Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co jeszcze przerobic :| ??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Co jeszcze przerobic :| ??

Czesc jakies pol roku temu wygrzebalem z piwnicy takie kolumny :

http://members.lycos.co.uk/wilczek69/kolumny.JPG

głosniki srednio-niskotonowe byly oczywiscie w tragicznym stanie, wsadzilem wiec nowe Tonsile GDN 20/50/8 potem przyszla kolej na kable ktore tez niezbyt dobrze wygladaly kupilem 5 m miedzianych kabli 2 mm (po 2,5 m na kolumne)

dzwiek troszke się zmienil ale to zupelnie nie to czego bym oczekiwal bas jest bardzo rozlazly, brakuje mu dynamiki i zdecydowanie zaglusza srednie tony :[ zastanawiam się czy to wina kolumn czy moze wzmacniacza jakim jest ampituner Tosca 303 :/ narazie brakuje kasy na lepszy wzmacniacz a brak czegos by sprawdzic czy bedzie gralo inaczej

probowalem wytlumic wnetrze wkladajac kawalki gabki lecz efekt byl jescze gorszy, srednie tony staly się bardzo stlumione nieprzyjemne do sluchania :/ bas jak byl rozlazly taki pozostal

kolumny stoja na kawalkach silikonowych wezykow bo inaczej wprawialy w drgania blat biurka co powodowalo drgania pozatym bas byl jescze bardziej rozlazly na skutek drgan duzego blatu biurka

kolumny sa wyjatkowo zle ustawione ale niestety nie amm innej mozliwosci zaraz za nimi jest sciana jedna stoii w narozniku druga obok szawki, oddalone sa od siebie o jakis metr w srodku stoii monitor ja siedze jakos metr od kazdej wyglada to tak jak trojkat rownoboczny

zdziwilo mnie ze w srodku nie ma zadnej zwrotnicy, kabel bezposrednio od wzmacniacza idzie prosto do glosnika niskotonowego potem jest jakis kondensator i idzie do glosnika wysokotonowego nie znam się na tym lecz wychodzi na to ze glosnik niskotonowy dostaje cale pasmo, czy tak ma byc ??

co mozna zrobic by te kolumny lepiej graly ?? :/ glownie chodzi mi o to by uzyskac bardziej dynamiczny i kontrolowany bas

slucham najczesciej rocka, techno mnie wybitnie nie interesuje :]

aha no i czy nie lepiej z uwagi na to ze kolumny stoja dosc blisko mnie bylo by zaprojektowac cos mniejszego ( tylko szkoda bylo by mi tych glosnikow niskotonowych bo jednak troszke kosztowaly )

rozolazły bas to prawdopodobnie wina tego ze to kolumna typu zamknietego a ktos na siłe próbował z niej zrobić bas reflex. Niewiem czy ten otwór nad gdw9/15 był oryginalnie ale według mnie powinen być tam głosnik gdw5/40. tak zbudowane były przynajmniej moje stare tonsile w których również role zwrotnicy pełnił kondensator wpięty w szereg w tweeterem. jednak jako basowiec siedział tam archaiczny gd20/20 i tyła to kolumna typu zamknietego. Nigdzie nie moge znaleźć tego gdn20/50/8- czy to napewno tonsil?

Skomentuj

Chłopie, nie widzisz że w tym dużym otworze na górze jest przeźroczysta odblaskowa kopułka ssa? Sprzyjrzyj sie.

Skomentuj

ha pamietam te dziwy.
        Ta obudowa jest stanowczo za mala dla 20cm Tonsila jakiegokolwiek i dlatego oryginalny BR nawet nie probowal byc tunelem.
        Jest kompletnie rozstrojona.najlepiej ja zamknac calkowicie jesli nie chcesz przerabiac otworu.Pamietam te tragiczne huki...Sama Tosc agdyby nei szumy niejest tak tragiczna ,ale nalezy pamietac ze to juz weteran. Do tego wysokotonowy ... kazdy wytrzymujacy prosty filtr 6dB kopulkowy bedzie lepszy i wtedy moze czesc srednich odzyskasz.
        Innym rozwiazaniem jest wsadzenie dwoch takich 20stek w tandem i przeliczenie BR z oczywista wymiana wysokotonowego.
        Tak naprawde kolumny do zrobieniaod podstaw.

Skomentuj

mam tego nowszą wersje new mildton 80. i gra to kiepsko tonsil wpakowal te głośniki do stanowczo zamałej budy. żeby było ok to musisz zrobić 3way i zwiększyć pojemność obudowy wymienić wysoki i dodać średniak, nowa zwrotka a prawde powiedziawszy to ten tonsil 20/50/8 tez jest kiepski. niesamowicie mała wytrzymałość mocowa kiepska membrana, jedyna zaleta to SPL 90dB i niezłe charakterystyki dla średnich tonów

Skomentuj

Zamieszczone przez MarekW
            ha pamietam te dziwy.
            Ty pamietasz a ja tez mam takie kolumny na chacie :)

kolego najlepiej jakbys zrobil nowe kolumny a te wyrzucil albo dal na strych czy do piwnicy spowrotem bo tam ich miejsce

ta skrzynia ma tyle dziur i szpar ze to jest nie mozliwe, powietrze ucieka gdzie chce a najchetniej przez tego GDW, a tam gdzie masz ten tunel? to siedzial gwizdek odpowiadajacy za pasmo od 10khz wzysz, chyba ;]

najbardziej mnie rozbraja brak komory dla tego GDW, przy mocniejszym basie ten gwizdek latał jak szmata

Skomentuj

oki czyli jednak chyba niewiele z tego wyjdzie :/ kurcze problem w tym iz jak pisalem kolumny stoja na biurku metr odemnie i od siebie wiec budowanie jakis wiekszych raczej nie wchodzi w gre :| bardziej pasowaly by tu jakies male monitorki ale szkoda mi tych glosnikow :|

jak ja kocham ciasne pokoje :[

oki czy da sie wykorzystac jakos te gdn 20/50/8 do zbudowania czegos co nie bedzie wielkosci standardowych podlogowcow i bedzie ladnie gralo na nieduzej odleglosci ??

czy jesli zrobie wysoka ale w miare waska i krotka kolumne zamknieta, z glosnikami umieszczonymi na dole tak by byly na wysokosci mojej glowy a reszta bedzie znacznie ponad nia da to zadowalajacy efekt ?? oczywiscie w takim przypadku dodal bym jakiegos sredniotonowca wymienil te gdw i dodal zwrotnice

Skomentuj

kup sobie lepiej ARN'a 150/3/4 + dobrą sopranówke wyjdzie cię taniej niz to rzeźbienie w gównie a efekt będzie lepszy. z 2x20/50/8 mozesz sprobować wyskrobać subwoofer. coś tam zamruczy więcej niz pojedyncze tda mu nie dawaj bo głośnik tego nie zaakceptuje :P

Skomentuj

Czaruję...
                X