Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Alfred SW 807-reaktywacja!

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Alfred SW 807-reaktywacja!

Witam wszystkich!
    Być może uda mi się pocieszyć nieszczęśników (takich jak ja), którzy kupili te głośniki.
    Jak dobrze wiadomo Alphard ma naciągane parametry, ale nawet z podanych dla tego głośnika wynika, że praktycznie do niczego się nie nadaje.
    Nie mając nic do stracenia (miałem je wyrzucić, nie miałem sumienia "wlepić" ich komukolwiek) postanowiłem coś z nimi zrobić.
    Model ten ma bardzo sztywne zawieszenie, co na pewno w znaczącym stopniu wpływa na dobroć mechaniczną i ostatecznie na całkowitą. Poza tym, ta quasi-polipropylenowa membrana to po prostu szajs. Niestety nie wiem, jak to będzie grało z Alfredowskim magnesem, ale zobaczymy.
    Postanowiłem wymienić dolny resor i membranę. Wybrałem do tego celu oryginalne części TONSILA. Pasują prawie idealnie, ale dają się dopasować. Zamówiłem resor 134/36 oraz membranę M 20 w sklepie UMIFON. Resor górny miał w zamyśle zostać stary. Złożyłem zamówienie i przeżyłem szok, gdy przyszła paczka. Wartość została zawyżona o 18 zł. Odebrałem ją jednak i po rozpakowaniu wszystko stało się jasne. Przysłano mi zamiast membrany M 20 - bez zawieszenia, M 20K kompletną. Napisałem maila do sklepu w celu wyjaśnienia sprawy i otrzymałem odpowiedź. Byłem trochę w szoku, ponieważ nie dość, że przyznano się do pomyłki, to jeszcze ODESŁANO MI NADPŁACONĄ KWOTĘ BEZ ZWROTU MEMBRAN! Do tego jeszcze dostałem dziś wiadomość, że zostaną mi przysłane te, które zamawiałem. Dodatkowo!
    Drodzy uczestnicy forum. Z czystym sumieniem polecam firmę UMIFON za solidność. Poza tym mają naprawdę przystępne ceny. Kto chce reanimować ALTUSY i nie tylko niech tam zapuka - www.umifon.pl
    Wracając do tematu, rozebrałem głośniki i sprawdziłęm membranę. To niestety zwykły plastik........ Aż szkoda patrzeć. Do polipropylenu jeszcze daaaaleko. Celuloza na basie za tę cenę to jedyne dobre rozwiązanie. Obecnie jestem na etapie klejenia, ale jeden już działa poprawnie. Zostawiłem oryginalne piankowe zawieszenie, tylko troszke je przyciąłem do rozmiaru kosza. Czynności regeneracji - wedle artykułu o tym. Muszę jednak zwrócić uwagę, że w tym przypadku trzeba zwrócić szczególną uwagę na wycentrowanie cewki, żeby nie trzeba było jej wyjmować ponownie. Resor dolny troszkę nie pasuje i musiałem wsadzać cewkę na "ścisk" a to grozi złym wycentrowaniem. wszystko jest w porządku, ale mam problem z pomiarami - nie mam na czy ich wykonać.
    Jeśli ktoś może mi odpowiedzieć, czy w SpeakerWorkshop można dokonać pomiarów bez JIG'a? Nie mam za bardzo czasu, żeby się z tym bawić. Może jednak czas zacząć? A może jest inny program (tylko nie CLIO - za drogi), którym mozna dokonać pomiarów głośników?
    Jeśli uda mi się pomierzyć te odnowione "cuda" oczywiście podam wyniki.
    Mam nadzieję, że coś dobrego z tego wyjdzie. Chociaż różnie to bywa..... Głośniki to zawiły temat. Jednak kto nie próbuje ten nie ma!
    Pozdrawiam!

ciekawe jak to wplynie na spl bo podobno ma cos kolo 76db ten glosnik

Skomentuj

76 dB?

Gdzieś na forum, gdy sobie przeglądałem widziałem jakiś temat z SW807 i ktoś rzucił temat, że ma tylko 7... dB. Ale podobno dotyczy to innego głośnika. Poszukam i podam którego. No i kupię sobie miernik dB i sam sprawdzę.
      Niestety nie mam dokładnej wagi i nie mogłem (stare membrany wyrzuciłem) sprawdzić ile ważą stare i nowe. Cięższa membrana - niższe SPL. Jak jest w tym przypadku to się okaże.
      Pozdrawiam!

Skomentuj

panowie... to bylo na temat SW803Z ktory mial 79 db

Skomentuj

ejku ludzie mylicie serie! 607i 807 co sa zupełnie inne głosniki membrane maja z włukna i to jest seria domowa a nie car audio naprawde bardzo ładnie graja chodz efektywnoscia niegrzesdza jak reszta alpiardów

Skomentuj

Pomierzone i klapa

Cześć wszystkim!
            Pomirzyłem te zreanimowane Alfredy.
            Niestety wyszła klapa. Qts na poziomie 0,89, fs - 48 hz. Klaaapa!
            Nie polecam takich eksperymentów z wymianą membran i resorów.
            Cóż, nauczka na przyszłość - ze złego głośnika nic dobrego nie zrobimy!
            Alfredy do kosza!
            Pozdrawiam!

Skomentuj

jak się wie co i jak to mozna się pobawić :) powinieneś dać resor o max suzej podatności (obnizy Fs i Qts) i inną cewke (o większej indukcyjności) ale myśle że problem jest tu w tym że ten alpierd ma zbyt duzą szczeline magnetyczną i cała indukcja się rozprasza :P

Skomentuj

Można się pobawić....

Cóż, nic z tego nie wyszło, ale nie chciałem pakować za dużo kasy w tę zabawę.
                Hmmm Dzięki za podpowiedź Sound Wave, może mi się to przydać na przyszłość.
                Alfredy do samochodu może i się nadają, ale do domowego sprzętu raczej nie. No może poza LW 800. Zostawiam je komu innemu, a na początek pobawię się z STX-em (koszty) GDN 22-120-8-SC. Może SPL nie za wysoki (chociaż nie tragiczny), ale reszta super, jak za tę cenę. Zastanawiam się nad zakupem tych głośników. Poszukuję opinii na ich temat. Może ktoś już je posiada i mógłby mi podać parametry skrzynki? Nie posiadam niestety żadnego programu do symulacji wytrzymałości mocowej, ale chyba ok. 20-25 litrów dla tego głośnika to maksimum, aby uzyskać w miarę dobre pasmo i impuls oraz nie zobaczyć "latających membran"? :) Będę wdzięczny za jakieś rady.
                Pozdrawiam!

Skomentuj

gdn 22-120-8 SC uzywam jako suba do kompa, 32 litry i ~38hz strojenie

gra to rzeczywiscie rewelacyjnie za ta kase, w porownaniu z prostym lw to wlasciwie nie ma co porownywac ;]

Skomentuj

Czaruję...
                  X