Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX GDWK 9-150-8-PJ co zrobic zeby bylo lepiej

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

STX GDWK 9-150-8-PJ co zrobic zeby bylo lepiej

Nie chcialem zakladac nowego tematu ale do mojego starego nikt nie zagladal a wiec.
    Stalo sie. Przez mojego braciszka kopolki GDWK 9/80 Tonsila poszly z dymem, wie ktos moze gdzie do tego mozna kupic cewki?
    Teraz niestety zastepczo mam STX GDWK 9-150-8-PJ no i trzeba cos zrobic bo te glosniczki nie sa zle ale przy sluchaniu tego glosniej to krew w uszach, trzaski i charczenie.
    Dorzdzcie co z tym fantem zrobic, moze jakies ulepszenia glosnika/zwrotki ,niestety musza zostac dopuki nie bedzie nowych wysokotonowek albo starych nie zregeneruje, wiec trzeba tego jakos sluchac.
    Aaa zapomnial bym dodac ze zwrotka byla wczesniej prowizorka 6db ale juz jest gotowa 12db z zabezpieczeniem wiec drugie sie chyba nie spala :P
    I nie piszcie zebym je wywalil i kupil inne bo tak jak napisalem narazie musza zostac, poniewaz sub pochlania cala kase.

odlacz je:P zakryj czyms jaka s welna gabką zeby nie bylo slychac?
    a do tonsila te cewki z stx nie beda pasowac :>?????

Skomentuj

Tez mam te sTX'y, wiem o czym mowisz...

Nic nie poprawisz, to tandetne badziewie...albo sie przyzwyczaisz, albo wyrzucisz na smietnik niestety.
      Szkoda nerwow na takie tanie rzeczy. Teraz kosztuja ok 13zl...nie wymagajmy zbyt wiele...nawet alfredy bywaja drozsze.
      Doradzono mi TVM arv104. Czekam jeszcze na inne opinie.
      Trzymam kciuki bo sam mam ten problem.
      Pozdro.

Skomentuj

Nie zgadzam sie z aryan'em. Ja tydzien temu w ramach testow zamontowalem do GDWK 9/40 Tonsila cewke od GDWK stx i dzwiek moim zdaniem jest czystszy, milszy dla ucha.

Skomentuj

Dolozylem tlumik o jakies 4db i juz jest lepiej ale nadal czekam na jakies propozycje dotyczace przerobek.
          Niestety cewka nie bardzo paduje do GDWK Tonsila

Skomentuj

pasuje wiem bo sam tak podmieniałem.

Ps daj wyzsze strojenie zwrotki minimum 3500Hz i 12dB/okt inaczej będziesz słyszał charmoniczne a nie dźwięk. przy wysokim odcięciu nawet da się ich słuchać grają bardzo ostro i mało szczególowo ale o niektórych głośnikach nie mozna nawet powiedzieć że grają :P

Skomentuj

Popatrz na alegro :] wiem ze jest jeden gość co sprzedaje cewki i te kopółki do wysokotonowych :]

Skomentuj

Sound Wave Mierzylem serdnice obu cewek i roznia sie o 0,5 mm ale by moze na chma wlazly tylko ze jest problem bo w STX druciki ktore ida do cewki sa wtopione w pladtik i d... z tego przekladania bo nie bede mial juz zadnych, nawet marnych wysokich.
                Zombal, zwrotnica jest 12db i cieta na okolo 3000 hz do tego w szeregu zarowka i tak ja obserwowalem i przy polowie mocy wzmaka sie zaczyna zapalac , wiec wiem czemu Tonsile szlag trafil.
                Musze jutro trzche podniesc punkt ciecia na jakies 3500 moze 4000 hz .

Skomentuj

Mierzylem serdnice obu cewek i roznia sie o 0,5 mm ale by moze na chma wlazly
                  U mne wlazy bez najmnijszych problemow.
                  w STX druciki ktore ida do cewki sa wtopione w pladtik i d... z tego przekladania
                  W moich cewkach jakos druciki nie byly wtopione. Tylko wychodzili po dwoch roznych stronach kopulki, a w Tonsilu wchodza po tej samej - ale to nie sprawia wiekszcyh problemow montazowych.

Skomentuj

jak wyzej. coś kombinujesz :P masz złą zwrotke. przy 12dB/okt na 3000Hz zarówka zapala się przy około 200-250watach z tego co widze to faktyczny podział masz na 2000Hz albo jeszcze mniej :(

Skomentuj

Sound Wave, co do tego podzialu to byc moze jest tak niski bo budowa zwrotki byla robiona no oko i cewki i kondensatory byly dobierane z szeregu,
                      a co do tych STX to druciki ktore wychodza od cewki sa na stale wtopione w calosc tej obudowy (straszny shit)i nie idzie tego wyrwac, a ze milem tego dziadostwa 3 sztuki to jednego poswiecilem i wyrwalem te druciki i cewka wchodzi ale strasznie ciezko .A te STX zamawiane byly jakies 2 tygodnie temu przez mojego kumpla , ktoremu sie tez dzwiek nie podobal, moze jakas inna seria i te cewki maja inny wymiar ?
                      Reasumujac jutro jade po sklepach poszukac cewek i bedzie po sprawie , bo z tym g..... nie ma sensu sie bawic.

Skomentuj

Czaruję...
                      X