Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tanie home audio oparte głównie na STX'ach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tanie home audio oparte głównie na STX'ach

Wpadłem na pomysł zrobienia samemu audio
    Zaczynałem od 0... poczytałem troche artykułow.. DIY... audio mania...
    Troche pomęczyłem ludzi... (wielkie dzięki za wszystkie porady Sound Wave'a :) )

Wybór padł...

pierwsze bas... STX 27-150-8 SS w skrzyni br 40L, br strojony na 35Hz... (21cm)
    skrzynia jest w 50% ukończona... znaczy się wszystko już pocięte na wymiar ( 35x30x45) i złożone raz w celu sprawdzenia... zanzaczone także dziura na głośnik oraz br... Jeszcze potrzeba mi czegoś do wygłuszenia...

Płyty to wiórowe 18mm... :/ wiem, że troche cienkie... ale niestety, szukałem... grubszych w rozsądnej cenie nie było...

Większość części chce zamówić na STX'ie... Terminal2... BR...

To tyle o subie... ;]

Myśle także o dwóch monitorkach...

Oparte na midwooferze STX'a 17-80-4SS i gwizdku tesla ARV 104-03/8...
    Chciałem brać także te dwie zwrotnice 2D 12, tylko jak radził Sound Wave z częstoliwością 3500Hz...
    Tutaj chyba także BR... ale narazie to w planach...

Teraz jeszcze coś z wzmacholi co mógłbym sam zrobić... Sound Wave podawał mi kilka typów... miałem na archiwum w gg... niestety dysk mi padł :((( a ja nie pamiętam jakie to miały być...

Prosiłbym o wszelakie porady i sugestie co jeszcze moge zrobić, zmienić, poprawić...

Jeszcze kilka pytań... nie wiem jakiej średnicy wyciąć otwór na STX'a 27...
    Są co prawda wymiary... http://www.stx.pl/wymiary/GDN-27-150.jpg ale... średnica all głośnika to 279... otwory są na 266... jeżeli zrobie dziure średnicy 250 to będzie ok ?

Oraz jeszcze jak to jest ze zwrotnicami... czy te oba głośniki podłączam do zwrotnicy i potem do wzmachola... czy jest jeszcze potrzebny terminal... czy jak to z tym jest...
    Nie wszystko zdążyłem przeczytać... ciągle jestem w "kursie intensywnego szkolenia o audio"
    Więc prosze o porady... i ewentualne linki...

Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam :)

Z obrazka wynika że średnica otworu powinna mieć 233 mm.

Skomentuj

233mm jak bedzie za malo to pilnikiem potraktuj.

Skomentuj

Dzięki... własnie 5 min temu skończyłem zmagania z wyżynarką
        233 zrobione ;] Sprawdzić nie mam jak bo jeszcze nie zamówiłem głośników... jak pisałem chce wszystko zamówić razem w jednej paczce... nie wiem czy nie brakuje mi jeszcze czegoś...

Lista:

->27-150-8 SS
        ->2x 17-80-4 SS
        ->2x ARV 104-3/8
        ->Bass Reflex 8 średnica
        ->3x Terminal 2
        ->2x Zwrotnica 2D 12 3500Hz

Coś jeszcze... ? Czy czegoś nie zapomniałem... bo na dniach będe składał zamówienie... all na stx'ie, tylko arv na empire...

Pytanie: Czego użyć do wygłuszenia... bo nie moge znalezć gombek... wełna mi sie takze jakoś nie widzi... może jakaś fliselina sprasowana... ? albo co ? macie jakieś własne typy i jaka grubośc ewentualnie ?

Skomentuj

Jeszcze filtr dolnoprzepustowy do suba:)

Skomentuj

Właśnie też o tym myślałem...
            Wpadłem na coś takiego... http://www.mdcs.elektroda.net/arn312/arn312.html wzmachol razem z filtrem... Może coś takiego byc ?

Bo wiem, że do suba TDA7294/3 było by spoko... więc coś na tym w miare taniego postanowie zrobić...

Tylko jeszcze jakiego wzmachola trzasnąć do monitorów... ??
            I musze pomyśleć ile Litrów buda do tego STX'a 17...

Z tego co wiem warto by było zrobić przegrode oddzielającą gwizdek od suba... Dobry to pomysł ?

