Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Modyfikacja KEF PSW 1000- co można zmienić by było lepiej, mocniej, niżej :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
    Obudowę sklep sam/ przeciez to największa frajda :)
    Frajda, a i owszem konstrukcja nie wymagająca wiele jednak - sprzęt miałby stać w salonie- chciałbym by było fornirowany- sam nigdy wczesniej tego nie robiłem więc nie czuję sięna siłach..
    A skoro juz bym zainwestować to chciałbym by to godnie grało jak i wyglądało- jak na Profesjonalne DIY przystało.
    Alternatywą jest HECO New Phalanx 302A

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
      Nie ma na forum takiej konstrukcji z tym głośnikiem, ale kiedyś JimiAdi wykonał projekt na 2x 8" i ponoć zamiatało kurz pod dywan.
      100W spokojnie wystarczalo dla tej konstrukcji, no i zejscia na pewno nie braknie :)

Skomentuj

Koledzy , pisałem do Irka przez Priv na forum o wycenę jego panelu Sub150/300- grzecznie czekam na odpowiedź- nie wiem na który się zdecyduję, proszę o propozycję dot. głośnika pod poszczególne panele. Chciałbym kwotowo zamknąć się w 1500 zł wraz z obudową z możliwie najlepszym sprzętem.. Stawiam na BR. chociaż czytałem o głośnikach które grają dobrze i w OZ i BR przy odpowiednio dobranej obudowie- wtedy mógłbym po zmniejszeniu objętości spróbować co bardziej mi leży, gdyż przyznam sie ze nie miałem okazji używać OZ w KD.

Skomentuj

Zamieszczone przez katka10 Zobacz posta
          Stawiam na BR. chociaż czytałem o głośnikach które grają dobrze i w OZ i BR przy odpowiednio dobranej obudowie- wtedy mógłbym po zmniejszeniu objętości spróbować co bardziej mi leży, gdyż przyznam sie ze nie miałem okazji używać OZ w KD.
          Musiał byś mieć wtedy panel z możliwością korekcji/podbicia niskich częstotliwości. Regulowany subsonic też by się przydał.
          Wtedy można robić suba w zamknietej.
          Niestety takie panele są drogie, głosnik też by sporo kosztował i 1500zł raczej jest za mało (no chyba że kupił byś wszystko używane).

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
            Musiał byś mieć wtedy panel z możliwością korekcji/podbicia niskich częstotliwości. Regulowany subsonic też by się przydał.
            Taki jest opis na stronie Irka http://www.fratu.pl/irek/?sub150,63
            SUB150
            Moduł jest przeznaczony do zamontowania w obudowie subwofera i zasilania jego głośnika.

Realizowane funkcje to:
            Pojedyncze wejście niskopoziomowe (RCA)
            Regulacja wzmocnienia
            Płynna zmiana fazy (0-180 stopni)
            Filtr subsoniczny (24dB/okt)
            Regulowany filtr dolnoprzepustowy ze zmiana nachylenia 12/24dB i wyłącznikiem.

Skomentuj

Niestety ten wzmacniacz nie ma EQ.
              Nie wiem ile ten panel Irka kosztuje, ale ostatnio miałem fajny panel PA400 z ABelektronika za 500zł (sprzedałem za 400zł), który miał 400W przy 4 0hmach (znawcy twierdzą że mniej :p )... ja jednak byłem zadowolony i nie sądzę aby te 400W było mocno naciągane). Niestety on też nie miał korekcji EQ.

Miałem też Mini DSP, który to miał niby 450W przy 4 ohmach, ale moim zdaniem jego moc była naciągana gdyż grał ciszej niż ten panel PA400.
              Z tym że ten Mini DSP miał od cholery funkcji:

...niestety kosztuje powyżej tyś. zł.
              Last edited by marian; 04.02.2016, 10:18.

Skomentuj

Widze że próbujesz coś polepszyć a nawet nie napisałeś czym napędzany jest sub. Być może wina leży po stronie amplitunara a nie kef-a. A może sub stoi w 50 m2 i poprustu potrzebujesz jakiegoś monstrum? Opisz coś więcej to rozjaśni forumowiczom obraz.

Skomentuj

Obecnie moje zestaw KD to Amplituner Denon x1000 użytkowany w 15m2.
                  Faktem jest to że pomieszczenie moglo by byc bardziej poukładane akustycznie, ale trzeba łączyć użytkowość i kompromisy z żoną a moją pasją.

Skomentuj

Czaruję...
                  X