Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pierwsze DIY - pomoc w wyborze projektu kolumn podstawkowych - 3SM czy projekt od Pawel S.?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pierwsze DIY - pomoc w wyborze projektu kolumn podstawkowych - 3SM czy projekt od Pawel S.?

Cześć Forumowiczom w Nowym Roku :)

Po sprzedaży Tannoy Mercury M1 potrzebuje kolumn podstawkowych do słuchania muzyki.

Pierwotnie zakładałem zakup używanych z allegro. Z biegiem czasu zainteresowałem się DIY. Projektów w sieci jest ogrom, wiele przemyślanych - chciałbym zacząć od kopiowania sukcesów innych. Na własne konstrukcje przyjdzie czas.

Póki co znalazłem dwa projekty - myślę, że wszystkim znane:
    1. 3SM - Seas STX Studio Monitor (http://audiohobby.pl/index.php?topic=4747.0)

Potrzebne elementy i ich koszt:
    Głośniki:
    STX GDN-18-140-8-AWX (W.18.180.8.FCX) - 195 zł
    Seas 27TBFC/G - 195 zł

Do tego zwrotnice około 200 zł.

Wychodzi sumarycznie - bez elementów obudowy - około 1000 zł!

2. STX W.15.140.8.MCX (GDN 14 SCX) + T.10.200.8.PC (lub PCX) - projekt by Pawel S. (http://diyaudio.pl/showthread.php/25...ekt-by-Pawel-S)

Potrzebne elementy i ich koszt:
    Głośniki:
    STX W.15.140.8.MCX (GDN 14 SCX) - 53 zł
    T.10.200.8.PC - 39 zł

Do tego zwrotnice około 200 zł.

Wychodzi sumarycznie - bez elementów obudowy - około 400 zł!

Jak widać oba projekty cechują się znaczącą różnicą w kosztach. Tu dochodzę do miejsca w którym przyda mi się porada od osób które siedzą w temacie sporo więcej.

3SM niestety ale wydaje mi się, na obecnym etapie znajomości DIY przez moją osobę - zbyt drogi. Z drugiej strony stoi fakt, że chciałbym zbudować kolumny na dłuższy okres czasu. Oczywiście biorę pod uwagę dalszą zabawę w DIY, jednak założenie jest, że tworze kolumny docelowe, nie na testy czy dla zabawy.

Zrodziło mi się kilka pytań:
    1. Czy duża będzie różnica w jakości dźwięku pomiędzy oboma projektami?
    2. Jak mniemam projekt Pawel.S mogę lekko zmodyfikować, tj. zwiększyć objętość obudowy (o czym pisał Paweł w swoim wątku) by uzyskać większy bas?
    Obliczeń dokonam w programie WinISD Pro.
    3. Gdzie najlepiej robić zakupy? Jest jakiś sklep współpracujący z forum?
    4. Czy w cenie jaką zapłacę za zrobienie kolumn będę one lepsze/gorsze względem używanych/nowych które mogę kupić na allegro?

Jeśli jest inny projekt godny uwagi to proszę mi podesłać.

Generalnie mieszkam w bloku i liczę się z sąsiadami, dlatego muzyki nie słucham bardzo głośno. Nie chcę zatem głośnych kolumn. Raczej zależy mi na czystości dźwięku, a nie na basie. Przykładowo Tannoye M1 miały dla mnie w zupełności wystarczający bas.

Póki co to wszystkie wątpliwości. Chętnie podejmę decyzję który projekt jest odpowiedni i rozpocznę proces zaupów

Brałeś pod uwagę projekt Pawła S. na STX W.18.200.8.MCX?
    Dodatkowo na tej zwrotnicy można bez zmian wstawić wysokotonowy AL.X od STX. Kilka osób pisało żę gra przyjemniej niż PC.X. Głośnika PC nie bierz nawet pod uwagę.
    3SM nie słyszałem. Mam kolumny klony FX-300 na tym niskotonowym co w 3SM i jak dla mnie grają bardzo fajnie.
    Robiłem również monitorki 14SCX i PCX w obudowie 9L. Byłem bardzo pozytywnie zaskoczony jak zagrały.

Skomentuj

Zamieszczone przez zapsu Zobacz posta
      Jak widać oba projekty cechują się znaczącą różnicą w kosztach.
      Bo głośniki to zupełnie inna bajka.

1. Czy duża będzie różnica w jakości dźwięku pomiędzy oboma projektami?
      Musisz spytać kogoś kto słuchał obu na tej samej elektronice.

2. Jak mniemam projekt Pawel.S mogę lekko zmodyfikować, tj. zwiększyć objętość obudowy (o czym pisał Paweł w swoim wątku) by uzyskać większy bas?
      Wątpie aby bas był dużo niższy.

3. Gdzie najlepiej robić zakupy? Jest jakiś sklep współpracujący z forum?
      Nie ma i nie promujemy tutaj sklepów. Poczytaj wątek opinie o sklepach, uczciwszej porady nie dostaniesz.

