Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Moja wizja altusów 140

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Moja wizja altusów 140

Przód i tył obłoga dębowa 1,5 mm.
    Mozaika -egzotyczna deska mocno oleista.
    Pierścienie oczyszczone i anodowane.
    Głośniki regenerowane we Wrześni.
    Całość olejowana.
    Pozdrawiam

Super, ale chyba nie ten dzial kolego. Poza tym trzeba bylo zrobic lewa i prawa, a nie dwie lewe.

Skomentuj

Dzięki
      To poproszę moderatora o przeniesienie wątku w inne miejsce.
      Takie były w oryginale , przynajmniej ja takie dostałem.

Skomentuj

Fajnie że Ci się chciało, ale tubka Tonsila nie nadaje się do słuchania.

Skomentuj

Szkoda. Duzo solidnej roboty stolarskiej, a od strony akustycznej zadnej poprawy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
            Szkoda. Duzo solidnej roboty stolarskiej, a od strony akustycznej zadnej poprawy.
            No właśnie to miałem napisać.
            Zabrałeś się kompleksowo, obejrzałem cały Twój film i widać że włożyłeś dużo pracy. Do końca liczyłem że jednak wstawisz choć jedno wzmocnienie wewnątrz...
            Poza tym mogłeś zrobić nową obudowę ze świeżej płyty bo wiórówka po kilkunastu latach jest bardzo krucha. Dużo byś nie wydał na MDF.

P.S Czy tylko mi się kojarzy wzór z deską do krojenia ?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez dobro Zobacz posta
            Takie były w oryginale , przynajmniej ja takie dostałem.
            No właśnie w Altusach jest DUŻO do poprawy a TY miałeś ku temu świetną okazję.
            Last edited by Rfck; 30.12.2015, 13:09.

Skomentuj

Z drugiej strony nie ma co winic kolegi, ze nie poprawil tego dziadostwa. Dostal zlecenie od jakiegos fanatyka Altusow, zeby zrobic je ladniej, a reszta niech zostanie, bo przeciez gra zajebiscie! :)

Skomentuj

Przeniosłem, na początku zastanawiałem się gdzie, niech leży w akustyce. Ten projekt pokazuje, że altus jest wieczny i niezniszczalny 😉
                Last edited by Marios; 30.12.2015, 14:18.

Skomentuj

Na poprawę dźwięku nie liczyłem , czytałem nawet o niepochlebnych opiniach.
                  Z zamiłowania jestem stolarzem amatorem i reanimuję stare graty i daję im nowe życie( jak zasugerował Rfck teraz kolumny mogą służyć jako deska do krojenia :)
                  Miałem pomysł na mozaikę i zrealizowałem go.
                  Miałem duży sentyment do nich i żeby się ich pozbyć musiałem je zreanimować- tak to ujmę :)
                  Dziękuję za miłe słowa
                  pozdrawiam serdecznie

Skomentuj

Miałem duży sentyment do nich i żeby się ich pozbyć musiałem je zreanimować- tak to ujmę
                    Dziękuję za miłe słowa
                    pozdrawiam serdecznie
                    Jasne, ja to rozumiem ale nasze myślenie opiera się głównie na aspekcie brzmieniowym i po prostu szkoda że nie poprawiłeś nic w kwestii akustycznej

Skomentuj

Przód i tył obłoga dębowa 1,5 mm.
                      raczej OBŁÓG DĘBOWY
                      szkoda ze polozony w zla strone :(
                      zamiast wyszczuplic wiekowa sylwetke to niepotrzebnie poszerzyles je optycznie :(

Mozaika -egzotyczna deska mocno oleista
                      to jest jakis gotowiec czy sam robiles taka mozaike?

Pierścienie oczyszczone i anodowane.
                      sorki, ale ten mat wyglada jak tani plastik :(
                      wiem ze oryginalny polysk tracil lekka tandeta, ale chyba by tu lepiej wygladal.
                      na tegorocznym audio show bylo sporo kolumn z blyszczacymi pierscieniami

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                      chyba nie ten dzial kolego.
                      niech autor uzupelni opis to wrzuci sie do gotowych. obecnie to mozna to wrzucic do buowanie na ekranie bo poza fotkami niewiele podales :/

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                      obejrzałem cały Twój film i widać że włożyłeś dużo pracy.
                      jestem w pociagu na hotspocie wiec teraz nie widze filmu. zobacze jak wroce do siebie

Skomentuj

Rfck, a jak można Altusa poprawić? Ma grać jak altus, cyk cyk bum bum Bad Boys Blue. Chyba muszę odwiedzić kumpla, dalej tłucze na 140 z ampli kasprzaka.

obejrzałem cały Twój film i widać że włożyłeś dużo pracy
                        Ja też, naprawdę kawał roboty. Gratuluję zaangażowania.

Skomentuj

Również gratulacje.
                          Arsenał elektronarzędzi bardzo przyzwoity. Widać do czego zagłębiarka się przydaje.
                          Jaki to klej i producent jeżeli można wiedzieć.

