Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Usher 8955a - projektujemy obudowy :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Usher 8955a - projektujemy obudowy :)

Jako że do mnie już przyjechały Ushery 8955a, a wiem że nie tylko ja je zamówiłem, chciał bym rozpocząć temat obudów do tego głośnika.

Czytałem wypowiedzi na jego temat na różnych forach, i większość pisze że 50L BR.
    Chciał bym spytać czy ktoś z Was słyszał go w takiej aplikacji, i czy może potwierdzić że w takiej gra najlepiej?
    Z tego co wiem to Łukasz go zachwalał, więc pewnie się nim bawił :)

W planach jest wykonanie "referencyjnej" obudowy BR jak i zamkniętej.
    Gdy już je wykonam chciał bym spróbować z TL, mając na stanie i do porównania te pierwsze :)

Zapraszam do dyskusji, każda pomoc w temacie mile widziana :)
    Last edited by marian; 03.02.2016, 11:55.

Słuchałem go w 50 L i powiem szczerze, że kultura mega. Osobiście teraz ma V4rki od akkusa, tam jak wiesz jest 2,5 way z 18stką na basie i czasem mam wrażenie, że ta 18stka na siłę prubuje dorównać zejściem tej 20stce :). Zrobiliśmy z kumplem takie paczki jak w linku. Było właśnie 50 L. Słuchałem też V3jek w oryginale i paczki akkusa mają pewnie z 80 L bo zejście było sporo niższe, potężniejsze. Jeśli nie zależy Ci na zejściu wkładaj go w 50L.

Skomentuj

Ja zaproponuje ML TL, chociaz nie podales koncepcji calego zestawu w jakim mialoby to grac, a to tez ma znaczenie.

Skomentuj

3way ze średniakiem 12cm.
        Standardowe podłogówki, choć skłaniał bym się ku obudowie dzielonej na monitory + basowa dostawka (jak widać u kolegi Seba007 na zdjęciu).

Skomentuj

Czy ten Usher trzyma parametry, podane przez producenta?

Skomentuj

A tego to ja nie wiem, Charles musiał by się wypowiedzieć.

Skomentuj

Trzymają, w takim samym stopniu jak głośniki innych producentów.

Skomentuj

Czyli zeby symulacja byla dokladna, to trzeba samemu je zmierzyc...

Skomentuj

Zwrotnicy nie robisz przecież na podstawie symulacji tylko na podstawie pomiarów w docelowej obudowie.

Skomentuj

No tak, tylko najpierw trzeba te obudowe zaprojektowac w oparciu o parametry T-S.

Skomentuj

Zastanawiam się nad budową 3 way/aktywne doły do moich monitorków w niedalekiej przyszłości. Widzę że teraz są w dobrej cenie. Brać w ciemno te ushery na dół?

Skomentuj

Pogromca, bez przesady :) Ushery parametry trzymają na tyle że spokojnie można się na nich opierać.

Skomentuj

Zamieszczone przez charLeS Zobacz posta
                          Pogromca, bez przesady Ushery parametry trzymają na tyle że spokojnie można się na nich opierać.
                          I nie mozna bylo tak od razu napisac?

Skomentuj

marian nie masz sprzętu ani znajomych co by ci zmierzyli TSy?

Skomentuj

Mam sprzęt.
                              Jak będzie taka potrzeba i będę tego chciał to sobie zmierzę.
                              Jak na razie nie potrzebuję gdyż ogólne parametry są opisane w karcie katalogowej, a sam Usher to nie Alphard aby im nie wierzyć (choć membrana trochę podobna :) ).

Skomentuj

Widzę że też dołączyłem do szczęśliwych posiadaczy wyżej wymienionych głośników. Może zapytam tutaj bo nie wiem co teraz zrobić, chciałem zbudować kolumny ravena na 8948A + HDS ale mając teraz 8955a zachciało mi się 3 dróg.
                                Czy znalazła by się osoba która nakierowała by mnie, lub pomogła zmodyfikować zwrotnicę?
                                Wszystkie głośniki już posiadam, nawet większą część podzespołów do oryginalnej zwrotnicy monitorowej. Mógłbym nawet do kogoś podjechać żeby coś pomierzyć, obudowę mogę sklepać wcześniej.

Skomentuj

Zaryzykowałbym sprzedanie 8948a - mimo, że to bdb głośnik i wszedł w posiadanie np satori w podobnej cenie :)
                                  Chętnego na nie znajdziesz szybciutko :)

Skomentuj

Nie na temat...

Zamieszczone przez aeron Zobacz posta
                                    Zaryzykowałbym sprzedanie 8948a - mimo, że to bdb głośnik i wszedł w posiadanie np satori w podobnej cenie

Niestety musiał by dopłacić do tego Satori 300zł (8948a musiał by sprzedać za 70% ceny, a Satori są za 500zł sztuka).
                                    Jeśli nawet by kupił Satori, to wtedy HDS był by za cienki do reszty.

PS. proszę o oznaczenie tych postów jako offtop.

Skomentuj

A Ja lubię 8955 w zamkniętej : około 20 litrów :)

8948A tak łatwo bym się nie pozbywał. Już ich nie ma i nie będzie :) A to bardzo dobry głośnik jak się lubi ten charakter grania :)

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                        Nie na temat...

Niestety musiał by dopłacić do tego Satori 300zł (8948a musiał by sprzedać za 70% ceny, a Satori są za 500zł sztuka).
                                        Jeśli nawet by kupił Satori, to wtedy HDS był by za cienki do reszty.

PS. proszę o oznaczenie tych postów jako offtop.
                                        Nie na temat...
                                        Myślę, że znajdą się i chętni za wartość sklepową odkupić te głośniczki - ja je bardzo miło wspominam - lepiej chyba nawet niz revelatora 15stke

Skomentuj

Czaruję...
                                        X