Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobra zwrotnica?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dobra zwrotnica?

Witam.Mam pytanie.Robię kolumny dla ojca na Stx-ach dokładnie na GDN22/120/8SW i chodzi mi o zwrotnicę do tych głośników.
    Posiadam 2 sztuki zwrotnic od tonsilowskich ZGC30(4-ro ohmowych) i niewiem czy będą się nadawać do wyżej wymienionych głośników bo nie znam parametrów tych zwrotek.
    Impedancja kolumn ma wynosić 8 ohm.
    Jeśli się nie nadają to jaką kupną zwrotnice proponujecie(chodzi mi o częstotliwość podziału pasma i czy ma być to zwrotnica 12dB/okt czy może 6dB/okt)?
    A i jeszcze jedno,będzie to system 2-drożny(troche nietypowo jak na ten głośnik,ale ojciec takie chce).

A jaki wysokotonowy ? Najlepiej jak najnizej ale kopulka moze nie wytrzymac :/

Skomentuj

Wysokotonowy to szajs jakaś ALDA 100w,narazie musi wystarczyć,w przyszłości jakiś tonsilek ,a co z tą zwrotnicą od ZGC?Będzie sie nadawała?

Skomentuj

Nie wiem, czy temat jest jeszcze aktualny, ale nie mogłem wcześniej odpisać.
        Ta zwrotnica, o które piszesz, nie nadaje się do głośnika 8 omowego.
        Zwrotnica 6 dB w obwodzie głośnika niskotonowego też się nie sprawdzi, gdyż zbyt mocno tłumi średnie tony, których i tak będziesz mieł deficyt. Pozostaje więc albo zwrotka 12/12dB, z tłumikiem na kopółkę, albo tylko kondensator z tłumikiem na kopułkę, a niskotonowy zasilany bez filtra (według mnie będzie to najprostsze i najlepsze rozwiązanie). W obydwu tych przypadkach głośnik wysokotonowy powinien być stłumiony tak, aby dopasować się do poziomu średnich tonów odtwarzanych przez STX. Jeśli nie stłumisz kopółki zestaw będzie grał tragicznie, a jego dłuższe słuchanie będzie męczące.

Skomentuj

Post nieczytany trudno.Przedmowca ma troche racji wobec prostej jak domniemam koncepcji.Do glosnika 22cm nalezaloby dodac sredni i wysoki w odpowiednia zwrotka.
          Ta ktora posiadasz na nic sie nie zda.

Skomentuj

Póki co jeszcze to gra w obudowie po ZGC,ale co tu dużo mówić kaszana!!!Wysokich tyle że aż uszy bolą,a basu za to prawie zero,thx

Skomentuj

Czaruję...
            X