Skomentuj

Frezy pod pierścienie to by było to ( choć jakości brzmienia by nie poprawiło)

bzdury pisze trzeba było by drugi front nakleić :biggrin:

Skomentuj

Obejrzałem film. Ależ puzzle. Ale rzeczywiście trochę szkoda że ten nakład pięknej pracy trafiony w Altusy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                to jest jakis gotowiec czy sam robiles taka mozaike?
                                Sam z deski parkietowej ,jest na filmie

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                szkoda ze polozony w zla strone
                                zamiast wyszczuplic wiekowa sylwetke to niepotrzebnie poszerzyles je optycznie
                                Lubię rozpasane figury :) jeden woli Botero drugi Egona Schiele

Zamieszczone przez czekin1 Zobacz posta
                                Również gratulacje.
                                Arsenał elektronarzędzi bardzo przyzwoity. Widać do czego zagłębiarka się przydaje.
                                Jaki to klej i producent jeżeli można wiedzieć.
                                dzięki
                                wurth klasa d3 Dyspersja polioctanu winylu ,przelany do butelki z czegoś innego

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                                Obejrzałem film. Ależ puzzle. Ale rzeczywiście trochę szkoda że ten nakład pięknej pracy trafiony w Altusy.
                                mnie nie szkoda, bo należę do tych szczęściarzy , dla których praca jest przyjemnością. :biggrin: dzięki
                                Last edited by dobro; 30.12.2015, 20:56.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                                  Rfck, a jak można Altusa poprawić? Ma grać jak altus, cyk cyk bum bum Bad Boys Blue. Chyba muszę odwiedzić kumpla, dalej tłucze na 140 z ampli kasprzaka.
                                  Wywalić głośniki
                                  Wymienić chociażby tweetera, nawet byle jaka kopółka ( no może poza sc10N :P) grałaby lepiej na takiej zwrocie jaka jest.
                                  Bez pomiarów niewiele . Zawsze można by się pobawić strojeniem br bez pomiarów.

przelany do butelki z czegoś innego
                                  No to akurat na pewno wszyscy zauważyli :P chyba żaden producent nie napisałby samego "klej" i to odręcznie

mnie nie szkoda
                                  Efekt wizualny jest zapewne taki jaki chciałeś natomiast nam jest szkoda że nie podszedłeś choć trochę od strony akustycznej

Skomentuj

Efekt wizualny jest zapewne taki jaki chciałeś natomiast nam jest szkoda że nie podszedłeś choć trochę od strony akustycznej
                                    Ale powiedz jaki byłby tego sens ? To tak jakby trupowi robić trwałą ondulację. No nie ma potrzeby, wystarczy go trochę przypudrować i będzie okej.

Altus to Altus, żeby zagrał to wypadałoby wymienić każdy z głośników. Jeśli nie, to przynajmniej wysoki i średni. Basowcowi można by zmienić litraż i strojenie. Oczywiście wykonać porządną zwrotnicę, bo podziały w Altkach były śmieszne. Jednak czy miało by to sens ? Nie było by to już Altusem, więc dla kolekcjonerów czy fanatyków, bez wartości. Dla kogoś szukającego dobrego dźwięku, też nie stały by się łakomym kąskiem.
                                    Ja uważam, że autor zrobił dobrze, że nie poprawiał tam nic akustycznie. W takiej formie te kolumny predzej znajdą właściciela. Zostały ładnie odświeżone, nabrałby bardziej nowoczesnego designu więc jak ktoś chce mieć Altusa z racji jego legendy, to nie będzie wstydu postawić go nawet w ładnym salonie. Na tle innych Altusów, te się odróżniają - łatwiej będzie sprzedać i zarobić kasę na lepsze DIY.

Brawo dla autora, projekt renowacji udany :)

Skomentuj

dopiero obejzalem filmik
                                      WIELKI SZACUNEK!
                                      tyle cierpliwosci, pasji i poswieconego czasu

brakuje nam obecnie takich pasjonatow specjalistow

szkoda ze tyle pracy tylko i wylacznie na altusy...

Skomentuj

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
                                        Ale powiedz jaki byłby tego sens ?
                                        TO zależy,bo jeśli miałyby być, stać i przypominać stare czasy to bym zostawił w oryginale i nawet im wyglądu nei zmieniał. Jeśli jednak miałbym ich słuchać i miał do nich wielki sentyment zostawiłbym takie jakie są ale zmodyfikowałbym zwrotnicę, pobawił się litrażem, strojeniem i wywaliłbym tweetera.

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
                                        Altus to Altus, żeby zagrał to wypadałoby wymienić każdy z głośników. Jeśli nie, to przynajmniej wysoki i średni. Basowcowi można by zmienić litraż i strojenie. Oczywiście wykonać porządną zwrotnicę, bo podziały w Altkach były śmieszne.
                                        Widziałeś kiedyś porządnie przerobione lub poprawione altusy ? Ja też nie :) Jesli oceniamy zainteresowanie altusami po przeróbkach typu "nowe bassowe głośniki 888 albo inne świetne głośniki" to rzeczywiście nie ma zainteresowania takim szajsem.
                                        Last edited by Rfck; 01.01.2016, 02:07.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X