Skomentuj

po co gzizdek ofdd suba oddzielac ? bas na wysokie nie wplywa

Skomentuj

wieksza pewność ze niema przepływu powietrza gdzieś przy wysokotonówce reszta to chwyt marketingowo hi-endowy

Skomentuj

Po konsultacji z Łukaszem (wielkie thx :) )
                  Odpadają midwoffery stx'a... w ich miejsce wpadają arn-165-05-8...
                  Skrzynia 20L zamknięta...
                  Zwrotki janbo P-2-18 w wersji B -> 4200Hz... podobno te stx'y to najgorszy syf... czemu nikt nie powiedział :>

Skomentuj

co do tego że 17/80/4SS to syf się nie zgodze. ten głośnik ma poprostu inną specyfike niz tesla. co do charakterystyk i jakości to bym coś powiedział ale się powstrzymam.....

Skomentuj

Sorry, źle napisałem... :/
                      Syf miałem na mysli zwrotki za 16zł z STX'a... a nie stx 17-80... miałem je brać... Łukasz jednak przekonał mnie, że są "powolne" i nie pasują do gwizdków tesla...
                      Ale prawde mówiąc taki zestaw był... "Monitorki Grzesia" http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=395 i tam były stx'y i tesle arv i było to chwalone...

Teraz zastanawiam się nad tanią zwrotką janbo.. jakieś propozycje... ? Z tego co wiem coś ~3500-4000Hz... ale tak do 40zł... bo i tak byłem nastawiony na te z stx'a za 16zł... :)

Skomentuj

ta zwrotka stx'a jest równie dobra jak ta janbo. czytaj równie zła :P

Skomentuj

No to sam nie wiem... Ty mówisz, że na równi... Łukasz, mówi, że maxi syf jaki widział... a mi zależy na kasie ;]
                          Sound Wave... -> Masz/miałeś tą zwrotke ? Jak się sprawowała.. :>

Skomentuj

nie tej nie mialem ale zamawiałem zwrotki w STX'sie na zamówienie. zrobili zgodnie z opisem za 1/4 ceny janbo co do jakości - cewki rdzeniowe przy tej klasie głośników mogą być kondami bym się nie przejmował. zwrotnica uniwersalna i tak jest do kitu więc poco wydawać kase na coś co i tak z założenia niema prawdo dobrze działać?? fakt do dobrych głośników i zwrotnicy projektrowanej pod nie opłaca się dawać dobre części ale tak ja bym olał

Skomentuj

ocena kolumn zalezy od wygglady i od ego kto je zrobił :P
                              jak maja ładnu wyglad zewnetrzny to befda dobre :P
                              PS prawda lezy posrodku, opinie sa własnymi odczuciami testujacych nie zawsze realnie

POdAJ jeszcze raqz jakie głosniki wkoncu bierzesz?

Skomentuj

Wiec sub na STX 27-150-8 SS i ma go napędzać coś na 2xTDA 7294 w mostku...

Monitory będą na 2x ARV 104-3/8 oraz 2x ARN 165-5/8
                                Jakaś zwrotka... Janbo/STX ?
                                Będzie to w obudowie zamkniętej 20L

I co do zwrotki.. zadaje sobie sprawe, zę te głośniki to raczej low-end, ale będzie to mój low-end i mam nadzieje, że to będzie łądnie grało... nie stać mnie na sprzęt za 2000zł więc robie sam najmniejszym kosztem... a jesli ta zwrotka miała by pogorszyć jakość... to lepiej już nazbierać na coś lepszego...

Jak dobrze pamiętam sparco w swoich monitorach użył jakiejś zwrotnicy zaprojektowanej przez Irka do podobnych głośników... może warto spróbować ją zrobić... ?

A o wygląd to się postaram... pewnie będzie to okleina... fornir za drogi... ale postaram się zrobić najlepiej jak będe mógł...

Skomentuj

co do tej zwrotki zaprojektowanej przez irka musisz sprawdzic ceny cewek itp i zobaczyc co bedzee drozesz , zrobioja przez Cirbie czy kupiona :P

Skomentuj

Nie moge znalezć tego schematu irka do zwrotnicy... sparco się nie odzywa... wie ktoś gdzie to jest... ?

I jeszcze pytanko co do kabli w subie... te od głośnika do terminalu... mogą być takie jak w instalacjach domowych w kontakcie są... :> One są miedziane i dosyć grube ??

Skomentuj

ja zrobilem sobie monitorki takie jak ty planujesz tj. na 17-80-8 SS i ARV i szczerze mowiac to 3500Hz to chyba troszka za duzo... postanowilem zastosowac inna zwrotke JANBO A-188 z podzialem przy 2750:) i graja SWIETNIE.

Skomentuj

Spoko... ja jednak wezme tesle do monitorów... tylko...
                                        wiem, że będzie to arv 104-03/8 i... ?
                                        No własnie... co lepsze... anr 150 czy 165 ??
                                        Cena to chyba 2zł... i minimalne róznice w charakterystykach... ??

Skomentuj

Czaruję...
                                        X