Witam drogich forumowiczów. Na początek kilka słów wstępu które wyjaśnia potrzebę budowy tego subika. (Jeśli nie chcesz czytać przejdź do 2 akapitu) Jakiś czas temu zakupiłem kolumny alton 110 które wg. mnie grają świetnie (po drobnych modyfikacjach zapożyczonych z elektrody). Niestety posiadają jedną wadę: dowolny utwór grany z akompaniamentem perkusji i wszyscy pytają "gdzie jest stopa ?!". Faktycznie brakuje mi w nich basu ze średnio wyższego zakresu. Po przeczytaniu wielu stron nt. subwooferów postanowiłem stworzyć coś własnego. Mój wybór padł na bandpass 6-go rzędu. Z racji że posiadam całkiem niezły głośnik JBL GT102D postanowiłem coś policzyć:
Po wstępnych przymiarkach w WinISD przeskoczyłem do poważniejszy program i oto prezentacja mojego projektu:
2 komory (30 i 40l)
2 prostokątne BR coś jak w estradówkach (wstępnie 10x6cm, strojone na 38 i 71 HZ)
Co do moich założeń są spełnione:
*wzmocnienie w zakresie 45-90Hz
*maksymalna moc elektryczna i akustyczna już od 35Hz
*opóźnienia grupowe w najgorszym momencie na poziomie 16ms
Jedyne co mnie martwi to szeroki przebieg fazy (np. w porównaniu do normalnego BR) i to że szczyt wzmocnienia wypada na 70 Hz a to może oznaczać jedno wielkie buczydło. Niestety nie posiadam doświadczenia i dlatego chcę skonsultować przed budową.

Jakie są wasze opinie na temat tego projektu ?
Dodam że skrzynia domyślnie będzie stała w salonie o pow ~35m2 (lub więcej), zbudowana ze sklejki 12mm dodatkowo wzmacnianej (uwzględnione w obliczeniach). Napędzane będzie tranzystorowcem na bipolarnych (gotowy układ JBL) z aktywnym filtrem 12 db/oct regulacją odcięcia i filtrem subsonicznym
Po wstępnych przymiarkach w WinISD przeskoczyłem do poważniejszy program i oto prezentacja mojego projektu:
2 komory (30 i 40l)
2 prostokątne BR coś jak w estradówkach (wstępnie 10x6cm, strojone na 38 i 71 HZ)
Co do moich założeń są spełnione:
*wzmocnienie w zakresie 45-90Hz
*maksymalna moc elektryczna i akustyczna już od 35Hz
*opóźnienia grupowe w najgorszym momencie na poziomie 16ms
Jedyne co mnie martwi to szeroki przebieg fazy (np. w porównaniu do normalnego BR) i to że szczyt wzmocnienia wypada na 70 Hz a to może oznaczać jedno wielkie buczydło. Niestety nie posiadam doświadczenia i dlatego chcę skonsultować przed budową.

Jakie są wasze opinie na temat tego projektu ?
Dodam że skrzynia domyślnie będzie stała w salonie o pow ~35m2 (lub więcej), zbudowana ze sklejki 12mm dodatkowo wzmacnianej (uwzględnione w obliczeniach). Napędzane będzie tranzystorowcem na bipolarnych (gotowy układ JBL) z aktywnym filtrem 12 db/oct regulacją odcięcia i filtrem subsonicznym
Skomentuj