Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dopasowanie kolumn i reszty zestawu do pomieszczenia

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dopasowanie kolumn i reszty zestawu do pomieszczenia

Witam wszystkich.
    Jestem laikiem jeżeli chodzi o sprzęt audio w związku z tym chciałbym prosić o dopasowanie mi zestawu grającego do pomieszczenia.
    Oczywiście kolumny chciałbym wykonać własnoręcznie dlatego najlepiej proszę o ewentualne podesłanie projektów. Hobbystycznie zajmuje się stolarką a z drobną elektroniką miałem do czynienia.
    Plan jest taki że zestaw chciałbym zacząć składać od kolumn stereo dobrej jakości a z czasem rozbudować go do zestawu kina domowego 5.0 lub 5.1. Nie wiem czy zestaw powinien mieć Subwoofer czy lepiej obyć się bez niego. Na przetworniki do kolumn stereo chciałbym przeznaczyć ok 800zł za sztukę (chyba że dorzucając trochę można podnieść znacznie jakość kolumn). Muzyka jakiej słucham to głównie rock nieraz blues, jazz (i wiadomo nieraz będą to filmy). Reszta głośników myślę że powinny być tańsze. Parter jest wielkości 7,6m na 7,6 czyli 58m z czego salon z kuchnią mają ok 45m. Do tego chciałbym jeszcze prosić o dopasowanie amplitunera do tego zestawu żeby wszystko razem ładnie grało. Co do ceny amplitunera to dobrze by było zmieścić się w cenie do 2000 chyba że się nie da, a jak będzie taniej to jeszcze lepiej. Mam nadzieję że umieściłem wszystkie potrzebne wiadomości. Pozdrawiam.

Last edited by domin77; 03.01.2016, 20:23.

Zamieszczone przez domin77 Zobacz posta
    Muzyka jakiej słucham to głównie rock nieraz blues, jazz (i wiadomo nieraz będą to filmy).
    proponuje zastanowic sie czego bedziesz uzywal czesciej. amplituner kina domowego niestety daje nieco gorsze efekty niz sprzet stereo

Skomentuj

+1, dobre stereo w cenie przeciętnego 5.1 daje lepsze efekty, nawet w filmach

Skomentuj

Zdecydowanie częściej będę korzystał ze stereo czyli słuchał muzyki. Nie chce wrzucać czegoś typu zeusy żeby tylko głośno buczało. Zależy mi na dopasowaniu projektu kolumn za ok 1500zł(na przetworniki) do mojego pomieszczenia żeby się później nie okazało że wybrałem coś za słabego, za mocnego lub jeszcze coś innego. Kolumny muszą stać we wnęce po prawej stronie czyli będą oddalone od siebie o niecałe 3 metry

Skomentuj

Zestaw podgłogowy czy monitory na podstawkach?
          Z tego co widze masz 28m^3 / 9mkw to dwu drożne wystarczą.

Skomentuj

El_liero interesuje mnie zestaw podłogowy, a metrów kw jest 45 razem z kuchnią (to pośrodku salonu to słup z podciągiem pod sufitem)

Skomentuj

narysuj pi razy oko mapkę ze ścianami i odległościami, żeby się nie okazało, że faktyczna powierzchnia pomieszczenia to 45 m2 - a to ma mega duże znaczenie.

Skomentuj

45m kw, dwudrożne podłogówki pasują. Co do basu to zastanów się nad średnicą nisk-średnio tonowego. Patrząc na preferencje muzyczne to wiele go nie potrzebujesz. Nie za duży przetwornik co można ciąć wyżej.
                A tu zaś do filmów, to przydało by ci się sporo zejscia. Konstrukcja Bass reflex, duża średnica membrany, niski Qts, wysoki Qms.
                Podejmij decyzję.
                Teraz musisz przetrzepać dział gotowych konstrukcji znaleźć coś co ci pasuje, poczytać co ludzie piszą, pokaż tutaj swoje typy.

Skomentuj

Witam, trochę to trwało i sprawa wygląda teraz tak. Po głębszych przemyśleniach stałem się szczęśliwym posiadaczem wzmacniacza stereo YAMAHA AX 900. I znów wracamy do dopasowania kolumn. Z wielu opinii które czytałem, większość była zadowolona z kolumn STX F300 i twierdzą że w tej cenie ciężko znaleźć coś lepszego. Jeśli się nie mylę to przetworniki do nich będą kosztowały ok 800zł za szt. Czy takie zestawienie może być za te pieniądze? Ewentualnie gdyby zwiększyć koszty do 1000zł za szt to dałoby się zrobić coś ciekawszego?

Skomentuj

Czaruję...
                  X