Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pierwsze DIY. Zestaw 3 drożny, czy 2,5 na głośnikach STX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez gucio. Zobacz posta
    Tylko czy to ma sens
    Nie ma, ponieważ przy podobnej szerokości frontu:

Zamieszczone przez seeper Zobacz posta
    Wstępnie przygotowałem już z dostępnego w domu materiału projekt na budki o szerokości frontu 21 cm
    ...można już umieścić głośnik 8" w cenie dwóch AWX-ów 6/5", np. jakiegoś Seasa.

Nie rozumiem po co 21cm szeroki front do głosników 6\5".
    3way na dwóch głosnikach 6\5" przekonuje tylko z racji wąskiego frontu.
    Jeśli na front zmieści się głosnik 8", to po co robić te kolumny na dwóch mniejszysz w tej samej cenie?

A jeśli ja chciał bym robić 3way na dwóch głośnikach 6/5", to na pewno nie brał bym AWX-ów, tylko SB17RNX... a potem poszedł za ciosem i wziął do kompletu 12MRNX + 29RDC.
    Wiem, drogo, ale był by to fajny projekt.
    Last edited by marian; 08.03.2016, 10:49.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
      Nie ma, ponieważ przy podobnej szerokości frontu:

...można już umieścić głośnik 8" w cenie dwóch AWX-ów 6/5", np. jakiegoś Seasa.

Nie rozumiem po co 21cm szeroki front do głosników 6\5".
      3way na dwóch głosnikach 6\5" przekonuje tylko z racji wąskiego frontu.
      Jeśli na front zmieści się głosnik 8", to po co robić te kolumny na dwóch mniejszysz w tej samej cenie?

A jeśli ja chciał bym robić 3way na dwóch głośnikach 6/5", to na pewno nie brał bym AWX-ów, tylko SB17RNX... a potem poszedł za ciosem i wziął do kompletu 12MRNX + 29RDC.
      średnio widzę 20cm woofer na 21 cm froncie, chyba że by dokleił do boków dodatkowe płyty.... wizualnie też ma wyglądać

Skomentuj

Są kolumny które mają szerokość frontu tyle samo co głosnik ("niedokończony" frez na bokach) i nawet to fajnie wygląda :)
        Także wszystko kwestia dizajnu.

Skomentuj

Są kolumny które mają szerokość frontu tyle samo co głosnik ("niedokończony" frez na bokach) i nawet to fajnie wygląda :)
          Także wszystko kwestia dizajnu.
          Zgadzam się, w sumie o gustach się nie dyskutuje ale 20cm wysokiej kolumny z 21cm frontem nie widzę ładnie wyglądającej :)

Skomentuj

Zamieszczone przez gucio. Zobacz posta
            ale 20cm wysokiej kolumny
            20cm wysokości?

Skomentuj

20cm wysokości?
              Zgadzam się, w sumie o gustach się nie dyskutuje ale 20cm woofer w wysokiej kolumnie z 21cm frontem, to nie widzę ładnie wyglądającej

poprawione :)

Skomentuj

Jak dla mnie też proporcje były by słabe..
                https://diyaudio.pl/i/3602/0ufzg8rh7...1396893865.jpg
                Tu jest mniejszy i wygląda już tak sobie ( kwestia gustu)

- - - - - aktualizacja - - - - -

NO i komentarz kolegi marian
                W oryginale też są takie wąskie i bez frezu na midbasa?

Ok, już widzę.

Kolumny ładne, jak by były 1cm szersze i z frezami to by wyglądały jeszcze lepiej... no ale oryginał to oryginał.

Skomentuj

Myślałem o froncie sklejonym z dwóch płyt i zfrezowanymi krawędziami co pomniejszyłoby, znaczy zwęziło ten przedni panel i stąd pomysł na 6,5".

Ok, koncepcje frontu mogę zmienić ale nie mogę przemyśleć proponowanego zestawienia ani sprawdzić kosztów, gdyż symbole mi nic nie mówią, a "wujek google" nie bardzo pomaga.:mellow:

Skomentuj

http://audiotransducers.com/pl/20_sb-acoustics

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                    NO i komentarz kolegi marian
                    Ale to musiał byś pokazać do czego to się tyczyło, bo nie pamiętam.
                    Jeśłi gotowych kolumn no to to tylko moje zdanie.
                    Jeśli zaś planował bym od zera i priorytetem była by szerokość frontu i jednocześnie dźwięk, robił bym tak żeby to był jeden większy głosnik.

https://diyaudio.pl/i/3602/0ufz...1396893865.jpg
                    Tu jest mniejszy i wygląda już tak sobie
                    Tu jest głośnik z uciętym koszem, więc zupełnie inaczej to wygląda, moim zdaniem też kiepsko.

Mnie chodzi o coś takiego:

Skomentuj

Cytat Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                      https://diyaudio.pl/i/3602/0ufz...1396893865.jpg
                      Tu jest mniejszy i wygląda już tak sobie
                      Tu jest głośnik z uciętym koszem, więc zupełnie inaczej to wygląda, moim zdaniem też kiepsko.

