Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pułapki basowe

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pułapki basowe

Witam forumowiczów

Problem mam z basem. A jak wiadomo, to pasmo chyba najtrudniej okiełznać. W okolicach 75-80Hz mam duży rezonans wynikający zapewne z modów własnych pomieszczenia. Nie robiłem żadnych pomiarów, ale na generowanych częstotliwościach słychać to na ucho, jak dudni aż szafki brzęczą. Ze względów estetyczno-użytkowo-rodzinnych wymyśliłem, że zrobię cztery pułapki basowe, które jednocześnie będą pufami do siedzenia. Będą to obudowy z tunelem bass-reflex strojone na 77Hz o pojemności 22,8l. Znalazłem stronę do obliczania takich obudów.

http://kolumny.prv.pl/obudowak.php

Wychodzi mi, że przy tunelu średnicy 10cm powinien on mieć długość 9,47cm.

Zanim zabiorę się do roboty chcę Was zapytać, czy są to prawidłowe wyliczenia?

Wyliczenia są dobre natomiast ważne uwagi.
    1. Te pułapki będą musiały być w miejscach gdzie mocno dudni, inaczej nie zadziałają.
    2. Bardzo małe są te objętości. 23 l nie będą efektywne.
    3. Najlepiej zrób prototyp o tej objętości i zrób pomiar strojenia tunelu br, bo inaczej możesz się rozminąć ze strojeniem.

Skomentuj

Najpierw zrob symulacje modow swojego pomieszczenia. Po drugie, przy tych czestotliwosciach, mozna zrobic sporo panelami z welny, pod warunkiem, ze sa one wlasciwie umieszczone w pomieszczeniu.
      Tak czy siak, bez pomiarow, to troche ryzykowne, ale jak powiadaja spece, nie da sie przesadzic z tlumieniem niskich czestotliwosci, ktore tlumi sie i tak dosc trudno.

Skomentuj

Dzięki za rady. Wiem, że pojemności są małe. A co za tym idzie tłumienie będzie raczej za małe. Jednak wolę to niż nic. A wełny wolę unikać ze względu na jej pylenie i wpływ na zdrowie. Te moje pułapki jeśli będzie trzeba, to filcem wytłumię.

Skomentuj

Nie będą spieniały swojej roli w ogóle.

Skomentuj

Na mój gust warto poganiać się z kolumnami, to przynosi większy rezultat. Przesunięcie o 20-30cm już robi sporą różnicę (przynajmniej u mnie - albo słychać cały bas, albo tylko rezonans na 40Hz urywający głowę) Zacznij od tego chyba, że masz to już oblatane.

Skomentuj

Ustawienie kolumn już jest przerobione. Lepiej nie będzie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Melepeta Zobacz posta
                A wełny wolę unikać ze względu na jej pylenie i wpływ na zdrowie.
                Jak ja odpowiednio zabezpieczysz, to nie ma prawa pylic. Nie da sie bez welny zrobic dobrej akustyki.

Skomentuj

Z wełną bym nie przesadzał - jest dobra na tłumienie szerokopasmowe. Jeśli chodzi o mody pomieszczenia to chyba nie ma nic lepszego niż rezonatory helmholtza i membrany.
                  Melepeta, czy Twoje pomieszczenie to zwykły prostopadłościan? Próbowałeś symulować mody?

Skomentuj

Coz. Kazdy przypadek jest inny i trzeba inaczej do niego podejsc. Powazne pulapki basowe czy membrany, to juz wyzsza szkola jazdy, ale jesli w danym przypadku nie ma innego wyboru...

Skomentuj

Nie, 80% przypadków jest taka sama. Mody pomieszczenia ją zawsze, no 80%. Jest tylko kwestia czy ktoś je akceptuje czy nie. Pułapki basowe miałem zawsze. W przyszłości, nie wyobrażam sobie aby ich nie mieć.

Skomentuj

Niestety prostopadłościan. I co gorsza ten mój pokój jest zbliżony do kwadratu, jeśli chodzi o wymiary podłogi.
                        A żadnego symulatora modów nie próbowałem.

Skomentuj

Zamieszczone przez hi_aro Zobacz posta
                          Nie, 80% przypadków jest taka sama. Mody pomieszczenia ją zawsze, no 80%. Jest tylko kwestia czy ktoś je akceptuje czy nie. Pułapki basowe miałem zawsze. W przyszłości, nie wyobrażam sobie aby ich nie mieć.
                          Jesli kazdy z pokoi ma inne wymiary, to i inne mody i inny przypadek. To chyba zrozumiale.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Melepeta Zobacz posta
                          A żadnego symulatora modów nie próbowałem.
                          Zassaj sobie http://www.roomeqwizard.com/ to co prawda soft pomiarowy, ale ma bardzo przydatny element symulacji pokoju. Lacznie z mozliwoscia zmiany miejsca zrodel dzwieku i ich ilosci w pomieszczeniu.

Skomentuj

Dzięki. Chyba nie skorzystam, bo po murzyńsku nie rozumiem.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                              Jesli kazdy z pokoi ma inne wymiary, to i inne mody i inny przypadek. To chyba zrozumiale.
                              To nie rozumiesz problemu. Tak każdy ma inne mody, ale wszystkie występują w zakresie 33-45Hz + pierwsze i drugie harmoniczne. Te właśnie frez. (30-45Hz) są głównym problemem i najciężej się z nimi walczy. I tak jak pisałem wcześniej 80% słuchaczy je ma.

Skomentuj

30-45 hz to spory rozrzut :)

Skomentuj

Tzn.

Skomentuj

Moim zdaniem rezonanse podstawowe nie są dużym problemem - łatwo nimi manipulować przez odpowiednie ustawienie suba.
                                    Gorzej sprawa ma się z harmonicznymi. Nie dość, że dają po uszach jak diabli to jeszcze ich gradient zmienia się bardzo szybko, często nawet różnice między uszami są nieznośne.

Skomentuj

Ahh nic nic :)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Matador Zobacz posta
                                      Gorzej sprawa ma się z harmonicznymi. Nie dość, że dają po uszach jak diabli to jeszcze ich gradient zmienia się bardzo szybko, często nawet różnice między uszami są nieznośne.
                                      Dlatego same pulapki to moze byc malo, potrzebujesz dobrego pochlaniania wyzszych czestotliwosci, a bez welny to troche trudno Ci bedzie to ogarnac. Ewentualnie dodawac zrodla niskich czestotliwosci - jesli jest taka mozliwosc.

Skomentuj

Zamieszczone przez Matador Zobacz posta
                                        łatwo nimi manipulować przez odpowiednie ustawienie suba
                                        Co jeśli nie masz suba ?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X