Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wybór woofera 6''-7'' do kolumn dwudrożnych

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez johans23 Zobacz posta
    W jakim symulatorze można uwzględnić dodatkową płytę?
    Np. w LspCAD ustawia się cofnięcie głośnika o daną odległość.

Skomentuj

Przez ostatni czas przejrzałem trochę projektów oraz specyfikacji różnych głośników, ale wciąż mam kilka wątpliwości. Zacznę od tego, że początkowo szukałem projektu do skopiowania, ale im bardziej się wdrażam, tym bardziej chciałbym zbudować coś własnego.
      Raz, że mogę się czegoś więcej nauczyć. Dwa, że robiąc własne kolumny od podstaw, mogę je dostroić do własnych preferencji (ogólnie chciałbym ożywić dźwięk w porównaniu do tego co mam teraz, lubię naturalne dźwięki instrumentów).

Jeśli chodzi o wybór głośnika nisko-średnitonowego na placu boju zostały:
      - SB Acoustics SB17NRXC35-8
      - SB Acoustics SB17NAC35 (tu nie wiem czy wersja 4 czy 8 Ohm)*
      - Fountek fw168

Temat chciałbym trochę rozszerzyć o dobór tweetera. Początkowo miał być Seas 27tbfc/g, ale wydaję mi się, że może się on nie zgrać jak należy np. z SB17NRXC35-8 (chodzi o cz. podziału, zbyt niska). Doszedł SB 29RDC, który ma fajne pasmo oraz któryś z Wavecorów.

Teraz mam pytanie: która z kombinacji będzie najłatiwejsza w aplikacji dla początkującego, która najtrudniejsza (kryteria to rozpiętość wyboru częstotliwości podziału, czy korekcja różnych rezonansów)?

* SB17NAC35 występuje w wersji 4 i 8 Ohm. 4 Ohm ma mniejsze rezonanse i wydaje się lepsza, ale właściwie czemu w DIY rzadko używacie głośników 4Ohm?
      Mój wzmak (Nad 325Bee) ma ponoć dobrą wydajność prądową wymaganą dla takich głośników.

Skomentuj

founteka odrzuć, bo nie warto zawracać sobie nim głowy :)

Skomentuj

Potwierdzam, że Fountek jest słaby.
          Last edited by Echo1; 23.03.2016, 16:28.

Skomentuj

Panowie Fountek w swojej cenie nie jest słaby, takimi wpisami zaraz zrównacie Founteki do Tonsila. Jak Founteki wyszły to każdy piał z zachwytu... a teraz słaby. Według mnie dobry głośnik w swojej cenie aczkolwiek ostatnio chyba podrożał? Jak wiemy w tej kategorii 150/200/250/300 dołożenie każdego 50zł do głośnika sprawia ze możemy znaleźć lepszy model. Z wymienionych przez kolegę można wybrać SB bo zapewne będzie lepszy ale i trochę droższy.

Sam mam monitory na FW168 i jedyne co mogę im w swojej cenie zarzucić to minimalnie za mała ilość basu. Dla mnie fenomenem w tej kwestii był STX 15AWX który niezwykle mi pasuje mimo ze jego cena zrobiła się chora.
            Last edited by dj_zibi; 24.03.2016, 07:36.

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
              Panowie Fountek w swojej cenie nie jest słaby, takimi wpisami zaraz zrównacie Founteki do Tonsila.
              No ja bez chwili namyslu wybralbym Tonsila gdn 17/100 zamiast Founteka :)

Skomentuj

Fountek FW168 jest słaby na basie, na średnicy jest OK. Pytanie co preferuje słuchacz ? Jesli bas to raczej szukaj innego głośnika.
                GDN 17/100 w parametrach wygląda zachęcająco, ale czy jest gotowy projekt do skopiowania ?
                Jesli chodzi o wysokotonówke to brałbym TW030WA07.

Skomentuj

Widzę, że z tymi głośnikami jest trochę jak z wróżeniem z fusów. Lubię solidną podstawę basową dlatego fountek odpada. Jak można opisać brzmienie TW030WA07, SB29RDC i Seasa 27tbfc/g. Była jedna opinia w tym wątku, że rdc gra podobnie, szczegółowo jak seas. Jeżeli tak, to brałbym SB bo wydaje się łatwiejszy w implementacji. Z kolei gdzie indziej że Wavecore gra trochę bez polotu. Szkoda, że nikt nie odpowiedział co będzie najłatwiejsze do zrealizowania z głośników, które podałem Moim zdaniem NAC + RDC oraz NRX + RDC. Mam rację?

Skomentuj

Możliwe że nikt jeszcze nie ćwiczył głośników SBNAC i NRX stąd brak wypowiedzi. To co się rzuca w oczy to wersja SB NAC 8om ma 86,5dB skuteczności pozostałe mają od 89db do 90dB. Pozostaje jeszcze kwestia wielkości obudowy, - czy BR czy Closed jaka może być wielka itp.
                    Jeśli chodzi tweetery to chyba zależy również od preferencji niektórzy preferują aluminiowe membrany inni tzw "szmaty".
                    Ponieważ mam TW030 WA07 to moge napisać, że mnie się podoba no i jest w kilku projektach na tym forum wykorzystywany.
                    Jesli chodzi o Seas-a, to mam GB-DXT i wg mnie pasuje on bardziej do muzyki rockowej. SB nie znam ale też ma dobre opinie.

Skomentuj

Czaruję...
                    X