Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer jensen accura 5.1a - dobór głośnika.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer jensen accura 5.1a - dobór głośnika.

Witam.
    Posiadam subwoofer aktywny jensen accura 5.1a z uszkodzoną pianką głośnika. Potrzebuję waszej pomocy w doborze głośnika bo już rozkładam ręce. Subwoofer ten ma chyba około 60w rms/100w max i jest na 4 ohm. Wzmacniacz jest na TDA 7296 więc nie ma co za dużo wymagać, ale chyba na tę chwilę mi wystarczy. Otwór Bass reflex jest zamontowany frontowo ma około 7cm i zwęża się do około 6 cm na koncu i zakręca do głośnika ktory jest zamontowany od dolu. Otwór na głośnik ma 16,5 cm, ale jeśli będziecie radzili żeby do tej skrzynki zrobić otwór pod większy głośnik to nie zawaham się tego zrobić, ewentualnie może lepiej wyjąc ten wzmak i zbudować na tym jakiś większy sub z większym głośnikiem który da rade ogarnąć swoją mocą ten wzmacniacz na TDA 7296 :) Rozkładam ręce bo lokalny spec od audio polecił mi dibeisi to od razu odrzuciłem go, dał mi jakiegoś alpharda lw650 8 ohm który pierdział w skrzyni tak jakby miał przester przy podkręceniu go troche głośniej niż godzina 11 i przy najniższym odcięciu i nawet po wyjęciu go z niej, tak samo inny alphard sw607.
    obudowa ma wymiary 250x290x250 mm ,głośnik skierowany w dół 165mm,otwór bas reflex wielkosci 70mm z rurą długości ok 200mm wygiętą w dół i w lewy róg cos jak kolanko od zlewu:).
    W środku po odjęciu wszystkiego jest około 12l-13l. Jeśli powiecie żeby lepiej zbudować sub od nowa to zależy mi na tym żeby sub był z BR.

Po prostu doradźcie mi w wyborze odpowiedniego głośnika który nie będzie się przesterowywał, będzie grał odpowiednio pod tym wzmakiem w tej skrzyni lub w innej z BR.

Pokazuje przykładowe zdjęcie jak to mniej więcej wygląda w środku z tym BR:

Poniżej podaję PDF z danymi o tym subwooferze.
    http://www81.zippyshare.com/v/Ul8D9QEf/file.html

napraw ten glosnik zamiast kupowac nowy

kup w lokalnym sklepie dowolna membrane 16cm na piance i oderwij membrane
    za ok 5-10zl sam to naprawisz

Skomentuj

Zrób jak Paweł mówi albo jak chcesz zdobyć nowe doświadczenia to pewnie jakaś 8" stx da radę z tym tda

Skomentuj

w subwooferach STXa siedza wlasnie tda7294 i dziwie sie ze te glosniki nie sa w sprzedazy detalicznej
        przeciez zdecydowana wiekszosc hobbystow rozoczyna wlasnie od tego scalaka. wydaje mi sie ze glosnik by sie sprzedawal

Skomentuj

Paweł ale u niego siedzi TDA7296 a nie TDA7294.
          I on ma tylko 30W RMSu a w tym linku co podesłał to w tabelce na pierwszej stronie jest wpisane 20W więc jeszcze mniej.

Skomentuj

aaahaaaaa myslalem ze to ta sama rodzina co 7293-95

Skomentuj

Z tego to ani panel do suba w takim razie i głośnika 16 typowow do suba też nazwać nie można. Jeśli już tu chłopak trafił to albo robi po kosztach i naprawia co ma albo uczy się nowych rzeczy i choćby stxa z tda porządnie zrobi

Skomentuj

Autor musi się wypowiedzieć na czym mu zależy - na uratowaniu tego wynalazku czy na budowie nowego suba, który trochę zagra?
                I ewentualnie jaki budżet na to może przeznaczyć.

