Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Yamaha R-N500 i FX-300 jak to zagra?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Yamaha R-N500 i FX-300 jak to zagra?

Witam wszystkich po raz pierwszy i pewnie nie ostatni oraz liczę, że mój post nie wyląduje w koszu szybciej niż go zamieściłem.
    Postanowiłem napisać do Was o paradę ws. doboru i wykonania kolumn. Zamierzam kupić amplituner Yamaha R-N500. Dlaczego on? Zaraz usłyszę głosy, że tylko wzmacniacz, a nie żaden amplituner. Otóż powodów jest kilka. Pierwszy to, że ma wszystko co potrzebuję. No bez CD, ale to chcę dokupić później. Ma radio FM i sieciowe, DLNA, USB (FLAC) no i moc dość poważną ok. 100W/kanał przy 8 omach. Po drugie jest pozytywnie opisany w http://audio.com.pl/testy/stereo/amp...-yamaha-r-n500 . A po trzecie nie jestem “Hi-End-owcem” , a jedynie potrzebuję dobrego sprzętu Hi-Fi. Pomyślałem, że właściwymi kolumnami będą FX-300 dobrze opisane w DIY. Podoba mi się tradycyjny kształt obudowy i kolorystyka (orzech). Muzyka to najczęściej blues, rythm and blues, rock (typu Dire Straits, Genesis) radiowa Trójka prawie bez przerwy. Zależy mi na dość konkretnym basie. Pokój jaki mam to salon wg załączonych rysunków. Trochę nie ustawny, ale innego nie mam. Zrobiłem więc wstępną kalkulację dla FX-300 i wyszło mi 1700zł za komplet. I tutaj zauważyłem kolumny FS-250n za 1830 kpl. Co o nich można powiedzieć? Doradźcie mi co wybrać? Czy można dużo zejść z mojej wyceny? Czy warto robić wszystko samemu (frajda gwarantowana) czy zamówić skrzynki u kogoś kto to robi często i zrobi taniej? Nie zamierzam co roku robić nowych kolumn jak i nie mam sprzętu do pomiarów.
    Liczę na głosy zawodowców i z góry dziękuję.:)
    Załączone pliki

Miałem Yamahę R-S 700. Jeśli tor audio jest podobny, to napiszę ci że poszła do ludzi. Ostre, suche granie. Bas bardzo krótki. Posłuchaj przed zakupem.
    A jak chcesz robić, to popatrz uważnie jeszcze na gotowe projekty na forum. Jest jeszcze trochę podłogówek do wyboru w tych ramach finansowych.
    Głosniki są stxa, kupuj u stx-a :)
    I coś mi się widzi, że za stówkę nie polakierujesz.

Skomentuj

Ja miałem ampli Yamahy chyba 467 z tego co pamiętam.
      Potwierdzam opinię kolegi Micwoj - brzmienie raczej takie suche, płytkie.
      Basu mało, co było też wadą moich kolumn, które na Marantzu PM7000 jednak basem trochę umiały zagrać.
      No mi się nie podobało, sprzedałem.

Skomentuj

Czaruję...
      X