Kliknij tutaj, aby zobaczyć zdjęcie w pełnym rozmiarze 900x1200px.
                      Marian tym przykładem trafiłeś w środek moich wyobrażeń nt wyglądu i koncepcji zestawu, ponieważ materiał jest przygotowany na skrzynki w kształcie trapezu i docięte mam boczki ze sklejki do wykonania zaokrąglenia (planuję skleić dwie warstwy 4 mm sklejki na każdym boku). Podpatrywałem tu głownie posty Binanta i kolegów, którzy go naśladowali. Wiadomo, że tak piękne mogą się nie udać, ale próbować trzeba.

Skomentuj

Wiadomo, że tak piękne mogą się nie udać, ale próbować trzeba.
                        Działaj i chwal się rezultatami.

Skomentuj

Ale to musiał byś pokazać do czego to się tyczyło, bo nie pamiętam.
                          http://diyaudio.pl/showthread.php/23...K-d2604-830000

To wygląda bardzo dobrze

Skomentuj

Faktycznie fajny i zdaje się w sieci są dostępnie schematy zwrotnic, ale muszę trochę bardziej "po taniości" zachowując oczywiście też "przyzwoitą" jakość.

Nie na temat: Domowy budżet nie jest z gumy, niestety. Gdybym tak kiedyś dzieci w "oknie życia" zostawił, byłbym teraz bogaczem i zamiast słuchać muzyki na dobrych głośnikach to słucham: tato daj z dwie dyszki! :flapper:

Skomentuj

http://diyaudio.pl/showthread.php/23...K-d2604-830000
                              A widzisz, mnie się podobał fornir na tych kolumnach, oraz to że komponował się z membraną, lub odwrotnie.
                              Ale taka szerokość wygląda kiepsko przy tym koszu, moim zdaniem ten 1cm więcej zrobił by na plus.

Skomentuj

Zatelefonowałem do firmy STX i dowiedziałem się, że nie podadzą z jakich komponentów składa się zestaw Electrino 250 (zresztą fs-250 też) tak aby go samemu wykonać, a w najbliższej przyszłości nie zamierzają takiej informacji udostępnić w sieci. Czyli taka wersja działania odpada. Więc albo fx-300 albo wyszperać coś innego trójdrożnego na 18 lub 20 cm głośnikach.

Skomentuj

Zatelefonowałem do firmy STX i dowiedziałem się, że nie podadzą z jakich komponentów składa się zestaw Electrino 250 (zresztą fs-250 też)
                                  Ja tam wcale zaskoczony nie jestem, prawidłowo według mnie.

Skomentuj

Zatelefonowałem do firmy STX i dowiedziałem się, że nie podadzą z jakich komponentów składa się zestaw Electrino 250 (zresztą fs-250 też) tak aby go samemu wykonać, a w najbliższej przyszłości nie zamierzają takiej informacji udostępnić w sieci.
                                    Jeżeli nawet by chcieli, to musieliby głośniki też wypuścić na rynek detaliczny z tych kolumn.

Skomentuj

na skrzynki w kształcie trapezu i docięte mam boczki ze sklejki do wykonania zaokrąglenia (planuję skleić dwie warstwy 4 mm sklejki na każdym boku). Podpatrywałem tu głownie posty Binanta i kolegów, którzy go naśladowali.
                                      Zanim zaczniesz to powiem ci że ja też zrobiłem w tej formule. I więcej tak nie zrobię. Znacznie lepszą opcją jest zrobienie szkieletu i oklejenie go kilkoma warstwami HDFu, sklejki lub nacinanego MDF. Ciężko ten trapez dobrze i równo okleić a przede wszystkim tracisz 30% objętości na nic. W efekcie wychodzą kolumbryny o niewielkiej realnej objętości. Bez sensu. Zanim zacząłeś to przemyśl jeszcze raz czy nie zmienić opcji.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                                        Zanim zaczniesz to powiem ci że ja też zrobiłem w tej formule. I więcej tak nie zrobię. Znacznie lepszą opcją jest zrobienie szkieletu i oklejenie go kilkoma warstwami HDFu, sklejki lub nacinanego MDF. Ciężko ten trapez dobrze i równo okleić a przede wszystkim tracisz 30% objętości na nic. W efekcie wychodzą kolumbryny o niewielkiej realnej objętości. Bez sensu. Zanim zacząłeś to przemyśl jeszcze raz czy nie zmienić opcji.
                                        Już nie zmienię, zaokrąglenie nie będzie duże, w związku z tym straty będą, ale chyba nie aż nie tak wielkie. Wychodzi mi 41,6 litrów pojemności (coś jeszcze odpadnie na wzmocnienia).

Skomentuj

Czy po sklejeniu obudowy wkręty należy usunąć, czy mogą pozostać?

Skomentuj

Czaruję...