Według mnie z technicznego punktu widzenia:
Seas < TB < Dayton < Fostex
O Fostexie slyszalem tylko jedna opinie - pozytywną.
TB może mieć ciekawy charakter ze względu na konstrukcję "underhang"
Zasumuluj odpowiedź częstotliwościową dla dolnych rejestrów każdego z przetworników i zobacz jaki bas ci odpowiada.
Dla mnie jest naprawdę duża różnica między dołem a górą tego głośnika w spl
- a wziąłeś pod uwagę inne warunki pomiarów katalogowych TB i SEAS ??
Takie porównywanie 3 pomiarów 3 producentów robionych za każdym razem w innych warunkach jest mało miarodajne. Trzeba by wygrzebac gdzie pomiary z jednego żródła :)
Pomiary TB są bardzo zbliżone do pomiarów wykonywanych przed "Nas" w warunkach amatorkich ( prawdopodobnie w obudowach a nie ogrodzie ). Kluję Mnie jednak osobiście skala 10dB i mikro format pomiarów. Co dla Oka jednoznacznie sprawia wrażenie bardziej liniowych 5dB skok na pomiarze ma niecałe 2mm wysokości :) Co nie zmienia faktu że TB potrafi robić szerokopasmówki.
Szerokopasmówki i subwoofery. Cała reszta to średnie produkty :)
Dla mnie jest naprawdę duża różnica między dołem a górą tego głośnika w spl, trza mieć odwagi aby się za niego zabrać. Ale to może przewrażliwienie :)
to akurat jest zaletą, jeżeli całkowitym źródłem promieniującym tą energię akustyczną (powyżej 3kHz) jest membrana (a tak pewnie jest) a nie dolne zawieszenie czy odbicia spod kosza. Wtedy znając się na filtrach, można stłumić tą energię, a tym samym obniżasz całkowite zniekształcenia harmoniczne - powinno grać lepiej.
No to pozostaje ci jakimś cudem posłuchać ich.
Albo zastanów się, jaki materiał membrany może ci odpowiadać, bo jeżeli przetworniki mają tą samą ch-ke częstotliwościową, można odróżnić (nie łatwo) plastik od aluminium itp.
Albo Ch-ką częstotliwościową, która była by ci z góry zbliżona do tego co chcesz osiągnąć.
Albo ktoś już miał któregoś?
Co do warunków pomiarowych - jeżeli są bardzo odmienne to rzeczywiście trzeba zdawać sprawę sobie z tego i uwzględnić do obliczeń.
Ja mam TB W4-1320SIF połączone z PAP1075 i zdecydowanie ten maluszek daje radę. Problemem jest to, że ma on moc tylko 25W. Przy większych poziomach głośności obawiał bym się, że może ulec zniszczeniu. A tak w ogóle to właśnie w dniu wczorajszym przyszła do mnie paczka z PureAudioProject z dalszymi dwoma PAP1075 i planuję sklecić coś na kształt Trio10 więc będę szukał szerokopasmówki do towarzystwa dla tych 10" wooferów. Sam jestem ciekaw twojej opinii na temat tego Dayton'a.
Ja przerabiałem tylko 8 calowe; TB W8-1772, Dayton PS220, Seas FA22RCZ, FOSTEX FE206en. U mnie najrówniej wyszedł Dayton. Brzmieniowo do dzisiaj bije się miedzy TB a Daytonem. Generalnie od dłuższego czasu w hornach siedzą Daytony. Ciekawą i tańszą alternatywą są tańsze serie TB. Niestety jeszcze nie próbowałem. Bo trochę się zraziłem dostępnością. TB robi coś potem wycofuje. Także zaczynasz projekt zrobisz a potem się okazuje że już głośników nie ma :)
Pionner SC-LX-58/Yamaha CDC555/DIY Single-Ended na VT52/Dayton PS220/3-way Audax Satori
Skomentuj