Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Modyfikacja głośnika GDN 25/60

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Modyfikacja głośnika GDN 25/60

Witam serdecznie.

Mam głośniki jak w tytule, które chcę użyć do odbudowy kolumn bodajże Cath AP-180.

Głośnik ostatnio zregenerowałem i w trakcie wygrzewania - sygnał od 15 do 80Hz - zauważyłem, że głośnik wpada w rezonans, co objawia się charakterystycznym brzeczeniem kosza.
    Cały układ magnetyczny dokleiłem od nowa do kosza klejem epoksydowym co trochę zmniejszyło te wibracje ale nadal nie jest to rozwiązanie.

Myślę nad tym, żeby kosz okleić matą bitumiczną oraz dokleić jeszcze jeden magnes żeby zwiększyć skuteczność?

Dobrze kombinuje czy raczej zły kierunek modyfikacji obieram?

Kosz mozesz okleic mata bitumiczna, ale to dziala raczej dla wyzszych zakresow rezonansow. Generalnie z gowna bata nie ukrecisz.

Skomentuj

przykrec glosnik do frontu i wtedy sprawdz czy brzeczy

Skomentuj

Przykreciłem i nadal brzęczy.
        Na początku problem był z górnym zawieszeniem ale po dokładnym zalaniu klejem uciszyło się.
        Najbardziej w zakresie 36-48Hz.

Co z tym magnesem? Zwiększenie indukcji w szczelinie polepszy jego efektywność w obudowie BR?

Swojego czasu myślałem, żeby skleić od podstaw nowy układ magnetyczny i dać do namagnesowania ale nie znalazłem chętniej firmy.

Skomentuj

zmiana "mocy" magnesu pociaga za soba zmiane wszystkich parametrow

Skomentuj

Wiem o tym, to też musiałbym robić pomiar głośnika od nowa.
            Zwrotnica i tak jest szmelc więc i ona od nowa by powstała.

Magnes przykleiłbym stroną odpychającą, zwiększył SPL potem zrobił pomiar i dobrał odpowiednie strojenie BR.

Skomentuj

Czaruję...
            X