Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Diy kit do bardzo dużego salonu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Diy kit do bardzo dużego salonu

Przede wszystkim witam wszystkich.
    Jakiś czas temu pozbyłem się swojego sprzętu audio (niestety wykończenie domu wykańcza w dosłownym/każdym tego słowa znaczeniu).
    Do tej pory stały u mnie Infinity Reinessance 90, które były napędzne integrą Mcintosh 6500. Grało to ładnie ale miałem pewne obiekcje co do sceny. Miałem wrażenie że wszystkie instrumenty ustawione są centralnie, pomimo że sam dźwięk odrywał sie od kolumn.
    Chciałbym odbudować sprzęt i stwierdziłem że zamiast pakować się standardowe paczki, zbuduję coś sam
    I tu pojawia się problem, bo sprzęt ma stać w salonie którego powierzchnia z otwatą kuchnią to ok 75-80 m2...wysokość pomieszczenia to chyba 2,65 (ale jeszcze to sprawdzę).
    Chciałbym zbudować raczej jakieś klony, ponieważ dopiero zagłębiam sie w techniczne tematy diy audio i boję się że przy autorskim projekcie popełniłbym zbyt wiele błędów, a że jestem chorobliwym detalistą to niestety taka sytuacja byłaby nieakceptowalna Paczki będę robił sam (z ewentualną małą pomocą ojca stolarza-amatora, ale on jeszcze o tym nie wie).
    Mam do Was prośbę o doradzenie zestawu przetworników który poradziłby sobie na takiej przestrzeni. Zależy mi przede wszystkim na jak najwyższej jakości oraz na tym aby dźwięk nie gubił się na takiej powierzchni. Od razu zaznaczę że nie jestem fanem wąskich kolumn z 18 centymetrowymi głośnikami basowymi. Wizualnie chciałbym (oczywiście wstępnie) zbliżyć się do czegoś podobnego do utopii lub usherów.
    Jeśli chodzi o upodobania muzyczne to słucham zarówno: rocka, muzyki klasycznej, wokalnej, trochę jazzu, chill-out...tak wiec raczej mało sprecyzowane upodobania :)
    Nie spieszy mi się, wolę raczej w pełni świadomie dobrać komponenty i realizować przemyślany projekt.
    Z góry dziękuję za Waszą pomoc.

Najważniejsze pytanie - jaki budżet?
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Myslalem o kwocie ca. 5k na same przetworniki. Pytanie ile trzeba dac za prawdziwy high end?

Skomentuj

Nie na temat...
        pytanie jak zdefiniować ten hi-end

Skomentuj

Nie na temat...
          do takiego salonu to bym wstawił osobiście horny z gardzielą minimum 1m2 na szerokopasmowym np TB w8-1808 i zasilił jakimś lampiakiem
          Last edited by Natalleos; 28.12.2015, 21:06.

Skomentuj

A ja bym wstawił coś takiego

Daleko z Wawy nie masz do Łodzi, możesz wpaść odsłuchać. Te kolumny naprawdę wiele potrafią :)
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

LuSzTi, przepraszam za swoją ignorancję ale co konkretnie u Ciebie stoi? Oczywiscie poza choinką i odkurzaczem
              Last edited by sebasbox; 28.12.2015, 22:52.

Skomentuj

OBL-15 ?
                http://www.troelsgravesen.dk/OBL-15.htm

Skomentuj

3W na berylowym Illuminatorze, SB Satori 13cm i dwóch TIWach 200 XS w obudowie zamkniętej :) Właśnie słucham sobie 4 wersji zwrotnicy i jest naprawdę bardzo dobrze

Skomentuj

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
                    powiem szczerze że nigdy nie miałem do czynienia ani nie słyszałem kolumn typu open buffle...proszę o wyrozumiałość bo im więcej czytam tym mniej wiem...

Skomentuj

Zamieszczone przez sebasbox Zobacz posta
                      powiem szczerze że nigdy nie miałem do czynienia ani nie słyszałem kolumn typu open buffle...proszę o wyrozumiałość bo im więcej czytam tym mniej wiem...
                      Myślę, że wystarczy słowo autora (cenionego przecież) o tym jak to gra, a w szczególności fragment o tym, że gra to najlepiej ze wszystkich jego projektów

Well, the OBL-11 was sold a few years ago (space issue) and I'd forgotten what a 15" on an open baffle does. I knew it was good, but that good? Frankly, it beats any other construction on these pages regardless of price. None of my other speakers even comes close to this. Listening to Niels Henning Ørsted Pedersen on This Is All I Ask, track four, "Just In Time", and you'll know what I mean. The articulation in lower registers is phenomenal and overall dynamics scary. This is close to what an upright bass should sound like. Even the best 10-inch bass in a bass reflex box will never be able to deliver such detail and transient response. Never! Price to pay is size...
                      Trzeba oczywiście brać poprawkę, że on na tym zarabia więc wychwalać będzie wszystko

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                        3W na berylowym Illuminatorze, SB Satori 13cm i dwóch TIWach 200 XS w obudowie zamkniętej Właśnie słucham sobie 4 wersji zwrotnicy i jest naprawdę bardzo dobrze
                        A co to za suby w kącie ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                          A co to za suby w kącie ?
                          To nie suby, tylko monobloki Ravena :P Chyba...

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                            3W na berylowym Illuminatorze, SB Satori 13cm i dwóch TIWach 200 XS w obudowie zamkniętej :) Właśnie słucham sobie 4 wersji zwrotnicy i jest naprawdę bardzo dobrze
                            tak,
                            ale jeszcze do tego wprawne oko wyhaczy dwa monobloki, które też mają coś niecoś do "powiedzenia"(usłyszenia) oprócz kolumn :P

----------------
                            sorki nie doczytałem powyższych postów, gdzie koledzy już "wyhaczyli" monobloki RAVLUS'a oczywiście :)
                            Last edited by dako333; 29.12.2015, 09:19.

