Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Gdzie ten bass usher 8945a

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Gdzie ten bass usher 8945a

Witam koledzy i proszę o pomoc.
    W rozliczeniu za sprzęt otrzymalem monitory diy na usher 8945a i vifa lecz nie wiem jaki to model gdyż naklejki są nie do odczytania (podwójny magnes).
    Kolumny sa zbudowane pancernie front i tył około 4cm reszta 2,5cm. Wymiary zestawu to w 37cm, sz 20cm, g 28cm
    Dodam też, że kolumna jest podzielona na dwie komory gdzie vifa gra w tunelu promieniuje do tyłu na wzór audiovector'a.
    Zmoich wyliczeń wynika iż uscher gra w około 6 litrach bass reflex . Czu to nie za mało?.
    Obudowy i z wrotnice zostaly (ponoć) wykonane u znanego konstruktora lecz nie bedę zdradzał kogo.
    Posiadałem sporo różnych monitorów różnych producentów takich jak Eltax, Alr, Paradigm, Kef oraz Dynaudio i wiem co to znaczy niski bas z monitora.
    Niestety z usher'a tego basu nie słyczę co mnie bardzo dziwi. Tz jest go sporo ale bez głębi niższych rejestrów.
    Ze średnich i wysokich tonów jestem zadowolony. Co może być przyczyną tego stanu?
    Załączam zdjęcia kolumn.

http://diyaudio.pl/i/27684/thumbs/51...1458758105.jpg

http://diyaudio.pl/i/27684/thumbs/23...1458758384.jpg

Proszę o rady w jakim kierunku mam zmierzać.

Zamieszczone przez szwed Zobacz posta
    Zmoich wyliczeń wynika iż uscher gra w około 6 litrach bass reflex . Czu to nie za mało?.
    No to brakuje Ci jeszcze tak z 15-20 litrow :)

Skomentuj

Ten Usher to gra w 15-20 litrach a nie w 6 :) Dlatego nie masz basu :)
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Ale jak to możliwe, że kostruktor wpakował ten głośnik w tak małą obudowę?

Skomentuj

Taki miał kaprys :)
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czy jeśli zmienię obudowę to zwrotnica też będzie wymagać zmian?

Skomentuj

Dodam też, że kolumna jest podzielona na dwie komory gdzie vifa gra w tunelu promieniuje do tyłu na wzór audiovector'a.
              Że jak?
              Promieniuje?
              Wysokotonówka promieniuje do tyłu?

Zmoich wyliczeń wynika iż uscher gra w około 6 litrach bass reflex .
              Obudowy i z wrotnice zostaly (ponoć) wykonane u znanego konstruktora lecz nie bedę zdradzał kogo.
              No może lepiej nie :)

Za mały litraż do bas reflexu, nawet do zamkniętej za mały.

Skomentuj

Marian z tą wysokotonówką to tak jak audiowector m1. Myślę aby coś ewentualnie zbudować na 8945a z tym tylko, że ostatnio na forach wymiotło ciekawe konstrukcje. Dodam iż interesuje mnie tylko monitor z bass reflexem z tylu.
                Last edited by szwed; 23.03.2016, 19:32.

Skomentuj

Ok, rozumiem.

Skomentuj

Co możecie zaproponować odnośnie mojego problemu.

Skomentuj

Zrobienie większej obudowy może nie rozwiązać problemu - zależy jak jest skompensowany bas.
                      Rozwiązania jak dla mnie są dwa - nowa obudowa, obecna zwrotka i słuchasz czy Ci się podoba.
                      Drigie, takie po bożemu to nowa obudowa, pomiary i nowa zwrotka :)

Skomentuj

No na początek to zapewne obudowy odpowiednie musisz skleić.
                        A później najlepiej by było ze zwrotkami porządek zrobić tylko bez pomiarów nic z tego.
                        Ewentualnie zrysować schemat zwrotnicy i wrzucić tu żeby doświadczeni na tym forum ją przejrzeli ale znowu bez pomiarów niewiele stwierdzą.

Albo zmiana tweetera i wykorzystanie projektu zwrotnicy z forum. Ale z tego co kojarzę to są tylko z 9950-20, które są już nie do dostania.
                        Last edited by piotreq123; 23.03.2016, 20:04.

Skomentuj

Piotreq właśnie małym problemem jest brak 9950. Tak jak Luszti pisze nowa obudowa plus zwrotka. Tutaj zdjęcie zwrotnic z moich kolumn. https://diyaudio.pl/i/27684/3ca46bd6...1458763964.jpg Elementy wydają się dość zacne.

Skomentuj

Ja pewnie będę budował 8945a + seas 27tbfc/g, którego można kupić ale to dopiero jak się cieplej zrobi bo nie mam teraz gdzie pomiarów zrobić.
                            Last edited by piotreq123; 23.03.2016, 20:30.

Skomentuj

Elementy wydają się dość zacne.
                              No na bogato ceweczki :)
                              Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz posta
                              + seas 27tbfc/g
                              Nie idź tą drogą :P No chyab, że słyszałeś i Ci się podoba...bo jak nie to ten Seas w mojej opinii to marny głośnik.

Skomentuj

Jaką obudowę zamierzasz sklecić? Co do seas'a to nie miałem zbytnio doczynienia. Ogólnie preferuję wysokie tony w sylu dynaudio.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Luszti co polecasz na wysokie do tego ushera?
                                Last edited by szwed; 23.03.2016, 20:53.

Skomentuj

Luszti co polecasz na wysokie do tego ushera?
                                  Jak lubisz Dynaudio to Morel :) Zależy jaki budżet jeszcze :)

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                    Nie idź tą drogą :P No chyab, że słyszałeś i Ci się podoba...bo jak nie to ten Seas w mojej opinii to marny głośnik.
                                    To nie dla mnie zestaw będzie, ale słuchałem seasa i nie mam do niego zastrzeżeń, a co ważniejsze przyszły właściciel też zatwierdził.

Obudowy już gotowe - TLki wg projektu Hermesa.

Skomentuj

Daj im większą obudowę i to wszystko. O zwrotnicę się nie martw, zostaw jak jest.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                        Jak lubisz Dynaudio to Morel :) Zależy jaki budżet jeszcze :)
                                        Właśnie Morel chodz mi po głowie :) http://audiotransducers.com/pl/ponad...t-328-110.html

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                        Daj im większą obudowę i to wszystko. O zwrotnicę się nie martw, zostaw jak jest.
                                        Yoshi_80 wysoki chętnie bym wymienił jednak a co do obudowy to myślę o wymiarach wys 40/42cm, szer 21cm, gł 32/35cm i bas reflex z tyłu.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X