki sa trudne, a forum od tego, aby sie pytac.

Skomentuj

nio podchodze jak do idioty wcale... do winisd podchodzisz jak do programu nie koniecznie z dystansem po prostu jego pierwsza propozycja nie jest taka jak chcesz to ja przerabiasz wedlyg wlasnego uznania i zapotrzebowan...symulacja daje ci tylko ogolny obraz tego co bedzie i czego sie mozna spodziewac... jesli umiesz interpretowac wykresy to nie jest to nic specjalnie trudnego jednak wypada nad tym posiedziec i pokombinowac i szukac kompromisu miedzy niskim zejsciem i impulsem cala tajemnica...

Skomentuj

Ja mam takie 2 glosniki w obudowie 18 l i gra bardzo dobrze.
          A co do Win isd to w tym programie wystepuja pewne przeklamania w niektorych wartosciach. Ja tego co wychodzi w Win isd nie biore calkiem serio tylko tak na 50% reszta z glowa i wychodzi najlepiej

Skomentuj

Będąc parę dni na forum próbujesz zjeść wszystkie rozumy. Troszkę pokory do wiedzy, od razu nie nauczysz się wszystkiego. Posiedź parę miesięcy na forum i dopiero wtedy wyciągaj takie pochopne wnioski.

pozdrawiam

Skomentuj

moze nie powinienem sie tutaj wypowiadac ze wzgledu na moja mala wiedze i zdecydowanie zbyt krotki staz...ale, widze podobne sytuacje na innych forach (w moim przypadku forum o tematyce rowerowej), gdzie jak tylko ktos zada jakies totalnie oczywiste dla wszystkich wtajemniczonych pytanie od razu jest zmieszany z blotem......lub po prostu olany. Oczuwiscie nie dotyczy to wszystkich, ale i tak nie widac checi jakiejkolwiek pomocy.....

Skomentuj

Tak, ale żeby taki ktoś przeczytał wszystkie materiały teoretyczne zawarte na głównej stronie oraz na zaprzyjaźnionej stronie www.audiomania.sart.pl to by dwa razy przemyślał przed zadaniem takiego oczywistego pytania.

Ale widzisz, niektórzy się lenią i biegną bezpośrednio na forum gdzie zadają takie oczywiste (durne) pytania!!

to chyba wszystko na temat traktowania świerzaków na forum

Skomentuj

Richard Small sam jestes ''oczywisty''...
                  1)Pomyśl troszke... Ty i dwóch Twoich funfli którzy sie znają na rzeczy dawno sie znudziło robienie symulacji czy dla kogoś i jest wam zupełnie łatwiej odesłać... WYGODNICTWO!!! Zamiast powiedziec konkrecik i zalecic samodzielne rozwazenie kilku propozycji i analize w win'e to wy nic nie doradzacie..
                  2)Reszta to zupełni lamerzy którzy policzyc nie umieja..!!!

Wiem bo napisałem do wielu użtkowników forum prywtne wiadomosci z prośba... kilka osób napisało ''se policz..'' w tym i Ty, a duuuuza wiekszosc napisała ze jest ''poczatkujaca i nie wie dlaczego sie do nich zwracam o pomoc'' , ludzie ci maja po 600 kilka postów i sie udzielaja w dyskusjach nie majac pojecia o podstawach...

zastanówcie sie zanim sie wypowiecie!! zastanówcie sie zanim odmówicie pomocy!!

a Ty Richard jak? umiesz policzyc czy Ci sie znudziło? eh.. oczywiscie... zmus innych do myślenia wlasnie tym ze im nie pomożesz i odeslesz do strony głównej... oczywisty jestes tak bardzo ak te oczywiste pytania które zadaj inni..

tyle z mojej strony.. mało fachowców duzo podszywających sie pod nich...

Skomentuj

oczywiscie, ze nie mozna tolerowac takiego zachowania, ale jesli sie np. pytam (a robilem to) na co zwrocic szczegolna uwage jesli chodzi o wykresy w winISD to odpowiedzi niestety nie otrzymalem, a nie jestem na tyle nezczelny, zeby pw pisac do uzytkownikow, ktorzy w ogolnie slowa nie napisali w temacie...wybacz ale to troszke razi.

Skomentuj

co cie razi ? ze ktos szuka pomocy? eee... to zginiesz w tym zyciu...
                      bo mimo ze nikt nie odpowiadał to sie swietnie dogadałem z Magikiem i zrobił mi wspaniały projekt. za co szacunek.

