Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc przy doborze zestawu estradowego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc przy doborze zestawu estradowego

Witam. Mam na imię Paweł i prosiłbym was o radę w doborze zestawu estradowego. Trochę już wszedłem w tematykę audio ale bardziej w samochodach.
    Co do kolumn estradowych nie mam niestety zbyt wielkiego pojęcia. Chciałbym stworzyć zestaw na STX-ach (mam blisko do ich siedziby i słyszałem dobre opinie)
    Wzmacniacz jaki posiadam to stary WM-5200. Wiem że to nie jest demon mocy ale jak na razie musi wystarczyć.
    Zależało by mi żeby zestaw był umieszczony w dwóch kolumnach, wielkość jest na drugim miejscu. Na początku miałem pomysł zastosowania ( na jedną sztukę) 1x F.30.300.8.MC, 1xW.30.400.8.MC, 1xT.18.250.8.PH ale po przeczytaniu kilku tematów nie wiem czy nie zrezygnować z niskotonowego, choć nie ukrywam że zależy mi na basie. Myślałem też o zakupie starych eltronów ale nic tak nie cieszy jak własna praca.
    Mają one służyć do nagłośnienia małych imprez prywatkowych. Oczywiście skrzynie wykonam sam bo mam już jakieś pojęcie.
    Co do kasy to trochę mały budżet bo około 400 zł na jedną kolumnę, niestety audio w samochodzie pochłonęło mi dużą część funduszy.
    Z góry dziękuję za pomoc.

Zamieszczone przez pablo23s Zobacz posta
    Na początku miałem pomysł zastosowania ( na jedną sztukę) 1x F.30.300.8.MC, 1xW.30.400.8.MC, 1xT.18.250.8.PH ale po przeczytaniu kilku tematów nie wiem czy nie zrezygnować z niskotonowego, choć nie ukrywam że zależy mi na basie.
    Z własnym doborem głośników do siebie raczej sobie odpuść, niestety masz jeszcze zbyt mało wiedzy.

Zamieszczone przez pablo23s Zobacz posta
    Wzmacniacz jaki posiadam to stary WM-5200. Wiem że to nie jest demon mocy ale jak na razie musi wystarczyć.
    Ile to ma mocy?

Proponuję projekt STX-a na głosniku 15": http://stx.pl/schemat-zestaw-wm-stx-...n-373-142.html

W zależności ile watów ma ten wzmacniacz, można dobrać impedancję kolumny, bo akurat są dwie wersje.

Z kosztami elektroniki na jedną kolumnę zmieścisz się w 400zł (no chyba że piszesz o gotowej kolumnie, to wtedy nie ma szans).

Skomentuj

Co do wzmacniacza to jest stary wzmacniacz. Z tyłu ma wyjście monofoniczne 200W. Można go podłączyć na 8 ohm lub 4 ohm.
      Nie wiem jak dużą moc uciągnie więc tez nie mam pewności co mogę mu podłączyć.

Last edited by pablo23s; 07.03.2016, 11:41.

Skomentuj

Niestety taki wzmacniacz się nie nadaje do nagłaśniania imprez.
        Wiem że ten wzmacniacz kiedyś pewnie był do takich celów używany, ale to zabytek, w dodatku mono.

Sprzedaj go i kup używaną końcówkę mocy typu ADS LX, T.amp, dap audio palladium, Crest, Behringer itp. Żadne Sharpy, Holywoody i inne Omnitronixy.

Skomentuj

Ok to od tego zacznę. Dzięki za pomoc :)

Skomentuj

Czaruję...
          X