4. Czy w cenie jaką zapłacę za zrobienie kolumn będę one lepsze/gorsze względem używanych/nowych które mogę kupić na allegro?
      Temat rzeka. Zakładam, że ktoś będzie chciał sprzedać dobry sprzęt i wylicytujesz go tanio, co wtedy? Jeśli zrobisz fajny projekt na pewno wyjdzie Cię taniej niż gotowe zestawy w salonie.

Generalnie mieszkam w bloku i liczę się z sąsiadami, dlatego muzyki nie słucham bardzo głośno. Nie chcę zatem głośnych kolumn. Raczej zależy mi na czystości dźwięku, a nie na basie. Przykładowo Tannoye M1 miały dla mnie w zupełności wystarczający bas.
      Czystość dźwięku i głośności nie można porównywać do basu. Potrzebujesz wszystkiego w całym pasie w wystarczającej ilości. Bardziej wielkość pokoju ma tu znaczeniu.

Skomentuj

Zamiast projektu na 14SCX możesz zrobić na 18SCX w monitorze. Basu będziesz miał więcej.

Skomentuj

Zamieszczone przez malikowy Zobacz posta
          Zamiast projektu na 14SCX możesz zrobić na 18SCX w monitorze. Basu będziesz miał więcej.
          Proponujesz to samo co Adzik94.

Chodzi o: http://diyaudio.pl/showthread.php/25...ekt-by-Pawel-S

Jedyna zmiana to upakowanie głośników do monitorów. Chcę zastosować obudowy z oryginalnego projektu Pawel.S. Podoba mi się wizualnie poziomy BR.

1. Obudowy muszę przeliczyć od nowa?
          2. Zwrotnice od nowa?

Skomentuj

Najlepiej chyba kupić głośniki i część części od producenta.
            18SCX też możesz zrobic w monitorze i szczelinowy br. Musisz tylko zachować szerokość ścianki przedniej i odległości miedzy głośnikami oraz objętość obudowy. Br szczelinowy przelicz tak żeby powierzchnia oraz długość portu zgadzała się z oryginałem. A i BR możesz zrobić z przodu. Zwrotnica zostaje taka sama.
            Jak sie mylę to poprawcie.

Skomentuj

3SM, szybko docenisz zalety Seasa, to świeny głośnik, AWX odwdzięczy sie również jeśli podepniesz go do mocnego i wydajnego tranzystora.
              Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Podsumowując:
                1. Biorę tą obudowę: https://diyaudio.pl/i/47/angib06tutz...1420754939.jpg
                2. Szerokość ścianki przedniej i odległość pomiędzy głośnikami biorę z tego rysunku http://pawel.diyaudio.pl/stx%20fg%20...%20wymiary.PDF.
                3. Objętość wyliczam WinISD Pro i zgodnie z wynikami dostosowuje rozmiary https://diyaudio.pl/i/47/angib06tutz...1420754939.jpg do wyników, pamiętając o warunkach z pkt 2.
                4. Zwrotnice biorę z tematu http://diyaudio.pl/showthread.php/25...ekt-by-Pawel-S

Dobrze przyjmuje?

Skomentuj

Coś zle pokombinowales, obudowa pod 14scx, zwrotnica od 18AWX i PCX, na ktory projekt ostatecznie sie zdecydowales?
                  Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Monitory Pawla.S.

Powyżej zalecano zmianę 14SCX na 18SCX. Pierwotna obudowa od 14SCX będzie za wąska. Dlatego biorę obudowę od 14SCX lecz wymiarami ją dostosowuję do 18SCX czyli poszerzam i zwiększam pojemność zgodnie z obliczeniami z WinISD Pro - zakładam, że 18SCX wymagają większej objętości niż 14 SCX.

Skomentuj

14scx to fajny głośnik. Mam go w monitorze z awx na górze.
                      Osobiście dziś bym celował w alx na górze i pewnie by to był w tej cenie hit.

17scx gorsza średnica i brak zwrotki na forum więc ja odradzam.
                      <iframe width="400" height="435" src="https://zrzutka.pl/u3nedj/widget/2" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>

Skomentuj

Dobrze myślisz. Napisz do Kraken90 w jakim litrażu ostatecznie robił swoje 18SCX, może Ci nawet wymiary całe poda, wtedy zostaje dostosowanie tego pod BR szczelinowy jeśli taki chcesz.
                        W temacie pisał że około 16L. Może jeszcze Paweł się wypowie czy robił jakieś pomiary i czy zachować te 16 czy coś ruszać.

Ps. tak, chodziło mi o to samo co Adzikowi tylko jeszcze nie było jego postu jak stronę ładowałem, no i 17SCX a nie 18
                        Last edited by malikowy; 04.01.2016, 16:02.

Skomentuj

18AWX miałem w 21L, i 39Hz tylko go (wygrzewałem) do TL, bas nisko schodził podobało mi się to granie.

Skomentuj

Zobaczę jakie wymiary uzyskam dla 18SCX. Jeśli za duże to wykonam wg oryginalnego projektu. Na większe kolumny przyjdzie czas później :)

Skomentuj

Czaruję...
                            X