Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pytanie o obudowę zamkniętą.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pytanie o obudowę zamkniętą.

Szanowni koledzy bardziej doświadczeni, czy kolumny fabryczne z basreflexem i zatyczkami do niego dostarczonymi w zestawie można zamknąć w obudowie zamkniętej? Było by to przy okazji robienia ładniejszych budek :) .
    Znane pismo tematyczne zrobiło pomiar z BR. zamkniętym, tak to wyglądało.

Więc pytanie czy jest dopuszczalne wsadzić te głośniki do Obudowy Zamkniętej, lekko ją zmniejszając (zachowując rozmieszczenie głośników i wymiary frontu), co może troszkę polepszy odpowiedż impulsową niskich tonów, i drugie pytanie czy jeśli głośnik średnio-niskotonowy nie ma frezu to mogę go zrobić bez strachu że przez te 5mm rozjedzie się wszystko?
    Ewentualnie może trzeba by było lekko pochylić przednią ściankę? Aby uzyskać zgranie czasowe.
    Zwrotnice są pierwszego rzędu.

Zamieszczone przez sylvek Zobacz posta
    Szanowni koledzy bardziej doświadczeni, czy kolumny fabryczne z basreflexem i zatyczkami do niego dostarczonymi w zestawie można zamknąć w obudowie zamkniętej? Było by to przy okazji robienia ładniejszych budek .
    A czy te zatyczki nie sa czesciowo przepuszczajace powietrze? Tak czy inaczej robiac nowa obudowe zamknieta i to jeszcze o mniejszej pojemnosci, wcale nie jest powiedziane, ze bedziesz mial lepsza odpowiedz impulsowa.

i drugie pytanie czy jeśli głośnik średnio-niskotonowy nie ma frezu to mogę go zrobić bez strachu że przez te 5mm rozjedzie się wszystko?
    Zobacz na pomiar, jak wyglada charakterystyka w pionie pod katem 7 stopni. 5mm to nie jakis dramat, pewnie nawet bys tego nie uslyszal, ale dla spokojnego sumienia, lepiej pozniej troszke kolumny odchylic.

Skomentuj

Tak widziałem to. Zatyczki są z gąbki ale można użyć taśmy na próbę. Zmniejszenie było by o około 1L.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
        A czy te zatyczki nie sa czesciowo przepuszczajace powietrze? Tak czy inaczej robiac nowa obudowe zamknieta i to jeszcze o mniejszej pojemnosci, wcale nie jest powiedziane, ze bedziesz mial lepsza odpowiedz impulsowa.
        Może źle się wyraziłem, chodzi mi o lekkie odchudzenie basu I jego przyspieszenie, a o budki zostałem poproszony bo orginalne nie pasują.

Skomentuj

Tak widziałem to. Zatyczki są z gąbki ale można użyć taśmy na próbę. Zmniejszenie było by o około 1L.
          1L z ilu ? Bo np. z 20 to Ci się nic nie zmieni. Najlepiej zrób próbę, zmniejsz obecną obudowę wsadzając coś co zabierze miejsce i posłuchaj przy jakiej objętości otrzymasz spodziewany rezultat brzmieniowy. O ile otrzymasz bo czasem tak jest, że oczekiwania jedno a rzeczywistość drugie.

Skomentuj

Żeby lekko przyspieszyć i odchudzić bas, nie jesteś ograniczony do prób zaklejenia otworu BR, by zrobić z tego obudowę zamkniętą. Jeśli masz możliwość wyciągnięcia BR-a, możesz spróbować wstawić krótszy BR :)

Poza tym podfrezowanie głównie wymagane jest przy wysokotonówkach. Dla wooferów pełni to raczej rolę estetyczną. Te 5mm jest kluczowe dla fal o wyższych częstotliwościach. Dla 3.5kHz 5mm to połowa długości fali

Chyba, że masz na myśli frezowanie brzegów otworu od wewnętrznej strony obudowy. Wtedy dla mid-woofera robi to znaczną różnicę

Skomentuj

I jedno i drugie, tzn. tweeter jest w podfrezowaniu a midwoofre nie ma podfrezowania ani z przodu ani z tyłu.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
              1L z ilu ? Bo np. z 20 to Ci się nic nie zmieni. Najlepiej zrób próbę, zmniejsz obecną obudowę wsadzając coś co zabierze miejsce i posłuchaj przy jakiej objętości otrzymasz spodziewany rezultat brzmieniowy. O ile otrzymasz bo czasem tak jest, że oczekiwania jedno a rzeczywistość drugie.
              Pojemność netto okolo 12L.

Skomentuj

W piątek frezowałem formatki na budki w nowym wykończeniu i narazie bez otworu basrefleksu.

Skomentuj

Czaruję...
                X