Skomentuj

Czyli jaka jest koledzy wasza ostateczna decyzja co z tym fantem zrobić?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Budżet nie jest jakoś szczególnie ograniczony bo pieniądze mam, ale nie chce przesadzać bo mnie narzeczona z domu wygoni I tak zła jest po kupnie kina yamahy na ktore i tak wydalem troche pieniedzy. Potrzebuję czegoś co zagra w miarę uzupełniając niskie tony przy filmach bo do muzyki wystarczaja same kolumny od kina, chciałbym też wykorzystać co dostałem z tym trupem subwoofera (myślałem że wzmak jest mocniejszy :/), ale jeżeli nie zrobię niczego co uzupełni niskie tony to szkoda bo charczenia suba nie da się znieść jak jest za słaby wzmak. Myślałem że chociaż uda się podmienić ten panel ze wzmakiem w cos innego co zbuduję i tylko dobrać odpowiedni glosnik pod wzmak, taki który zagra dobrze pod tym wzmacniaczem. Chciałbym tak jak juz wspomniałem uzupełnić niskie tony w filmach ktorych przy Dolby itd tam brakuje bo przy tym ustawieniu kolumny od kina grają jak typowie kinówki a nie kolumny stereo. Mogę przeznaczyć pieniądze jakieś tam i nie robić tego po kosztach, ale nie przesadzać bo nie potrzebuję robić suba który zatrzęsie domem. Mogę coś zbudować na gotowym panelu ze wzmakiem od kogoś, ale mam prosbe abyscie mnie pokierowali w odpowiednią stronę. Rozważcie czy da się zrobić cos z tego co już mam a jak nie warto to kierujcie mnie :) Jeśli możecie określcie mi za ile można zrobić dobry sub który zatrzęsie domem, sredni ktory bedzie grał tak jak bedzie grał sredni sub i takim ktory tylko uzupełni niskie tony. Po prostu nigdzie nie znalazlem jakichs kosztorysów, ceny materiału typu klej i drewna nie wliczajcie a tylko sama elektronika. Pozdrawiam
                  Last edited by Marcin1709; 23.03.2016, 21:08.

Skomentuj

Jakie to pomieszczenie masz duże do tego kina, sorry ale sub na 16cm głośniku to nie sub tylko coś do zestawu od głośników komputerowych przeważnie, sub od kina ma schodzić nisko, nisko i efektywnie to coś dużego bo łatwiej napędzić , więc jak masz miejsce to coś z 12" do tego odpowiedni panel . jak weźmiesz np 12 samochodową stx czy 25awx to panel potrzebny o znacznej wydajności, ale np visaton w300s już tyle mocy nie potrzebuje ale za to obudowa duża potrzebna, kilka osób na labach robiła, więc może ktoś ci coś doradzi. Bo nie wiem co to dla ciebie nie przesadzać z kwotą, choć po obecnym subie wnioskuje że poruszamy się w budżetowym stx i panelu na tda do tego

Skomentuj

Ten sub kupiłem uszkodzony czyli taki jaki jest z myślą zobaczymy jak to będzie, może zagra spoko no ale jeszcze nie zagrał wgl a po waszej wypowiedzi wnioskuję ze nie ma sensu sie z nim bawic. Nie przesadzać z ceną tj zrobić coś za nie ogromne pieniądze np jak widzę ceny klipsch'a itp a po prostu cos dobrego co jakosciowo brzmi dobrze i w miarę mozliwosci jak najtaniej. pokój mam nie duzy ale pojemny więc nie wazne jak duzy sub miejsce dla niego się znajdzie (3mx4m). Za jakie pieniądze zrobię dobry (nie super jakiś wybajerzony) sub z głośnikiem 12" który będzie schodzić nisko, nisko i efektywnie?

Skomentuj

ten sub z tematu napraw sam w ramach nauki
                        pozniej moze go do kompa uzyjesz lub podarujesz dziewczynie

jak sub ma byc tani to kup gotowego STXa. gra, a sam nie zrobisz taniej
                        jak ma byc dobrze i 12" to juz trzeba wydac zdecydowanie wiecej niz te 400-500zl

Skomentuj

Ok to może inaczej zapytam. Jaki sub byłby najlepszy do 500zł oprócz tego ze strony stx?

Drugie pytanie: trzeba wymienić cała membranę z amortyzacja w tym zepsutym glosniku czy wystarczy tylko zmienić górna amortyzację? Pytam bo zmiana samej amortyzacji jest jak dla mnie łatwa ale gorzej juz z resztą tam gdzie jest cewka bo nigdy tego nie robiłem

Skomentuj

same gorne zawieszenie wystarczy
                            co nie zmienia faktu ze musisz zdjac kopulke w celu wycentrowania cewki
                            podetnij delikatnie nozykiem, tak zeby ja zdjac tylko a nie wyrwac

jak pisalem, najtaniej kupic cala membrane w sklepie lokalnym niz samo zawieszenie
                            wyrywac ile sie da z membrany
                            wsadzasz zawieszenie do wody, zdzierasz resztki papieru i masz tanio zawieszenie

Skomentuj

Czaruję...
                            X