Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmienic charakter grania kolumny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zmienic charakter grania kolumny

Witam, jak w tytule, czy jeśli zmienię elementy w zwrotnicy, to zmieni się charakter grania?. Mam specyficznie grające kolumny klipsch no i nie odpowiada mi w nich brak średnicy a wysokie są trochę za mocne . Czy jestem w stanie tylko zwrotnica uzyskać bardziej przyjemny dźwięk
    Dziękuję i pozdrawiam

Tak, ale to zależy od samych głośników.
    Po za tym, bez pomiarów i braku podstawowej wiedzy na temat zwrotnic głosnikowych, sam nie masz szans aby coś poprawić.

Na początek proponuję dać rezystor przed wysokotonówką aby ją przyciszyć. Spowoduje to pozorne podgłośnienie średnicy.

Nie wiem jak bardzo wybija się ta wysokotonówka, więc przygotuj sobie kilak rezystorów, od 1 ohma do 10 ohm co 1 lub 2 ohmy i sprawdzaj kiedy będzie Tobie pasować.
    Last edited by marian; 07.03.2016, 15:09.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
      Tak, ale to zależy od samych głośników.
      Po za tym, bez pomiarów i braku podstawowej wiedzy na temat zwrotnic głosnikowych, sam nie masz szans aby coś poprawić.

Na początek proponuję dać rezystor przed wysokotonówką aby ją przyciszyć. Spowoduje to pozorne podgłośnienie średnicy.

Nie wiem jak bardzo wybija się ta wysokotonówka, więc przygotuj sobie kilak rezystorów, od 1 ohma do 10 ohm co 1 lub 2 ohmy i sprawdzaj kiedy będzie Tobie pasować.
      A powiedz mi jeszcze tylko jeśli kolumna ma dwa głośniki niskotonowe (brak srednio-nisko tonowego) jest szansa na jakieś przyzwoite średnie tony?
      Last edited by RemBi; 07.03.2016, 15:26.

Skomentuj

Jeśli nie są większe niż 6/5", oraz ich charakterystyka ciągnie wysoko, to tak.
        Ale średnie tony zależą też od wysokotonówki oraz samej zwrotnicy.

Skomentuj

Czaruję...
        X