Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wykres w WinISD

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

wykres w WinISD

Witam

Jestem już zdecydowany na zrobienie swoich kolumn na przetwornikach peerlessa CSX 176 oraz DT100

Zastanawiam się teraz nad bass-reflex'em. Pobawiłem się troche WinISD i chyba dobry wykres jest przy obudowie 31 litrów strojeniu 37Hz

-6dB jest przy 30,5 Hz a najwyższy punkt na wykresie (+1,1 dB ) jest przy 47 Hz, (0dB przy 39Hz)

przy takim ustawieniu WinISD wyliczył impuls 19ms przy 34,5 Hz

Program podał mi długość kanału 44,7 cm przy średnicy 10 cm...
    przy 8 cm długość podaje 27,43... i tak sie nie zmieści wzdłuż w środku kolumny...

Zrobić jeszce mniejszy kanał (świsty?) BR i zamontować go na froncie (w jakiej odległości od głośnika?) czy też może o wiekszej srednicy i dłuższy skierowany w podłogę?

Przy okazji zapytam o zwrotnice, jest sens kupować jakąś uniwersalną np. JANBO A-188 (2750 Hz 12dB/okt) a dopiero później jak będe miał sprzęt pomiarowy zrobić własną?

Pozdrawiam

za duzy impuls, za duza obudowa, zmiejsz obudowe gdzies tak do 25litrów i daj strojenie 35hz, roznica bedzie nie duza a impuls sie zmiejszy. Wg BassBox'a 25litrów / 38hz f3 przypada na 38hz, to powinno wystarczyc... impuls max 16ms.

Skomentuj

popieram przedmowce calkowicie

Skomentuj

dzięki za wypowiedzi - zrobiłem porównanie tych parametrów, czy będzie to odczuwalna różnica między zielonym a żółtym? jest to różnica około 2 dB dla czest z przedziału 35-45 Hz...

a impuls rzeczywiście wychodzi na wykresie max 16 ms

a co z kanałem BR i zwrotką?

Pozdrawiam

Skomentuj

róznicy w czestotliwosci napewno nie odczujesz a impuls lepszy przy 25 l strojenie 35-38 Hz

Skomentuj

impuls nadal spory kombinuj dalej :P strojenie do 45Hz i buda 20L niechce mi się symulować zobaczywmy co wymodzisz :P

Skomentuj

Jestem zdania ze rzeczywisty impuls bedzie sie roznil troche, zalezy jaka bedzie dobroc calego ukladu.Wlicz filtry, wytlumienie itd....Moze byc lepszy ale i gorszy zaleznie od tego jak wykombinujesz.
              Mnie przewaznie wychodzi mniejszy (nawet liczac na papierze rozne rzeczy )w porownaniu z WIN ISD

Skomentuj

przy 20 l i 45 Hz jest podbicie 2,5 dB

[ Dodano: 2005-01-21, 16:04 ]
                dziwne
                w starszej wersji WinISD wychodza nieco inne charakterystyki:

wedlug niego najlepioej byłoby :

23 l objetosci
                strojenie na 42 Hz
                impuls max 13,5 ms
                podbicie max 1,24 Hz

Skomentuj

przy 20 litrach i strojeniu na 45 Hz impuls wychodzi 12ms

ale charakterystyka częstotliwości jest gorsza ( - 6 dB zamiast przy 32 Hz jest przy 37 i to podbicie 2,5 dB o którym wspomniał BORO

myśle, że dobry jest układ 25 litrów @ 38 Hz bo ten impuls powyżej 40Hz jest <13ms a wartość najwyższą osiąga przy 30 Hz...

Pozdrawiam

Skomentuj

nowa wersja programu tj 0.50a6

pokazjuje podbicie na poziomie 2dB

a wiec jest jakas rozbierznosc miedzy programami. Są to w końcu programy symulacyjne i pokazuja jedynie orientacyjne wyniki togo co otrzymamy po wykonaniu kolumny.
                    Sam zdecyduj co lepiej bedzie ci odpowiadalo.
                    Osobiscie zrbił bym tak:
                    objetosc 23l
                    strojenie 42

Skomentuj

Male podbicie nie zaszkodzi niczemu.Rzeczywisty ksztalt ch-ki bedzie i tak inny ze wzgledu chociazby na odleglosc w jakiej bedzie sie odbywal odsluch a nie wspomne o ksztalcie obudowy i jej krawedzi.Do tego wplyw filtrow... zeby w pasmie do podzialu utrzymac poziom...