Skomentuj

LuSzTi, a na jakiej powierzchni u Ciebie grają te kolumny? Czy kupowałeś przetworniki jako zestaw, wraz z zwrotnicą czy sam wszystko obliczałes (obudowy) i robileś (zwrotnica)?
                              Poczytałem też o opcji, którą zaproponował gi. Z tego co pisze autor/konstruktor to niby brzmią niesamowicie. Niestety w opisie nie ma dla mnie punktu odniesienia tj.
                              -po pierwsze nigdy nie słyszałem konstrukcji typu open-buffle i nawet nie wiem czego sie spodziewać tj. np czy bas jest zwarty czy "pływa", czy schodzi nisko czy raczej jest dodatkiem z uwagi na brak skrzyni, czy jest wyczuwalne budowanie ciśnienia w pokoju czy nie...
                              -po dugie pomijając już najniższe zakresy, czy dzwięk z uwagi na konstukcję jest po prostu inny
                              Z tym cisnieneim to chodzi mi o to że kiedyś słuchałem Infinity Omega i nawet przy dosyć cichym graniu (oczywiście przy określonych utworach) bas było nie tylko słychać ale i czuć, pomimo że nie było go za dużo w stosunku do innych zakresów. W Reinessance tego nie było, ale to była jednak inna konstrukcja nastawiona na inny sposób grania.
                              Kolejna kwestia to czy ułożenie głośników w pionie (przy zachowaniu ostatecznie odpowiednich kątów) ma znaczenie, tj. czy np mogę taką konstrukcje którą zaproponował gi zmodyfikować tak że sama kolumna będzie raczej wysoka i wąska?
                              Czy są jeszcze jakieś inne zestawy z zamkniętą obudową, którymi warto się zainteresować?
                              Last edited by sebasbox; 29.12.2015, 10:23.

Skomentuj

Osobiście słyszałem OB na W8-1772 i dwóch Eminence Alpha 15" na Psvane KT88 x4 + FullMusic 6sn7 x 2 . I się prawie rozpłakałem ze nigdy nie będę miał gdzie czegoś takiego wstawić , usiadłem na podłodze i słuchałem byłem 2 miesiące wcześniej na http://www.nospr.org.pl/pl/koncerty/...istophe-mangou . przyniosłem swoje Jeff Mills & Montpelier Philharmonic Orchestra w flacach (+/-4k 24bit) nie znalazłem różnic ... Na pewno orkiestra była porywająca wtedy kiedy było trzeba a scena zbliżała się do magicznych 170stopni rozpiętości głębokość sceny bardzo przyzwoita . Ale jestem pewien że z "technokotłownią" to sobie nie poradzi bass był głęboki dość szybki wypełniający scenę ale bez ciśnienia . Ogólnie paki od Lusztiego też są imponujące (lubię głęboką prostotę) . Jak Kolega Luszti zaprasza to ja bym się nie pytał dwa razy zabrał jakąś muzykę wpadł do monopolowego po "smarowanie uszóf" i pojechał

Skomentuj

Zamieszczone przez sebasbox Zobacz posta
                                  LuSzTi, a na jakiej powierzchni u Ciebie grają te kolumny? Czy kupowałeś przetworniki jako zestaw, wraz z zwrotnicą czy sam wszystko obliczałes (obudowy) i robileś (zwrotnica)?
                                  Poczytałem też o opcji, którą zaproponował gi. Z tego co pisze autor/konstruktor to niby brzmią niesamowicie. Niestety w opisie nie ma dla mnie punktu odniesienia tj.
                                  -po pierwsze nigdy nie słyszałem konstrukcji typu open-buffle i nawet nie wiem czego sie spodziewać tj. np czy bas jest zwarty czy "pływa", czy schodzi nisko czy raczej jest dodatkiem z uwagi na brak skrzyni, czy jest wyczuwalne budowanie ciśnienia w pokoju czy nie...
                                  -po dugie pomijając już najniższe zakresy, czy dzwięk z uwagi na konstukcję jest po prostu inny
                                  Z tym cisnieneim to chodzi mi o to że kiedyś słuchałem Infinity Omega i nawet przy dosyć cichym graniu (oczywiście przy określonych utworach) bas było nie tylko słychać ale i czuć, pomimo że nie było go za dużo w stosunku do innych zakresów. W Reinessance tego nie było, ale to była jednak inna konstrukcja nastawiona na inny sposób grania.
                                  Kolejna kwestia to czy ułożenie głośników w pionie (przy zachowaniu ostatecznie odpowiednich kątów) ma znaczenie, tj. czy np mogę taką konstrukcje którą zaproponował gi zmodyfikować tak że sama kolumna będzie raczej wysoka i wąska?
                                  Czy są jeszcze jakieś inne zestawy z zamkniętą obudową, którymi warto się zainteresować?
                                  To jest autorski projekt. Czyli on to robi dla siebie, a wie co robi. Jesli zaprasza to na twoim miejscu skorzystał bym z okazji.

Skomentuj

majac salon o takich gabarytach nie zastanawialbym sie i robil kolumny w odgrodach.

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                                      majac salon o takich gabarytach nie zastanawialbym sie i robil kolumny w odgrodach.
                                      "Tyz prowda" Albo "Trąby Jerychońskie" Polecam pooglądać Bodnar Audio

Skomentuj

Mi od dawna chodzi po głowie odgroda na 15" (ewentualnie 2x15" ) tylko wolał bym coś wielkości Jamo R909 ;-)

Te OBL-15 mają prawie metr szerokości, to już z lekka przesada jak dla mnie ;-)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X