Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dayton Audio PS180-8 6-1/2"

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dayton Audio PS180-8 6-1/2"

Czy ktoś miał do czynienia z tym głośnikiem?
    Szukam full-range w okolicy 400zł za sztuke
    marcinsywala.pl
    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Nie na temat...
    woow Hermes, ostatnio chyba mamy podobne zainteresowania

Skomentuj

jeszcze ten http://www.seas.no/index.php?option=...=53&Itemid=466 jest dość ciekawy ... jak nie ciekawszy . do wyłapania w kwocie około 450zł /szt

Skomentuj

Dzięki za propozycje!
        Znalazłem jeszcze Fostex FE108EZ.

Z szerokopasmowcem będą grały dwie 15" - przynajmniej taki jest plan.
        marcinsywala.pl
        Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
          Z szerokopasmowcem będą grały dwie 15" - przynajmniej taki jest plan.
          Jak chcesz to wszystko połączyć? Doły aktywnie osobnymi wzmacniaczami czy całość pasywka?

Skomentuj

Wszystko pasywka
            marcinsywala.pl

Skomentuj

http://www.oaudio.de/en/Loudspeaker-...d-W8-2145.html

Skomentuj

Według mnie z technicznego punktu widzenia:
                Seas < TB < Dayton < Fostex
                O Fostexie slyszalem tylko jedna opinie - pozytywną.
                TB może mieć ciekawy charakter ze względu na konstrukcję "underhang"
                Zasumuluj odpowiedź częstotliwościową dla dolnych rejestrów każdego z przetworników i zobacz jaki bas ci odpowiada.

Skomentuj

Co brakuje Seasowi?

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                    Zasumuluj odpowiedź częstotliwościową dla dolnych rejestrów każdego z przetworników i zobacz jaki bas ci odpowiada.
                    Za bas będą odpowiadały dwie 15" na stronę
                    marcinsywala.pl

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
                      Co brakuje Seasowi?
                      Dla mnie jest naprawdę duża różnica między dołem a górą tego głośnika w spl, trza mieć odwagi aby się za niego zabrać. Ale to może przewrażliwienie

- - - - - aktualizacja - - - - -

Co innego ten:)

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                        Dla mnie jest naprawdę duża różnica między dołem a górą tego głośnika w spl, trza mieć odwagi aby się za niego zabrać. Ale to może przewrażliwienie
                        Filtr półkowy to taki problem?

Skomentuj

Dla mnie jest naprawdę duża różnica między dołem a górą tego głośnika w spl
                          - a wziąłeś pod uwagę inne warunki pomiarów katalogowych TB i SEAS ??

Takie porównywanie 3 pomiarów 3 producentów robionych za każdym razem w innych warunkach jest mało miarodajne. Trzeba by wygrzebac gdzie pomiary z jednego żródła :)

Do porównania 8 calówek szerokopasmowych lepszy będzie PS220 :) http://www.parts-express.com/dayton-...river--295-346

Pomiary TB są bardzo zbliżone do pomiarów wykonywanych przed "Nas" w warunkach amatorkich ( prawdopodobnie w obudowach a nie ogrodzie ). Kluję Mnie jednak osobiście skala 10dB i mikro format pomiarów. Co dla Oka jednoznacznie sprawia wrażenie bardziej liniowych 5dB skok na pomiarze ma niecałe 2mm wysokości :) Co nie zmienia faktu że TB potrafi robić szerokopasmówki.
                          Szerokopasmówki i subwoofery. Cała reszta to średnie produkty :)
                          Last edited by Zap Projekt; 11.01.2016, 20:45.

Skomentuj

Co brakuje Seasowi?
                            Porównując do reszty to seas nie ma zoptymalizowanej geometrii górnego zwieszenia, dolnego zawieszenia oraz nie ma korektora fazy/kierunkowości.

Dla mnie jest naprawdę duża różnica między dołem a górą tego głośnika w spl, trza mieć odwagi aby się za niego zabrać. Ale to może przewrażliwienie :)
                            to akurat jest zaletą, jeżeli całkowitym źródłem promieniującym tą energię akustyczną (powyżej 3kHz) jest membrana (a tak pewnie jest) a nie dolne zawieszenie czy odbicia spod kosza. Wtedy znając się na filtrach, można stłumić tą energię, a tym samym obniżasz całkowite zniekształcenia harmoniczne - powinno grać lepiej.

Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
                            Za bas będą odpowiadały dwie 15" na stronę
                            No to pozostaje ci jakimś cudem posłuchać ich.
                            Albo zastanów się, jaki materiał membrany może ci odpowiadać, bo jeżeli przetworniki mają tą samą ch-ke częstotliwościową, można odróżnić (nie łatwo) plastik od aluminium itp.
                            Albo Ch-ką częstotliwościową, która była by ci z góry zbliżona do tego co chcesz osiągnąć.
                            Albo ktoś już miał któregoś?

Co do warunków pomiarowych - jeżeli są bardzo odmienne to rzeczywiście trzeba zdawać sprawę sobie z tego i uwzględnić do obliczeń.

Skomentuj

Ja mam TB W4-1320SIF połączone z PAP1075 i zdecydowanie ten maluszek daje radę. Problemem jest to, że ma on moc tylko 25W. Przy większych poziomach głośności obawiał bym się, że może ulec zniszczeniu. A tak w ogóle to właśnie w dniu wczorajszym przyszła do mnie paczka z PureAudioProject z dalszymi dwoma PAP1075 i planuję sklecić coś na kształt Trio10 więc będę szukał szerokopasmówki do towarzystwa dla tych 10" wooferów. Sam jestem ciekaw twojej opinii na temat tego Dayton'a.

Skomentuj

Ja przerabiałem tylko 8 calowe; TB W8-1772, Dayton PS220, Seas FA22RCZ, FOSTEX FE206en. U mnie najrówniej wyszedł Dayton. Brzmieniowo do dzisiaj bije się miedzy TB a Daytonem. Generalnie od dłuższego czasu w hornach siedzą Daytony. Ciekawą i tańszą alternatywą są tańsze serie TB. Niestety jeszcze nie próbowałem. Bo trochę się zraziłem dostępnością. TB robi coś potem wycofuje. Także zaczynasz projekt zrobisz a potem się okazuje że już głośników nie ma :)
                                Pionner SC-LX-58/Yamaha CDC555/DIY Single-Ended na VT52/Dayton PS220/3-way Audax Satori

Skomentuj

- - - - - aktualizacja - - - - -

Co innego ten:)
                                  ja mam tego seasa w klozecie 60L jest rewelacyjny http://diyaudio.pl/showthread.php/27...encyjnej-Seasa

no i jest jeszcze na tym Harpia B 300 mini
                                  Last edited by Natalleos; 20.01.2017, 15:55.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X