Skomentuj

MarekW skoro piszesz że małe podbicie niczemu nie zaszkodzi to pozwól że spytam jak bardzo zaszkodzi ten impuls 16ms który jest przecież dopiero przy 30 Hz a powyżej 40 jest mniejszy od 13ms...

Chciałbym żeby to zagrało w miarę nisko...

Ale co z BR i zwrotnicą? :P

Pozdrawiam

Skomentuj

Juz odpowiadam.Nawet jesli nie slyszymy niektorych czestotliwosci a wzmacniacz jest w stanie je podac (szczegolnie przy KD) to dlugo wybrzmiewajacy impuls pobudzajacy glosnik w obszarze ponizej rezonansu obudowy gdzie jego wytrzymalosc sie zmniejsza, powoduje niekontrolowane drgania."Impuls" o ktorym mowimy jest nazywany inaczej stanem nieustalonym a aiwec pasozytniczym drganiem membrany. Fakt w Twoim przypadku nie jest wielki ale przewaznie ucieka sie od tak niskiego strojenia zeby nie meczyc gloisnika a uklad BR ma ta zalete ze jesli nastroi sie go wyzej to sbocze w kierunku nizszych czestotliwosci bedzie opadac bardziej stromo co wytnie czestotliwosci ktorych i tak nie slychac dobrze a przy ktorych produkowane moga byc niekontrolowane drgania czasem przy zwarciu na podakustycznej bardzo duzych, co grozi i glosnikom i calosci przekazu (modulacja).

Skomentuj

z tych desek co mam wychodzi mi objętość w środku 33,5 litra płytszej i węższej obudowy nie da się chyba zrobić a wysokość wolałbym zostawić ze względów estetycznych... dla zmniejszenia objętoście wstawię skosem deskę w środku parę litrów mniej będzie żeby to wyszło w okolicach 25 a bass-reflex to póki co dam strojenie 35 Hz, wiem że niskie ale zawsze mogę uciąć rurke i będzie wyższe - to już się okaże przy odsłuchu :)

ale mam problem z ulokowaniem otworu BR - WinISD podaje mi przy strojeniu na 35 Hz dość długie rury przy dużej srednicy - 10 cm srednicy i 70 cm rurka musiałbym to wstawić w dolnej ściance ale ze względu na to, że robie tam pustą komorę takie rozwiązanie odpada, żeby się BR zmieścił na przedniej ściance musiałby mieć długość 15 cm przy srednicy 5 cm, czy to nie jest aby za mała srednica?

pozdrawiam

Skomentuj

Dla 18nastki glosnika spokojnie mozesz dac 5-6cm srednicy BR.
                              Musisz tak kombinowac zeby zachowac odpowiednia odleglosc wlotu rurki wewnatrz obudowy od scianki przeciwleglej.
                              Czy to bedzie bok czy gorny dekiel nie ma znaczenia (choc z gory malo kto daje ze wzgledu na wpadajace przedmioty).Scianka skosna to nizely pomysl ale w Twoim przypadku mozesz dac wiecej rozporek z grubych listew ktore usztywnia konstrukcje a odliczysz je od objetosci czynnej.

Skomentuj

Zawsze mozesz zrobic takie cos :)

P.S w BassBoxie wyglada to tak ...
                                z impulsem 14ms

Skomentuj

Soul przedstawil takze dobre rozwiazanie ale rurka 70cm dlugosci odpada....

Skomentuj

dzięki za dobre pomysły, skorzystam z nich :]

zobacze jeszcze jakie rurki uda mi się kupić ale wstępnie mam zamysł średnica 7cm (przy 35 Hz długość 33 cm którą bym docinał, przy 45 Hz (myśle, że aż tak nie dotne) jest to już 17,6 cm) i tak jak zaproponował souL BR dał bym w dolnej ściance kolumny z czymś ciężkim po bokach :) tak żeby mi to zjadło pare litrów a oprócz tego za radą MarkaW zrobie kilka wzmocnień które usztywnią to wszystko i też odejmną troche objętości :)

oczywiście wszystko dokładnie obliczę i będzie około 25 litrów :)

chyba został mi tylko wybór zwrotnicy...

Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                                    X