Skomentuj

kopułka

ty chyba nie rozumiesz idei diy czyli "zrób to sam"

wiele ale naprawdę wiele osób na tym jak i na starym forum tworzyło topiki z prośbą o wyliczenie im obudów ale niestety nikt nie dostał rozwiązania bo to rozmija się z sensem diy jakbyś przeczytał artykuł na audiomania.sart.pl o winISD to napewno uniknąłbyś zbędnych pytań

ale po co się od razu bulwersujesz tak, złosc piękności szkodzi, forum dyskusyjne jest do dyskusji a nie do kłotni

Skomentuj

ja sie nie bulwersuje tylk wyglaszam niepochlebna opinie o tobie.

Skomentuj

Zeby byla jasnosc, przeczytalem wszystkie artykuly ze strony glownej diyaudio.pl i wszystkie posty, ktore udalo mi sie znalezc za pomoca opcji Szukaj na temat glosnikow, ktore chce zamontowac i zadalem pytanie, zeby wyjasnic niejasnosci, nie chce zebyscie zrobili wszystko za mnie, ale nie chce montowac czegos co z gory jest skazane na niepowodzenie, wiec wole sie upewnic.

kluczkykpl: dzieki, w ta strone bede kombinowal

Skomentuj

Przykro mi jest, że się mścisz teraz za to, że Ci nie policzyłem obudowy. To co napisałem w pw było zupełnie przypadkowe a że ty to odebraleś inaczej to nie moja wina. Rozumiem postawę phc, który pokombinował trochę w winisd i coś tam sobie policzyl ale nie czekał aż ktoś za niego wyliczy. pozdrawiam!!

p.s. a i nie wiem dlaczego uważasz mnie za takiego, który "zna się na rzeczy", bynajmniej z moich postów to nie wynika

podsumowując prosiłbym Ciebie o przemyślenie sensu diy i zaprzestanie tej bezcelowego sporu

Skomentuj

'''To co napisałem w pw było zupełnie przypadkowe '''

to ze sie mszcze (nie tylko na tobie) tez jest przypadkowe..

Skomentuj

wstaw je w 26L strojenie sie potem dobierze :)

tak pozatym zal mi sie was robi ja czytam wasze BEZNADZIEJNE wypociny tyle pisania cudowania dlatego bo kazdy ma robic tak jakie jest zalozenie diy, moze nie kazdy jest takim maniakalnym zapalencem jak duza czesc forumowiczow i nie kazdemu sie chce czytac po 50 razy pare tekstow zeby zakumac,

moze kolega np chce sobie zrobic jeden raz jakies kolumienki bo go wkurzaja stare plastikowe charcki od kompa i wiecej juz nie bedzie robil, a zrozumiec tego wszystkie tak poprostu w jeden dzien sie nie da, a chyba proscie jest podac to marna liczbe i swiety spokoj!!! a nie rozwodzic sie na ten temat przez 20 postow !! ludzie zejdzcie na ziemie!! kazdy z was kiedys mial takie pytania jak teraz zadal ten kolega a robicie z siebie zadufanych wszechwiedzacy "ktorzy to juz na takie banalne pytania nie odpowiadaja"

jak sie nie podoba kliknij strzaleczke w lewa strone na pasku w przgladarce i po problemi znajdzie sie taki ktory odpowie, proste!

Skomentuj

o to mi wlasnie chodzi, o nic wiecej. ludzie troche zrozumienia dla innych i bedzie latwiej wszystkim :).

Skomentuj

BTW. Spoko głośniki . Polecam dac do małej obudowy- 10-12L- je tylko do zamkniętej. W większej bas będzie ciekawszy ale stracisz na wytrzymałości mocowej. No ale nie przeczytałęm wszystkiego- więcv moge nie łapać sensu dyskusji . Co do winisd- tak, liczcie sobie sami, wszystko jest na stronach ale... Czasem potrzebna jest porada. Gdybyś przedstawił kilka rozwiązań, skomentował co widzisz to ionni by ci pomogli...

Skomentuj

przepraszam ale chlopak powiedzial zeby mu policzyc obudowe... a ja nie wiem czego on oczekuje... czy bardziej mu zalezy na kontroli czy na niskim f3...zalozmy ze podam mu wymiary a pozniej bedzie mial pretensje ze nie gra tak jak chcial...dlatego odeslalem go do audiomani gdzie jest wszystko napisane bardzo przystepnym jezykiem wrecz lopatologicznie dzieki czemu bedzie mogl sam zdecydowac na czym mu zalezy i czego oczekuje od swojej konstrukcji...no i ponadto bedzie mial najwieksza satysfakcje z tego ze zrobil cos sam od podstaw i moze byc z tego zadowolony, pozdro kudlaty

Skomentuj

Czaruję...
                                        X