Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Opinie nt. projektu subwoofera 10" JBL typu BandPass 6-go rzędu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Opinie nt. projektu subwoofera 10" JBL typu BandPass 6-go rzędu

Witam drogich forumowiczów. Na początek kilka słów wstępu które wyjaśnia potrzebę budowy tego subika. (Jeśli nie chcesz czytać przejdź do 2 akapitu) Jakiś czas temu zakupiłem kolumny alton 110 które wg. mnie grają świetnie (po drobnych modyfikacjach zapożyczonych z elektrody). Niestety posiadają jedną wadę: dowolny utwór grany z akompaniamentem perkusji i wszyscy pytają "gdzie jest stopa ?!". Faktycznie brakuje mi w nich basu ze średnio wyższego zakresu. Po przeczytaniu wielu stron nt. subwooferów postanowiłem stworzyć coś własnego. Mój wybór padł na bandpass 6-go rzędu. Z racji że posiadam całkiem niezły głośnik JBL GT102D postanowiłem coś policzyć:

Po wstępnych przymiarkach w WinISD przeskoczyłem do poważniejszy program i oto prezentacja mojego projektu:
    2 komory (30 i 40l)
    2 prostokątne BR coś jak w estradówkach (wstępnie 10x6cm, strojone na 38 i 71 HZ)

Co do moich założeń są spełnione:
    *wzmocnienie w zakresie 45-90Hz
    *maksymalna moc elektryczna i akustyczna już od 35Hz
    *opóźnienia grupowe w najgorszym momencie na poziomie 16ms

Jedyne co mnie martwi to szeroki przebieg fazy (np. w porównaniu do normalnego BR) i to że szczyt wzmocnienia wypada na 70 Hz a to może oznaczać jedno wielkie buczydło. Niestety nie posiadam doświadczenia i dlatego chcę skonsultować przed budową.

Jakie są wasze opinie na temat tego projektu ?

Dodam że skrzynia domyślnie będzie stała w salonie o pow ~35m2 (lub więcej), zbudowana ze sklejki 12mm dodatkowo wzmacnianej (uwzględnione w obliczeniach). Napędzane będzie tranzystorowcem na bipolarnych (gotowy układ JBL) z aktywnym filtrem 12 db/oct regulacją odcięcia i filtrem subsonicznym
    Last edited by chrucik; 16.02.2016, 19:27.

Zamieszczone przez chrucik Zobacz posta
    Niestety posiadają jedną wadę: dowolny utwór grany z akompaniamentem perkusji i wszyscy pytają "gdzie jest stopa ?!". Faktycznie brakuje mi w nich basu ze średnio wyższego zakresu. Po przeczytaniu wielu stron nt. subwooferów postanowiłem stworzyć coś własnego. Mój wybór padł na bandpass 6-go rzędu. Z racji że posiadam całkiem niezły głośnik JBL GT102D postanowiłem coś policzyć:
    No to teraz bedzie jeszcze gorzej :)

Skomentuj

Więc w jaki sposób dodać basu ze średnio wyższego zakresu ?

Typowy br odpada, jest tragedia (wstępne testy).

Zostaje jeszcze tuba ale tego za cholerę nie umiem policzyć, poza tym nie ma dość informacji o tym głośniku.

Skomentuj

Obudowa BP 6 rzedu nie zapewni Ci tego Kickbasu, poza tym ten rodzaj obudowy z natury jest mulowaty i trudny w aplikacji. Radzilbym skupic sie nad zwyklym BR i szukac odpowiedniego strojenia dla glosnka. Jesli to nie przyniesie efektu, to bedziesz musial kupic inny glosnik.

Skomentuj

Przy optymalnym BR z tym głośnikiem prezentuje się to tak: (różowy wykres - bandpass, niebieski - br)

Sądzisz że Pogromco Mitów że kickbass będzie lepszy ?
          Last edited by chrucik; 16.02.2016, 20:38.

Skomentuj

Glownie chodzi o powierzchnie promieniowania. Dla obudowy BR glowna robote robi duza powierzchnia glosnika, w obudowie BP masz tylko dwa niewielkie porty. Owszem mozna wytworzyc niskie czestotliwosci o sporym spl, ale nie wierze, ze dynamika dzwieku bedzie lepsza niz z obudowy BR.
            Czy midkick bedzie tutaj lepszy? Trudno jednoznacznie ocenic. To tylko symulacja i nie przewidzi ona tak do konca brzmienia danego strojenia. Musisz poswiecic czas na testy z obudowa prototypowa. O takich rzeczach jak odpowiedni wzmacniacz i filtr dolnoprzepustowy chyba nie musze wspominac.

Skomentuj

Kick bass wymaga dużego kąta nachylenia zbocza narastającego napięcia na wejsciu przetwornika (idealnie 90 stopni wzgledem osi X (czas)). Mówiąc bardziej zrozumiale, potrzeba szybkiej zmiany napięcia na wejściu głośnika. Szybko narastające napięcie oznacza w praktyce mniejszy okres, czyli mniejszą długosć fali czyli wyższą częstotliwość.
              Porównując BR i Band pass, bassreflex daje ci możliwość reprodukcji wyższych częstotliwości (40-300 Hz) podczas gdy band bass oferuje tylko waski przedział (50-80Hz). Prostym jest, że jak chcesz mieć kick bass napewno nie powinieneś iść w kierunku band passu.

Skomentuj

Zamieszczone przez chrucik Zobacz posta

Jakie są wasze opinie na temat tego projektu ?
                co to za program w którym projektowaleś pudło?

Skomentuj

Dziękuję El_liero za wskazówki !

MrKamileq: BassBox6 Pro. Proponuję pobawić się jeszcze WinISD w wersji "alpha", tylko tam jest czasem problem ze wpisywaniem nowych przetworników.

Skomentuj

Czaruję...
                  X