Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Płaskie kolumny na ścianę..

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Płaskie kolumny na ścianę..

Miotam się już chwilkę z rożnymi pomysłami.. i mam jeszcze jeden.. naczytałem się mam nadzieję na tyle, żeby zawrócić wam raz jeszcze głowę..

Z racji gabarytów pokoju - sypialni.. taki płaski twór byłby bardzo wygodny do umieszczenia..na ścianie. Takie gotowe projekty pojawiły mi się w sieci:
    vifantastish od kolegów z zachodu na głośniku:
    Vifa 9 BN 119/8 = Peerless FR35/8 = Peerless TC9FD-18-08

Oraz jego drobny warianty z diyaudio.com
    http://www.diyaudio.com/forums/full-...c9fds-2-a.html

Alternatywnie - ten sam głośnik w zamkniętej - równie płaskiej obudowie i wspomaganie subwooferem.. choć wolał bym suba uniknąć..

Miał ktoś okazję posłuchać?

Drobny kłopot - to w pl brak takiego głośnika łatwo dostępnego - ma ktoś wiedzę gdzie można go kupić..? wysyłka zza odry to 25e - więc tyle samo co para głośników..

Jeżeli z dostępnością głośnika będę mieć nadal problem - to doszukałem się jeszcze jednej gotowej konstrukcji:
    Flat-5 To znów projekt niemiecki K+T 5/2013 już z droższym głośnikiem (ale na przesyłce mogę zaoszczędzić..) Tang Band W5-1611 lub W5-2106

Pytanie czy tek drugi projekt mogę w miarę bezpiecznie do ściany przystawić?

Miał ktoś okazję testować tak płasko prowadzone linie transmisyjne? Zwłaszcza przy ścianie ustawione?
    Last edited by LubMich; 14.03.2016, 16:41.

Jak bedziesz chcial je bardzo plaskie zrobic, to bez subwoofera sie nie obedzie. Te ktore ja robilem, to tylko "la traviata" schodzi na tyle nisko, ze nie potrzebuje subwoofera. ale 10cm glebokosci, wiec calkiem plaskie nie sa.... zobacz Portrait visaton`a ma tylko 4 cm.

Moje mozesz na www.jk-wall-audio.de zobaczyc.

Pozdrawiam

Skomentuj

Pojemnosc tych obudow jest na tyle duza, ze spokojnie mozna tam zamontowac typowy zestaw dwudrozny, ktory zapewni odpowiednia ilosc niskich tonow.
      W ten sposob zbudowane sa PMC z seri Wafer https://pmc-speakers.com/products/consumer/wafer

Skomentuj

pierwszy z projektów - vifa z TL to 70mm głębokości.. w zamkniętej obudowie - delikatnie mniej..

Projekt Flat-5 z linią transmisyjną to 120mm głębokości przy materiale 19mm (pozostałe wymiary zewnętrzne to 398x860mm)..
        Te 120mm nie będą dla mnie jeszcze przeszkodą.. a jak mam już się pomęczyć z jakąś pracą - niech to ma szanse jakoś zagrać.. i chyba ten właśnie projekt zrealizuję..
        Dziś przeszukałem dostępność głośników.. :
        W5-1611 - z magnesem ferrytowym jest praktycznie wszędzie - najtaniej trafiłem 170zł

Ale
        W5-2106 - już słabiej .. znalazłem tylko Niemcy.. okolice 65e, ebay 62e.. do tego wysyłka pod 20e... forum podpowiada, że polipropylen na szerokopasmowke jest pase.. więc były by kłącza bambusa zebrane o poranku.. ale cena trochę odstrasza.. więc jak ktoś ma pomysł jak mnie uratować od polipropylenu to proszę o podpowiedź.

Oba powyższe głośniki mogę podłączyć bez żadnego filtrowania?

@thx-boy fajniutkie masz rozwiązania.. 40mm głębokości też imponuje.. Nie miałem okazji słuchać podobnych zestawów.. opisy 'klangu' na stronie są śpiewne ;-) mam nadzieję, że uda się mi uzyskać podobne opinie u siebie.. Prośba o drobną podpowiedź.. sam kontakt ze ścianą.. zastanawiałem się czy tylnej ścianki głośnika całą powierzchnią nie przykleić do ściany.. inaczej trzeba powalczyć jakimiś wieszakami i podkładkami/nóżkami .. i zrobić kilka mm przerwy.. tak to jest zrobione w PMC co wyczytałem dzieki @Pogromca mitów

@Pogromca mitow - raczej nie czuję się na siłach coś takiego po projektować.. na pierwszy projekt wolę coś już przerobionego.. na razie tak rozpisanego projektu dwudrożnego jeszcze nie widziałem..

Skomentuj

No niestety trzeba by bylo wszystko robic od zera. Od tunelu po pomiary i zwrotnice.

Skomentuj

A i trafiłem.. choć zalążek gotowego projektu.. choć już nie tak tanio z komponentami..
            http://heissmann-acoustics.de/wavewa...nolautsprecher

Skomentuj

Ten ostatni projekt podany w linku już bardzo przypomina kolumny surround z sal kinowych. Mi osobiście się podobają takie kolumny. Byłoby więcej miejsca na normalny woofer i nawet br.
              Pewnie przy smykałce do stylistyki i odpowiednim wystroju, takie coś nie wyglądałoby jak krzykaczka na dworcu :)

Skomentuj

Jak przykleisz dobrym klejem do sciany, to juz nie oderwiesz :)

Ja wieszam stywno na hakach oczywiscie z gumowymi podkladkami.

Skomentuj

głośniki idealne do płaskich kolumn na ścianę i pod ścianę.

- - - - - aktualizacja - - - - -

http://www.tymphany.com/transducers/.../?keywords=GBS
                  audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
                  http://www.rane.com/note160.html
                  Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Czaruję...
                  X